16 °

max 21 ° / min 8 °

Subota

31.10.

21° / 8°

Nedjelja

01.11.

21° / 9°

Ponedjeljak

02.11.

20° / 8°

Utorak

03.11.

21° / 10°

Srijeda

04.11.

21° / 10°

Četvrtak

05.11.

22° / 11°

Petak

06.11.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nacionalna SOS linija primila više od dvije hiljade poziva

Izvor: Screenshot Youtube; Ilustracija

Društvo

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Nacionalna SOS linija primila više od dvije hiljade poziva

Nacionalna SOS linije za žrtve nasilja u porodici primila je od januara do avgusta ove godine 2.110 poziva, što je deset odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić, Nataša Međedović agenciji MINA kazala je da je najveći broj poziva bio iz Nikšića i Podgorice.

„Od gradova sjeverne regije najviše poziva je iz Bijelog Polja, Berana i Pljevalja, a iz južne regije iz Budve, Herceg Novog i Bara“, navela je Međedović.

Kako je kazala, SOS telefon Nikšić je putem besplatnog, anonimnog servisa Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici, u periodu otkad traju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, od marta do avgusta, primio 1.726 poziva za pomoć i podršku.

Ona je rekla da je to 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

„Pomoć je zatražilo 220 žena što je deset odsto veći broj u odnosu na isti period prošle godine, kada je pomoć zatražilo 198 žena“, navela je Međedović.

Ona je kazala da SOS telefon Nikšić iz godine u godinu registruje pomake u postupanju.

“Problem je što i dalje postoji prostor da postupanje službenika policije zavisi od ličnih kapaciteta i stavova. Postupak se najčesće zasniva na iskazu žrtve i počinioca, eventualno ljekarskom nalazu. Izostaje prikupljanje drugih dokaza, fotoelaborat mjesta gdje se nasilje desilo, pronalaženje eventualnih svjedoka”, objasnila je Međedović.

Prema njenim riječima, policijski službenici rijetko izdaju naredbu udaljenje nasilnika iz stana.

“Izostaje i podnošenje zahtjeva sudovima za prekršaje za izricanje zaštitnih mjera (udaljenje iz stana, zabrana približavanja, uznemiravanja i uhođenja) nasilniku prije ili u toku postupka iako je to jedan od najefikasnijih načina osiguranja bezbjedosti i sigurnosti žrtava”, navela je ona.

Međedović smatra da posebno zabrinjava praksa policijskih sluzbenika u situacijama kada žrtva podnese prijavu, a nasilnik kontraprijavu.

“Ne prave procjenu ko je primarni agresor već procesuiraju oboje čime se žrtva izlaze sekundarnoj viktimizaciji od strane institucija, obeshrabruje da ponovo podnese prijavu, a šalje se i obeshrabrujuća poruka drugim žrtvama”, kazala je Međedović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR