9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorka ni na nebu ni na zemlji u Nju Orleansu: Držimo se zajedno, mi sa Balkana

Društvo

Tag Gallery
Comments 1

Crnogorka ni na nebu ni na zemlji u Nju Orleansu: Držimo se zajedno, mi sa Balkana

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Svoje iskustvo sa druge strane planete nam priča Selma Šljuka iz Pljevalja, koja se već danima nalazi na kruzeru usidrenom u luci u Nju Orleansu zbog pandemije koronavirusa. Kako kaže zabrinuta je za svoju sigurnost.

Pojasnila nam je da radi na kruzeru i da joj je to već treći ugovor.

“Stigla sam 8.marta taman pred zatvaranje kruz kompanija. Moj brod je dokiran u New Orleansu, nemamo gostiju. Posade je ostalo nešto preko hiljadu. Tu smo od 14.marta, ne možemo da izađemo sa broda niđe. Kako se situacija pogoršava i svi aerodromi se zatvaraju, ne možemo ni kućama, jer nema letova a dok sam dolazila morala sam da promijenim pet aviona”.

Kazala nam je da rade vremenski kraće, da pripremaju brod za zatvaranje. Opomenuli su ih da moraju biti spremni svakog časa, jer postoji mogućnost da ih vrate kućama.

“Za sada stav kompanije je da neće nikog slati dok im se ne obezbijedi siguran let, ali malo po malo aerodromi se zatvaraju i obruč se steže. Mi jesmo ovde sigurni i izolovani, ali smo ni na nebu ni na zemlji. A to nije samo moj brod. Stotine ovakvih, neki su i zaraženi”.

U neizvijesnosti je, kako je kazala, da li će im plate biti smanjene.

“U nekim dijelovima brodaje ugašena je i klimatizacija”.

Objašnjava da i na kruzeru imaju jedan dio posade u izolaciji.

“Pošli su svojim kućama pa su se zbog otkazanih letova vratili i od tad su u izolaciji. Na brodu nemamo testova”.

Kaže da koliko joj se ide kući, toliko joj se ostaje zbog sigurnosti zbog cijele situacije.

“Ima nas sa Balkana dosta, držimo se zajedno, nas desetak manje više je iz Crne Gore. Sjutra idemo na otvoreno, da izbacimo otpad, pokupimo vodu i nazad u luku. Sad su nam ograničili i okupljanja, do 23 h uveče i posle moramo svi u kabine, a kabine su kao kutija za cipele.Trudimo se da se zabavimo, da budemo sretni, ali svi u sebi ćutimo i brinemo šta ako budemo išli kuci...”

Preko Facebook stranice Fb Crew Center se obavještavaju šta se dešava sa drugim kruzerima. Kaže da se gotovo svi brodovi raspuštaju do daljnjeg, posada se šalje kućama a neki su, kako kaže, po aerodromima danima.

Obratila se telefonskim putem Ambasadi u Vašingtonu, gdje su joj kazali da da za sad prave liste imena te da bi organizovali let, al moraju prvo da koordiniraju sa kompanijom.

Kazala nam je da će se za povratak u Crnu Goru obratiti Vladi ukoliko kompanija odluči da im prekine ugovor i raspusti ih sa broda, do tad će, kako kaže, živjeti u neizvijesnosti.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR