14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Zdravstveni sistem CG sposoban da odgovori globalnom izazovu koronavirusa"

Društvo

Comments 0

"Zdravstveni sistem CG sposoban da odgovori globalnom izazovu koronavirusa"

Autor: Antena M

  • Viber
Zasijedalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti!

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ocijenilo je na danas održanoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković, da u Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni jednog potvrđenog slučaja zaraze novim korona virusom tipa 2019-nCoV te da se zdravstveni sistem naše zemlje, preduzimanjem niza preventivnih mjera na zaštiti države i građana pokazao kao organizovan, funkcionalan, operativan i sposoban da odgovori ovom globalnom izazovu, saopšteno je iz Vlade.

"Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović informisao je Nacionalno koordinaciono tijelo da mjere koje su preduzimane u proteklom razdoblju uključuju, među ostalim: redovnu komunikaciju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koordinaciju svih zdravstvenih ustanova u zemlji, 24-satnu pripravnost osoblja Instituta za javno zdravlje i epidemioloških službi, unapređenje laboratorijskih kapaciteta i dijagnostike i zdravstveni nadzor nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju – povratnicima iz pogođenih područja koji se stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

 

Nacionalno koordinaciono tijelo, koje čine predstavnici svih relevantnih državnih organa, poziva građane da slijede njegove informacije, uputstva i poruke koje će, u skladu sa procijenjenim nivoom opasnosti i prioriteta, biti pravovremeno saopštavane javnosti, kako bismo svi zajedno ponašanjem i djelovanjem doprinijeli tome da maksimalno zaštitimo Crnu Goru od zaraze i pandemijskog rizika", navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je da činjenica da je novi korona virus identifikovan u neposrednom okruženju naše zemlje nalaže nastavak aktivnosti svih relevantnih subjekata i snažan i koordiniran institucionalni odgovor na ovaj izazov.

"Na sjednici je ukazano da su sva uputstva i odluke Nacionalnog koordinacionog tima, u skladu sa opredjeljenjem da je zdravlje građana apsolutni prioritet Vlade, obavezujuća za sve državne organe i institucije kao i svakog pojedinca uključujući centralnu vlast i lokalne samouprave. Svim akterima javnog života sugeriše se povišen stepen pažnje u saopštavanju stavova budući da parcijalni politički i drugi interesi moraju biti podređeni interesu zdravlja cijele nacije.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će u četvrtak, 27. februara 2020. godine na konferenciji za medije koja će biti organizovana u Press centru Vlade Crne Gore sa početkom u 10:30 saopštiti javnosti više detalja uključujući i detaljan plan aktivnosti na nastavku priprema za suočavanje sa pandemijskim rizikom korona virusa tipa 2019-nCoV", piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR