23 °

max 36 ° / min 23 °

Utorak

11.08.

36° / 23°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović: Nadamo se redovnom početku godine

Izvor: EPA

Društvo

Comments 1

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Šehović: Nadamo se redovnom početku godine

Crnogorski obrazovni sistem se nada redovnom početku godine, a spreman je za svaki scenario, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović. On je u intervjuu za "Pobjedu" kazao da smo u prvom kriznom periodu, u kome smo bili mnogo nespremniji na ono što nas čeka nego sada, pokazali smo da u svega nedjelju dana možemo da napravimo sasvim solidno premošćavanje.

"U samo par nedjelja sproveli smo ne samo #UciDoma, već i organizovali nevjerovatan e-upis na tri nivoa obrazovanja: vrtiće, osnovne škole i srednje škole. A kako smo, za svega par nedjelja, postavili te platforme, dovoljno govori i činjenica da je u vrtiće upisano preko 23 000 djece bez ikakvih većih problema. Upis u osnovne škole za oko 7 000 prvaka takođe je protekao odlično, kao i prvi rok upisa u srednje škole za oko 7000 polumaturanata. Što znači da, u svakoj eventualnoj novoj situaciji, do koje, nadam se, ipak neće doći, imamo i znanje i infrastrukturu. Ili, da budem još precizniji: imamo plan podrške za loš scenario, ali se spremamo za dobar", kazao je Šehović.

On je naglasio da su prosvjetni radnici su jedni od heroja krize sa koronavirusom.

" to, valjda, više niko ne sumnja. Ostavljati svoje porodice u jeku epidemije da biste se izložili sudu javnosti i učinili sve što je do vas, je, bez pretjerivanja, podvig. I ne samo to. Oni su, ovim projektom i komunikacijom na daljinu sa đacima, po prvi put zapravo iznijeli na vidjelo i roditeljima i čitavoj javnosti obim i značaj svog posla-kaže u intervjuu Pobjedi ministar prosvjete Damir Šehović. Ističe da je sada siguran da niko neće govoriti da je to lak posao sa par časova dnevno i tri mjeseca godišnjeg odmora", naveo je Šehović.

Digitalizacija, kako je kazao Šehović, ide u pravcu stavljanja tačke na puko reproduktivno učenje, a u fokus, naveo je, stavlja istinsko razumijevanje materije.

"Da budem precizan: ne može biti isto kad djetetu kažete da nauči kako se iz sjemena razvija biljka, i kad o, pored teorijskog dijela, pred sobom dobije potpuno realnu simulaciju procesa, sa preciznim objašnjenjima. Isto tako, biće mu teško da percipira ulogu i način funkcionisanja centralnog nervnog sistema, a da to jasno i tačno ne vizuelizuje. To je ono o čemu govorimo kad pominjemo digitalizaciju. Dakle, digitalni udžbenici će biti besplatna dopuna osnovnoj literaturi, ne naravno i njena zamjena, koja će omogućiti djeci da razumiju, a ne samo reprodukuju. Anesteziranje djece od stvaralačnih i kreativnih nagona, koji su produkt istinskog razumijevanja neke materije, zaista je zločin. To nećemo dozvoliti, jer se obrazovanjem bavimo suštinski, a ne formalno."

Šehović je iitakao da je dio digitalnih udžbenika beć urađen, a u narednih nedjelju-dvije biće predstavljeni javnosti.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

simonida

Sve što rade u Ministarstvu prosvjete, rade kao da bježe od nekog pa zbog toga jure. Nije bilo dovoljno jurnjave kad su se štampali posljednji udžbenici, sad evo ijurnjava sa digitalnim. Ko je i kako odobrio sadržaje tih udžbenika, koji su to eksperti i ustanove? Šta o svemu znaju u školama o tome?