11 °

max 16 ° / min 9 °

Ponedjeljak

04.03.

16° / 9°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

13° / 8°

Četvrtak

07.03.

11° / 7°

Petak

08.03.

13° / 6°

Subota

09.03.

13° / 7°

Nedjelja

10.03.

13° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Predložili smo Amfilohiju obustavu primjene Zakona, on pozvao na nastavak litija

Društvo

Tag Video
Comments 17

Marković: Predložili smo Amfilohiju obustavu primjene Zakona, on pozvao na nastavak litija

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je  da su on i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju (Radoviću) ponudili obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici.

„Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i prije nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsjednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, ali i potvrda naše trajne opredijeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rješenja. Razgovor koji smo vodili bio je sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim predlozima koje smo predsjednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent. Konkretno – Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi vjeroispovijesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sljedeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda“ – saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijer je kazao da su ovo činjenice i istina koje građani i vjernici ovih dana nijesu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika.

„Nažalost, sa druge strane je kao odgovor uslijedio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumijevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu. Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rješenje, Srpska pravoslavna crkva nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih“ – kazao je Marković

Predsjednik Vlade Duško Marković je poručio da je Crna Gora je demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrijednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dogod ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će Vlada obezbijediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.

„Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumijeva primjenu epidemioloških mjera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primjene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet. Uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama Srpske pravoslavne crkve i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rješenja u najboljem interesu pravoslavnih vjernika. Naša namjera je da ostavimo ambijent i nasljeđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze. Dakle, otvoreni smo za dijalog i traženje rješenja, ali ne za ucjene i pritiske. A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u obraćanju javnosti.

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

58SINDON

@primjena_Zakona_odmah Dusko Markovic nije pravi Crnogorac. Drugaciji prica govori kao komunist. Ne znam to su se dogovorili Markovic i Dukanovic. Ne svida mi se takav Markovic. Ne znam zasto je rekao Dukanovic da cemo se formirati CPC. Nije trebao vec crnogorski vlast pomaze da se CPC vrati.

CG1

Svako vaše popuštanje,pravljenje ustupka srpskoj sekti,oni shvataju kao vašu,našu slabost a ne dobru volju da se ovo riješi na obostrano zadovoljstvo. Znaju oni da im se ništa ne otima,oni su oteli,ali im smeta CG. Zato samo primjena zakona i ništa drugo. ZA PRAVO ČAST I SLOBODU CRNE GORE!!!!!

Milos

Oladite više vi poreklom iz CG, i vasi dedovi! Da li ti je deda pričao o Mojkovačkoj bici 1916. kada su Crnogorci, braneći bježaniju srpske vojske ka Albaniji i Grčkoj, izginuli do posljednjeg! A vi ste nam se "zahvalili" 1918. E, evo vam se sve vraća danas. Noć kada su goreli Zviceri (pitaj dedu o čemu se ovdje radi) vatrom je osvijetlila put Crnogoraca ka slobodi koju smo dočekali 2006. A vas očekuje noć (mrak). I sjašite više od Crne Gore!