14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bolnicama Risan i Dobrota, kao i Domu zdravlja Tivat milion eura za energetsku efikasnost

Društvo

Comments 0

Bolnicama Risan i Dobrota, kao i Domu zdravlja Tivat milion eura za energetsku efikasnost

Autor: Antena M

  • Viber

Ministri zdravlja i ekonomije Kenan Hrapović i Dragica Sekulić, potpisali su ugovor sa JV „LD GRADNJA d.o.o.-RAMEL d.o.o.-ENING d.o.o. za izvođenje radova u Specijalnoj bolnici ''Dr Vaso Ćuković'' u Risnu, Specijalnoj bolnici za psihijatriju ''Dobrota'' u Kotoru, kao i Domu zdravlja Tivat u okviru druge faze projekta ''Energetska efikasnost u Crnoj Gori''.

Vrijednost ugovora iznosi 1.027.780,30 eura, a odnosi se na zamjenu fasadne bravarije, postavljanje termo izolacije na fasadi, postavljanje termo izolacije krovnih ravni, zamjenu i unapređenje sistema za osvjetljenje, grijanje i hlađenje..

„Do sada je kroz projekat u zdravstvene objekte uloženo oko 8,14 miliona eura. Ukupna potrošnja energije smanjena je za oko 600.000 eura godišnje, dok je zadovoljstvo pacijenata unutrašnjim komforom nakon primjena mjera energetske efikasnosti povećano na preko 95%'', kazao je Hrapović.

On je podsjetio da je do sada energetski adaptirano 19 zdravstvenih objekata, te da su nakon zastoja usljed epidemije korona virusa nastavljeni radovi u Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj i da se uskoro očekuje njihov završetak.

''Narednih dana planiramo raspisivanje tendera za odabir izvođača radova za objekte Dom zdravlja Mojkovac, Dom zdravlja Danilovgrad, Dom zdravlja Podgorica- Golubovci i Dom zdravlja Budva.'' poručio je Hrapović.

Sekulić je podsjetila da je ministarstvo ekonomije 2009.godine počelo implementaciju projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, koji se realizuje na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, a koji je imao za cilj unapređenje energetskih karakteristika javnih objekata (zdravstvenih i obrazovnih), kao i bolju obaviještenost građana o mjerama energetske efikasnosti.

''Rezultati koje je smo ostvarili realizacijom projekta su višestruki: energetski je adaptirano 28 javnih objekata, i to: 19 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova 10,22 miliona eura. Smanjili smo potrošnju energenata za oko 700.000 EUR-a godišnje, a preko 92% korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti“, istakla je Sekulić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR