23 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bjelica odgovorio na kritike: Kakvi ljudi, takva i priča

Društvo

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Bjelica odgovorio na kritike: Kakvi ljudi, takva i priča

Manipulacijama, neistinama, podmetanjima i politikanstvom pojedinci žele da skrenu pažnju na Univerzitet Crne Gore sa najvećih uspjeha koje ostvaruje Univerzitet Crne Gore kao centralna viskoobrazovna i naučna ustanova, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica.

Oni, kako je naveo, žele da Univerzitet Crne Gore na sve moguće načine izmjeste na teren estradizacije i politizacije sitnih stranaka i još manjih političara.

"Posljednjih mjesec dana intenzivno se pominje rad Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kao najvišeg  organa u hijerahiji odlučivanja na Univerzitetu Crne Gore i ja lično kao njegov predsjedavajući. Pominjemo se najčešće od strane pojedinih ostrašćenih i neostvarenih političara. I naravno od onih koji su najminornije osobe kad je u pitanju nauka. I od nekih NVO koje su zakamuflirane političke organizacije. Pominjemo se u medijima pa i na sjednicama skupštinskih zasijedanja, gdje se uvijek daju paušalne i ničim utemeljene izjave o lošem i netransparentnom radu na Univerzitetu Crne Gore. A to nije tačno.

Pominju nas oni koji imaju u svojim naučnim i profesorskim karijerama nula naučnih radova i još manje citata u indeksiranim naučnim bazama. Oni koji nikada nijesu ozbiljno održali čas ili već deceniju ne znaju šta je čas", kazao je Bjelica.

Pojedinke i pojedinci, kako dalje navodi, kroz isprazne priče i dijaloge samih sa sobom bave se visokim obrazovanjem iako su od njega, kaže, suštinski udaljeni miljama.

"Ponajviše oni koji su neostvareni na Univerzitetu Crne Gore i koji su su od njega udaljeni svjetlosnim godinama. Pričaju ono u što ni sami ne vjeruju. Predstavljaju se lažno kao profesori Univerziteta. Veličaju sebe jer imaju mikrofon i kameru  pa im to može biti, zloupotrebljavajući ih. Medju kritičarima su i oni koji su tamarali po susjednim državama da pod ’’stare dane’’ dođu do bilo kakve fakultetske diplome. Ima i onih kojima je indeks još uvijek,  skoro deceniju, na Univerzitetu Crne Gore.

Zanijeli se predstojećim izborima i nošeni ličnim osjećanjima bez ijednog jedinog argumenta. Najglasniji su oni koje je vrijeme pregazilo i koji ne postoje u naučnom i nastavnom pogledu. Pokušavaju pričom o korupciji na Univerzitetu Crne Gore, da skrenu pažnju sa svojih promašenih političkih ideja. A u nauci ih nikada nijesu ni imali ili su im bile kao i političke", rekao je Bjelica.

Takođe, Univerzitet Crne Gore, kako je kazao - ne ćuti.

"Naprotiv, svakodnevno imamo po nekoliko akademskih objava,  ali ta sadržina naše kritičare ne interesuje.

Na Univerzitetu Crne Gore korupcije nema. Ja nijesam u saznanju ni da je bilo. Neki poslanici kažu ima korupcije, ali nemaju dokaza. Toliko o ozbiljnosti njihovih tvrdnji.

Ponavljam,  Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, kao i svi organi na našem Univerzitetu radi transparentno, zakonito,  efikasno i za dobrobit studenata države Crne Gore. O Univerzitetu Crne Gore posvećeno i  timski brinu trenutno najbolji naučnici u Crnoj Gori okupljeni kroz organe Univerziteta Crne Gore u Naučnom odboru, Odboru za doktorske studije , Centru za kvalitet i monitoring studija, Uređivačkom odboru, Etičkom komitetu, Strukovnim vijećima,  Senatu i Upravnom odboru vodeći računa o zakonitosti rada i prije i iznad svega o armiji naših studenata na koje smo ponosni.

Sačuvali smo Univerzitet Crne Gore od pokušaja i nasrtaja politizacije i podjela kojima je, vjerujem za trenutak na žalost, podlegao jedan manji broj naših članova akademske zajednice.

Univerzitet Crne Gore je posljednjih godina postigao najbolje rezultate u svojoj istoriji u svakom pogledu i na svim poljima svoga djelovanja, o čemu svjedoče brojna međunarodna rangiranja na prestižnim svjetskim listama zahvaljujući studioznom radu rektorskog kolegijuma uz vanredne napore akademske zajednice na našim univerzitetskim jedinicama", naveo je on.

I na kraju, kako je kazao, njegov odgovor neodgovornim kritičarima jeste: ’"Kakvi ljudi, takva i priča".

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR