23 °

max 36 ° / min 23 °

Utorak

11.08.

36° / 23°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fronteks pokrenuo operaciju u Crnoj Gori, drugu van granica EU

Društvo

Comments 0

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Fronteks pokrenuo operaciju u Crnoj Gori, drugu van granica EU

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), čiji je osnovni zadatak zaštita spoljnih granica Evropske unije, pokrenula je 15. jula operaciju u Crnoj Gori, što je druga operacija te agencije van EU.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, Crna Gora je, nakon Albanije, druga država zapadnog Balkana gdje EU pokreće misiju za poboljšanje kontrole granica i borbe protiv ilegalnih migracija, a zatim bi mogle da slijede Srbija, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Prema navodima Fronteksa, u Crnoj Gori će biti razmješteno nekoliko policijskih službenika kao vid pomoći crnogorskim graničnim organima, na granici sa Hrvatskom.

Narednih sedmica prisustvo će biti prošireno i na kontrolu pomorske granice, uključujući podršku zadacima traganja i spasavanja.

"Crna Gora i druge zemlje Zapadnog Balkana ključni su partneri EU u zaštiti naših granica i u borbi protiv prekograničnog kriminala. Zbog toga danas pokrećemo drugu operaciju u regionu", rekao je izvršni direktor Fronteksa Fabris Ležeri.

Glavni cilj operacije je borba protiv prekograničnog kriminala, švercovanja migranata, trafikinga, falsifikovanja ličnih isprava, ukradenih vozila i plovila kao i sprječavanje šverca droge, oružja i borba protiv terorizma.

Policijski službenici EU će sve aktivnosti sprovoditi u saradnji i uz prisustvo crnogorskih kolega.

Misija Fronteksa u Crnoj Gori pokrenuta je nakon što je savjet EU 26. maja usvojio sporazum o upravljanju granicama između Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu sa Podgoricom i sa Beogradom.

Prethodno su Skupština Crne Gore i Evropski parlament usvojili sporazum o statusu između te zemlje i EU o aktivnostima Fronteksa, koji je stupio na snagu 1. jula.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR