13 °

max 22 ° / min 13 °

Subota

30.05.

22° / 13°

Nedjelja

31.05.

19° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

22° / 15°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Srijeda

03.06.

23° / 13°

Četvrtak

04.06.

24° / 14°

Petak

05.06.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raspisan međunarodni konkurs za adaptaciju kompleksa Cerovo

Društvo

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Raspisan međunarodni konkurs za adaptaciju kompleksa Cerovo

Ministarstvo kulture i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori raspisali su međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja adaptacije vojnog kompleksa Cerovo, s ciljem da se u Bijelom Polju uspostavi regionalni kreativni hab.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, konkurs se sprovodi u okviru programa "Kreativna Crna Gora", a nakon što je nedavno Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o aktivnostima na uspostavljanju kreativnog haba u Bijelom Polju.

Rok za podnošenje prijava je 11. maj 2020. godine do ponoći, a rezultati konkursa biće objavljeni na vebsajtu UNDP-a najkasnije 21. maja.

"Pravo učešća na konkursu imaju pojedinci, diplomirani inženjeri arhitekture, udruženja arhitekata ili inženjera, istraživačke institucije, nevladine organizacije i privatne kompanije koje se bave arhitekturom, urbanizmom i projektima rekonstrukcije, a koji su aktivni u oblasti savremene kreativnosti. Svi koji ispunjavaju uslove konkursa učestvovaće u glavnom nagradnom fondu.

O najboljim idejnim rješenjima odlučivaće komisija koju će činiti predstavnici Ministarstva kulture, UNDP-a, Opštine Bijelo Polje i međunarodni stručnjaci koji se bave arhitektonskim i / ili urbanističkim dizajnom.

Kriterijumi za evaluaciju radova su: originalnost i inovativni dizajn enterijera, inovativno rješenje urbanističkog dizajna, kreativni hab dizajniran kao pokretač za postizanje ciljeva održivog razvoja, kao i racionalnost i ekonomičnost rješenja", navode u saopštenju. 

Prva nagrada za najbolje inovativno rješenje iznosi 30.000 američkih dolara, druga 12.000, a treća 6.000 dolara.

"Uspostavljanje regionalnog kreativnog haba u Bijelom Polju doprinijeće osnaživanju i afirmaciji kreativnih i kulturnih industrija u sjevernom dijelu naše države, i to u četiri ključna pravca: strateški, infrastrukturno, administrativno i programski.

Kako bi se kreirali neophodni preduslovi za sprovođenje aktivnosti na ovom projektu, Ministarstvo kulture je tokom 2019. godine, u saradnji sa UNDP, sprovelo Istraživanje i mapiranje kapaciteta kulturnih aktera. Ovim istraživanjem obuhvaćeni su svi akteri koji djeluju u različitim stvaralačkim i kreativnim djelatnostima na teritoriji opštine Bijelo Polje i okoline.

Upravo ovo istraživanje pokazalo je neophodnost uspostavljanja infrastrukturne osnove, koja će omogućiti dalju valorizaciju tržišno-orijentisanih kulturnih proizvoda i preduzetničkih proizvodnih pogona. Kroz dalju saradnju sa kreativnim sektorom, ovi pogoni težiće da obezbijede otvaranje novih održivih biznisa u kulturi na sjeveru Crne Gore. U skladu sa ovim nalazima, nekadašnji vojni kompleks Cerovo identifikovan je kao idealna lokacija za uspostavljanje regionalnog haba, koji će obezbijediti uslove za razvoj širokog spektra aktivnosti – kako u oblasti kreative i inovacija, tako i u oblastima proizvodnje i preduzetništva", navode iz Ministarstva. 

Za više detalja i preuzimanje dokumentacije za konkurs posjetite ovu stranicu. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR