23 °

max 31 ° / min 20 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 20°

Utorak

14.07.

31° / 20°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

30° / 20°

Subota

18.07.

28° / 20°

Nedjelja

19.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: Slučaj prepisivanja skandalozan - odgovoran je i Sudski savjet

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 5

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Vučinić: Slučaj prepisivanja skandalozan - odgovoran je i Sudski savjet

Slučaj prepisivanja na testiranju kandidata za sudije osnovnih sudova je krajnje skandalozan, ali me nije iznenadio, rekao je za Antenu M profesor međunarodnog prava i bivši sudija Međunarodnog suda za ljudska prava, Nebojša Vučinić, uz napomenu da posebnu dimenziju cijelog slučaja određuje činjenica da se radi o ljudima koji bi trebalo da dijele pravdu i tumače i primjenjuju pravo.

"Svi mi koji radimo kao univerzitetski profesori, svakodnevno imamo takva iskustva - da studenti pokušavaju da polože ispit na svaki način, osim da nešto nauče, ali ovaj slučaj je skandalozan jer se radi o sudijama i ukazuje na potpun raspad sistema vrijednosti u društvu i naročito u pravosuđu", kazao je Vučinić.

"Sudski savjet poništio je testiranje učesnika konkursa za izbor sudija zbog varanja", saopšteno je iz NVO Akcija za ljudska prava, u čijoj se objavi na Facebook-u navodi da je na sjednici Sudskog savjeta trebalo da budu održani intervjui sa učesnicima konkursa za izbor 10 kandidata za sudije osnovnih sudova koji su se prijavili na javni oglas.

Nakon poništenja konkursa, Sudski savjet je odlučio da ponovi testiranje, a predsjednica Savjeta, Vesna Simović Zvicer je saopštila da su troje kandidata, uprkos isključenom internetu u sali za testiranje, uspjeli da se konektuju i varaju na pisanom testiranju tako što su pronašli i kopirali presudu iz zadatog predmeta i da je jedan kandidat koristio i svoj USB drajv.

Profesor Nebojša Vučinić nije bio iznenađen prepisivačima među kandidatima za sudije, ali jeste načinom na koji je Sudski savjet koncipirao polaganje pisanog testa.

"Malo je iznenađujuća priprema tih testova. Mislim da treba formulisati, takozvane, hipotetičke slučajeve, a ne davati stvaran slučaj koji se može naći u internet bazi podataka. Na osnovu nekoliko pravih slučajeva treba konstruisati hipotetički tako da se maksimalno onemogući prepisivanje", sugeriše Vučinić.

Uprkos skandaloznom slučaju u kom ljudi koji bi trebalo da predstavljaju uzor poštovanja moralnih i zakonskih normi varaju na testu, Sudski savjet je ipak odlučio da ne poništava konkurs, već samo da ponovi testiranje na kom će kandidati koji su se već prijavili moći ponovo da polažu pisani test.

Neće se objaviti ni imena kandidata-prepisivača.

U Akciji za ljudska prava smatraju da je u saopštenju Sudskog savjeta trebalo da bude precizirano što se dogodilo, zajedno sa razlozima i odgovorima na pitanja – da li će osobe koje su prevarom pokušale da postanu sudije biti sankcionisane i naročito – zašto će im biti omogućeno da ponove test i eventualno, budu izabrane za sudije.

Vučinić smatra da je, pored tri kandidata koja su uhvaćena u prevari, odgovornost ima i Sudski savjet.

"Oni treba da preispitaju – što se desilo, zašto se desilo i koliko oni sami snose odgovornost za ovo što se desilo, jer i ispitivač na fakultetu snosi odgovornost za sve što se dešava na ispitu, uključujući i pokušaje prevare i prepisivanja", rekao je Vučinić, naglašavajući da bi Sudski savjet "morao da da transparentnije saopštenje i da ustanovi sopstvenu odgovornost".

Akcija za ljudska prava podsjeća da se slična situacija dogodila i 2014. kada su "pojedini kandidati varali na testu za sudije uz pomoć tehničkih pomagala, a da Savjet nije utvrđivao ko je varao jer su testovi bili potpisani šiframa, pa je samo ponovljeno testiranje". 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Bakica

Ovo je samo nastavak bezcasca naseg sudstva.Ako moze osoba uhvacena u kradji krema biti tzilac onda i ovi buduci ugledali se na nju i slicne smatraju da ce im prepisivanje biti preporuka da udju u to drustvo .

Baba

Ovaj postupak kandidata je, ne samo skandalozan, već i nedostojan sudijske funkcije. Sve osim zabrane polaganja odnosno diskvalifikacije je urušavanje pravosudnog sistema na najgori mogući način i to od strane pravosudnih organa.

Kriminal

Jeste skandal, ali samo zato što je konačno otvorena priča. Sramno je i koliko ih već sjedi na sudijskim stolicama, a prepisivali su i na ovom i na ispitima na studijama. Zbog ovakvih nam i jeste sudstvo kakvo jest! Sve će uraditi, samo da se okoriste. No, nijesu samo oni krivi...