27 °

max 27 ° / min 16 °

Subota

15.06.

27° / 16°

Nedjelja

16.06.

27° / 17°

Ponedjeljak

17.06.

29° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

32° / 22°

Četvrtak

20.06.

35° / 23°

Petak

21.06.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović: Srpska pravoslavna crkva nije najprimjereniji naziv, ali nije na političarima da to riješe

Društvo

Comments 25

Perović: Srpska pravoslavna crkva nije najprimjereniji naziv, ali nije na političarima da to riješe

Izvor: PR Centar

Autor: Antena M

  • Viber

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović je kazao da nacionalizam ne može biti temelj crkvenog identiteta, te da se o tome unutar crkve ozbiljno razgovara.

“Srpska pravoslavna crkva nije najprimjereniji naziv za jednu prasvoslavnu crkvu, kao što nije ni ruska, ni bugarska. Ali nije na političarima da rješavaju kako da prevaziđemo te nacionalne nazive i kako ćemo doći do naziva i konstitucije crkve koja nas neće nacionalno opterećivati. To je osnovni problem. Neko je krenuo to da rješava, a ne zna ništa ni o politici a kamo li o crkvi,” kazao je Perović na tribini „Religija, filosofija i nauka u 21. vijeku“.

Perović je objasnio da su čelnici vlasti u Crnoj Gori tokom razgovora sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske htjeli da pričaju o uređenju crkve, što je neustavno i čime političari ne treba da se bave.

"Do razgovora je došlo i dogovoreno je da ne bude obaviještena javnost, jer se nismo imali čim pohvaliti, ni predstavnici vlasti, ni predstavnici crkve. Sastanak je bio kao sudar svjetova. Predstavnici crkve su išli da pričaju o zakonu, a čelnici vlasti su htjeli da pričaju o uređenju crkve u državi, što je neustavno i čime političari ne treba da se bave. Dobili smo jednu nepristojnu ponudu", rekao je Perović.

On je objasnio da tek na kraju sastanka ponuđena suspenzija zakona, te da je ta ponuda u stvari kupovina vremena pred izbore, kako se ta tema ne bi rješila blagovremeno, nego da bismo sa njom ušli u predizbornu kampanju.

“Mi to zadovoljstvo gospodi iz vlasti, u onoj mjeri u kojoj smo razumni građani, nećemo dozvoliti,” poručio je Perović.

Komentari (25)

POŠALJI KOMENTAR

Miloš

@Tajfun Iznesi to na referendum ako smeš, 1 od 300.000.

Grbalj

Perovicu prevaro, ko te ne zna rekao bi bda si coek. Svako ko te bolje poznaje zna koji je tvoj cilj, unistenje svega crnogorskog i posrbljavanje sto veceg broja Crnogoraca.

Milan

Kako god da se zove sustina je ista. Uvijek ce biti protic CG. Zato ja nikada necu pripadati toj crkvi.