2 °

max 11 ° / min 0 °

Utorak

01.12.

11° / 0°

Srijeda

02.12.

12° / 1°

Četvrtak

03.12.

12° / 8°

Petak

04.12.

13° / 8°

Subota

05.12.

14° / 10°

Nedjelja

06.12.

15° / 11°

Ponedjeljak

07.12.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pejanović: CG ostaje posvećena sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma

Društvo

Comments 1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Pejanović: CG ostaje posvećena sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma

Državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović učestvovao je na godišnjem Ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan koji okuplja ministre unutrašnjih poslova i pravde, a održava se u okviru njemačkog predsjedavanja Savjetom EU.

"Državni sekretar Pejanović je, iskazavši žaljenje što, zbog epidemiološke situacije, ovaj tradicionalni sastanak nije, kako je planirano, upriličen u Crnoj Gori, predstavio rezultate Crne Gore u oblasti granične bezbjednosti i upravljanja  migracijama, posebno naglasivši posvećenost jačanju smještajnih kapaciteta za migrante. Govoreći o aktuelnim izazovima, ukazao je na važnost povećanja regionalne razmjene informacija na temu migracija, kao i o potrebi izgradnje i unapređenja  postojećih evidencija o migrantima, u skladu sa najvišim standardima EURODAC-a.

Pejanović je iskazao zadovoljstvo uspješnim sprovođenjem aktivnosti sa Frontex-om, podsjetivši da je sredinom godine stupio na snagu Sporazum o statusu između Crne Gore i EU o aktivnostima ove agencije. U tom smislu, pozdravio je inicijativnost obije strane,  koje su obezbijedile da, uprkos poteškoćama u putovanjima zbog korona virusa, ne dođe do odstupanja od Operativnog plana zajedničke operacije „Crna Gora“, koji je na snazi do januara 2021. Kada je u pitanju readmisija, ukazao je na važnost pune implementacije važećih bilateralnih sporazuma. Takođe je  izrazio spremnost Crne Gore da doprinese rješavanju migracionog pritiska kroz dalji razvoj međunarodne saradnje u oblasti readmisije, s akcentom na jačanje saradnje sa zemljama porijekla migranata", piše u saopštenju MUP-a.

U dijelu diskusije o nasilnom ekstremizmu i terorizmu, kako je navedeno, informisao je da Crna Gora ostaje posvećena osnovnom principu borbe protiv terorizma - neutralisanju prijetnji, smanjenju ranjivosti društva na terorističke napade, kao i sprečavanju aktivnosti koje vode ka radikalizaciji.

"Veliku pažnju poklanjamo suzbijanju  faktora radikalizacije, kao što su govor mržnje, netolerancija po osnovu etničke pripadnosti, rase, vjere ili po nekom drugom osnovu, prepoznavanju prijetnji na internetu, praćenju finansijskih tokova kao preduslova za realizaciju terorističkih aktivnosti", saopštio je Pejanović.

Dodao je da se u Crnoj Gori sa posebnim senzibilitetom pristupa zaštiti mladih i djece kao  najosjetljivijih društvenih grupa, te najavio da će se treća Nacionalna platforma za prevenciju i suzbijanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vode ka terorizmu organizovati krajem 2020.godine.

Na Forumu ministara, kako je navedeno u saopštenju, zaključeno je da povećanje razmjene informacija i saradnje za bolje upravljanje migracijama, sprečavanje radikalizacije koja vodi ka nasilnom ekstremizmu i terorizmu, kao i  jačanje operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala ostaje prioritet država Zapadnog Balkana i Evropske unije.

"Crna Gora ostaje posvećena sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma i bilateralnog sporazuma Crne Gore i Evropske unije, i nakon 2020.godine", istakao je državni sekretar. Ocijenivši da je pandemija korona virusa postavila dodatne izazove pred sistem bezbjednosti, zaključio je da je u predstojećem periodu potrebno uložiti dodatne napore na jačanju mehanizama regionalne saradnje i međunarodne koordinacije, posebno na operativnom planu, u cilju kreiranja zajedničkog odgovora na savremene prijetnje.  

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

U čije ime govoriš Pejanoviću? Ti si tu još koji dan, ukoliko se nijesi transferisao, pa te neće dirat... Inače letiš, kao i svi ostali!