9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko je u CG dužan da zaštiti djecu od vaspitanja mržnjom

Društvo

Tag Gallery
Comments 31

Ko je u CG dužan da zaštiti djecu od vaspitanja mržnjom

Autor: Antena M

  • Viber

Zvijezda litija i SPC, pjevačica duhovne i tradicionalne muzike Danica Crnogorčević, nedavno je na njenom Instagram profilu, sa 20-ak hiljada pratilaca, organizovala takmičenje za djecu.

„Poštovani pratioci, ovih dana dobijamo mnogo snimaka dječice koja pjevaju pjesmu 'Veseli se srpski rode'. Tim povodom organizujemo malo takmičenje, te nam snimke vaše dječice šaljite u DM. Snimak koji bude imao najviše lajkova dobiće na poklon CD i knjigu“, navela je Crnogorčević u objavi na društvenim mrežama. 

Na njenom Instagram nalogu, proteklih dana, objavljeno je desetine snimaka djece koja pjevaju tu pjesmu. 

Na nekim snimcima je i zastava trobojka i ostala prateća ikonografija manifestacija koje je posljednjih mjeseci organizovala Srpska crkva u Crnoj Gori. U pjesmi Danice Crnogorčević, koju u ovom instagram takmičenju pjevaju djeca, utisak je, čak i predškolskog uzrasta dominiraju sljedeći stihovi: 

"Veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode,
I zbog slavnih Nemanjića, Obilića, Petrovića,
I zbog slavne Gračanice, Studenice, Ravanice,
Nek’ se srpski barjak vije od Prizrena do Rumije.
Odjeknula zvona sa starih Dečana,
Ovo je zemlja Lazara i Stefana.
Veseli se srpski rode...Ovdje su grobovi slavnih predaka,
Što odbraniše svetu vjeru od Turaka"

Na snimcima se, uz maloljetne pjevače ovih militantno-nacionalističkih stihova, pojavljuju čak i bebe stare svega nekoliko mjeseci!

Takmičenje je, kako je navela Crnogorčević, trajalo tri dana. Snimci sa najviše lajkova dobili su na poklon CD i knjigu.

U međuvremenu su proglašeni dobitnici nagrade.

***

Antena M obratila se na više adresa pitanjima - jesu li pozivanjem djece da učestvuju u takmičenju ove vrste i objavom snimaka prekršena prava djeteta, kako komentarišu takmičenje ove vrste, je li riječ o zloupotrebi djece u političke svrhe i ukoliko jeste, kako će reagovati.

Podsjetimo, Ustav Crne Gore, član 74. djetetu jemči posebnu zaštitu od psihičkog, fizičkog, ekonomskog i svakog drugog iskorišćavanja ili zluopotrebe, a dječja prava zagarantovana su i u mnogim konvencijama na koje se Crna Gora obavezala. 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Svojevrsni dječiji festival na Instagramu nastavak političkog investiranja u projekat "Ne damo svetinje".

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava poručuju da konkretnu aktivnost treba sagledati i komentarisati pažljivo, jer uključuje složene dimenzije dječijih prava, djetinjstva i odrastanja.

"Organizatorka takmičenja nije dovoljno obazriva i reklo bi se da njenu objavu ne prati potrebno i očekivano objašnjenje. Eventualna saglasnost roditelja da im se djeca takmiče u pjevanju jednog par excellence političkog i velikonacionalnog teksta nije dovoljna pozitivna legitimacija.

Nijesu navedene ni reference koje potvrđuju sposobnost da upriliči svojevrsni dječiji festival i kapacitete za javni rad sa djecom. Tako je, možda i namjerno, otvoren prostor da se javnost isprovocira ali i da razmišlja o političkim posljedicama (zlo)upotrebe djece odnosno da možda nije suština u dječijem umjetničkom izražavanju koliko u političkoj, velikonacionalnoj i velikodržavnoj propagandi", navode iz Ministarstva. 

Sadržaj pjesme, kako kažu iz MLJMP-a, nedvosmisleno ukazuje da je svojevrsni dječiji festival na Instagramu zapravo nastavak političkog investiranja u projekat "Ne damo svetinje".

"Sada se dodaje inovirani kontekst koji je upitan za djecu jer je pitanje koliko ona mogu razumjeti ponuđena istorijska, vjerska, politička i društvena značenja od kojih su mnoga činjenično neutemeljena i neosnovana.

Demokratski pristup obrazovanja djece i mladih, kojem je privržena zvanična Crna Gora, idu u pravcu traženja i podsticanja nadahnuća da se prepoznaju i podrže univerzalne vrijednosti, ljudska prava i mir među nacijama. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, osuđujući svaki primjer iskorištavanja djece u političke svrhe, podržava jačanje zaštite djece i poziva sve društvene aktere i pojedince da odustanu od aktivnosti koje su tipične i svojstvene nacionalističkoj pedagogiji", navode iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava. 

Ombudsman kaže nije nadležan, odgovornost na roditeljima 

Povodom snimaka objavljenih na Instagram profilu Crnogorečević obratili smo se i Zaštitniku za ljudska prava.

Odmah na početku objasnili su nam da nijesu nadležni za to što ih pitamo.

"Prije svega podsjećamo da je mandat institucije Zaštitnika da 'samostalno i nezavisno, na načelima pravde i pravičnosti, preduzima mjere za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kada su povrijeđena aktom, radnjom ili nepostupanjem državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, javnih službi i drugih nosilaca javnih ovlašćenja' (izuzev u slučajevima zaštite od diskriminacije, kada se može postupati i u odnosu na fizička i/ili pravna lica)", navedeno je u odgovorima.

Ipak, dobili smo nekoliko pojašnjenja, a neka su, barem nizgled, suvišna jer su podrazumijevajuća. Poput onog da roditelji snose odgovornost za postupke svoje djece.

Pitanje je, međutim, da li su roditelji jedini u lancu odgovornosti. U dijelu dječijih prava, Ombudsman navodi sljedeće:

"Dakle, iako su vaša pitanja u vezi sa situacijom koja je izvan granica naše nadležnosti, ona se odnose na oblast dječjih prava, prvenstveno dječje participacije, zbog čega ukazujemo na nekoliko činjenica:

Svaka osoba ima pravo da, shodno pravilima i uslovima koje postoje na određenom društvenom mediju, slobodno dijeli informacije koje želi o sebi. Imajući u vidu da su djeca u današnje vrijeme jedni od najvećih konzumenata društvenih medija, to je i očekivano da oni u tim medijima učestvuju u mjeri u kojoj žele, direktno ili uz učešće roditelja, s obzirom da djeca u velikoj mjeri dijele stavove svojih roditelja", saopštili su iz institucije Ombudsmana.

Možda će nekom djelovati cinično, ali Zaštitnik ljudskih prava, ideološko muzički poduhvat Danice Crnogorčević stavlja u kontekst epidemije koronavirusa, koja je uticala na to kako djeca provode vrijeme na internetu!?

"Situacija izazvana virusom Covid19 uslovila je da su i djeca svoje aktivnosti i druženja u mnogom preselila na online prostor i društvene medije, gdje se kroz različite dostupne forme druže, igraju, dijele svoje fotografije/video zapise, pa i učestvuju na takmičenjima.

U ovom slučaju važno je znati principe sigurnog i zdravog korišćenja interneta, u čemu djeci treba da pomognu roditelji. Podsjećamo da je odgovornost u prvom redu na roditeljima, da vode računa o ličnim podacima koje na internetu objavljuju o svojoj djeci, imajući u vidu moguće rizike koji u današnje vrijeme postoje u digitalnom okruženju".

Djeca, kako navode, imaju pravo da učestvuju u javnom životu, da svojim riječima iskazuju nešto što misle i osjećaju, da se izražavaju na različite načine, uključujući pjevanje, ples i slične aktivnosti.

"Djeca kao subjekti ljudskih prava, u sebi nose i određeni pečat vremena u kojem živimo, te su ona danas sopstvenici velike količine informacija, čitavog mozaika stavova i mišljenja o svakoj mogućoj temi, čemu su izložena od najranijeg uzrasta. Shodno članu 14 Konvencije o pravima djeteta UN-a, koju je ratifikovala Crna Gora, dijete je titular prava na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti, a dužnost je roditelja/zakonitih staratelja da usmjeravaju dijete u ostvarivanju njegovog prava na način koji je u skladu sa razvojem njegovih sposobnosti. Napominjemo da pravo na participaciju, obuhvata i pravo na informaciju i slobodu izražavanja. Sloboda ispoljavanja mišljenja i/ili ubjeđenja može da podliježe samo onim ograničenjima koja su propisana zakonom i koja su neophodna radi zaštite javne sigurnosti, reda, zdravlja ili morala ili osnovnih prava i sloboda drugih".

Institucija Zaštitnika, kako navode, zalaže se za principe koji propagiraju slobodno uživanje garantovanih prava, naravno vodeći računa o jasno preciziranoj odredbi kojom se predviđa „u skladu sa uzrastom i zrelošću djeteta“, kako bi se izbjegla svaka moguća manipulacija i upotreba dječje participacije u stvarima koje dijete nije sposobno da razumije.

Pitanje za Ombudsmana, a i za cjelokupnu javnost, da li su bebe od svega nekoliko mjeseci sposobne da razumiju onakav sadržaj pjesama?!

Ombudsman ističe i da je važno napraviti razliku između istinske participacije djece i (zlo)upotrebe djece kao pukog dekora.

No, nema odgovora ili sugestije Ombudsmana šta ako je dijete zloupotrijebljeno kao puki dekor, kao što navode? Mi objavljujemo fotografiju da procijenite je li sljedeća objava zloupotreba ili ne:  

"Kako se u pitanjima ukazuje na moguću zloupotrebu djece, napominjemo da nacionalni i međunarodni propisi obavezuju sve društvene subjekte da vode računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta, zabrani zloupotrebe djeteta u bilo koje svrhe i zaštiti djeteta od svih štetnih sadržaja i materijala. Važno je napraviti razliku između istinske participacije djece i (zlo)upotrebe djece kao pukog dekora, pa smo apelovali i apelujemo da se svi – roditelji i odrasli suzdrže od ovog vida manipulacije djecom".

I za kraj, zaključak je da uprkos iscrpnom odgovoru, od Ombudsama nema niti jedne konkretne mjere, a ni priznanja da je posrijedi zloupotreba djece.

Umjesto toga, još jednom pozivaju roditelje na odgovornost.

"Budući da je u prethodnom periodu često postavljano pitanje prisustva djece određenim vrstama javnih okupljanja i načinu njihovog učešća, te da li je odobrenje i prisustvo roditelja dovoljno da „opravda“ njihove aktivnosti, podsjećamo da smo tim povodom iznijeli stav da roditelji mogu sa svojom djecom da provode vrijeme na način koji oni izaberu i smatraju da je ispravan i dobar za njihovu porodicu, ali da istovremeno moraju preuzeti i odgovornost za osiguranje bezbjednosti djece, zaštitu od ugrožavanja zdravlja i drugih prava, u skladu sa najboljim interesom djeteta u svakoj pojedinačnoj situaciji", zaključeno je u odgovorima Ombudsmana. 

Antena M objaviće narednih dana odgovore i drugih adresa kojima smo se obratili povodom društveno neprihvatljivog "takmičenja" što ga je organizovala Danica Crnogorčević.

Komentari (31)

POŠALJI KOMENTAR

E viva

Zbog ovakvih stvari socijalne službe procjenjuju podobrnost ili sposobnost roditelja da obavljaju roditeljsku duznost u skladu sa najboljim interesom djeteta. Postupci iz materijala ukazuju na zloupotrebu djece u svrhe promocije srpskog nacionalistickog koncepta. Ombudsman ne radi u skladu s fukcijo

Fasizam

Fasizzm u Cg, cutke odobren od sramotne EU

Spc čudovište

Spc je čudovište Balkana. Toliiko zatucani , zadojeni mržnjom, truju đecu lažima.