2 °

max 11 ° / min 0 °

Utorak

01.12.

11° / 0°

Srijeda

02.12.

12° / 1°

Četvrtak

03.12.

12° / 8°

Petak

04.12.

13° / 8°

Subota

05.12.

14° / 10°

Nedjelja

06.12.

15° / 11°

Ponedjeljak

07.12.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najbolje što Crna Gora ima – 50 prestižnih stipendija Ministarstva nauke za doktorska istraživanja

Društvo

Comments 1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Najbolje što Crna Gora ima – 50 prestižnih stipendija Ministarstva nauke za doktorska istraživanja

Ministarka nauke Sanja Damjanović danas je uručila 15 prestižnih stipendija trećoj generaciji doktoranada koji će svoje doktorske studije realizovati na univerzitetima u Crnoj Gori.

"Izuzetno sam srećna što sam danas ovdje sa vama, sa našim prestižnim stipendistima jer ste vi najbolje što Crna Gora ima. Ni jedno istraživanje ne može biti uspješno kao ono iza kojeg stoje mladi ljudi – doktorandi", kazala je ministarka Damjanović i dodala da je vizija Ministarstva nauke u prethodne četiri godine bila inovativna, kreativna Crna Gora koja je donijela izvanredne rezultate koje je nedavno potvrdila i Evropska komisija u godišnjem izvještaju o napretku Crne Gore.

Damjanović je ukazala i na sjajne rezultate koje je Ministarstvo postiglo radeći zajedno upravo sa mladim ljudima, inovativnom, istraživačkom i biznis zajednicom.

Na prvom mjestu to su revolucionarni zakoni za podsticaje inovacija i istraživanja, zatim ulaganje u okosnicu inovativnog ekosistema – Naučno-tehnološki park, kao i da je podignut nivo konkurentnosti na nacionalnom nivou što je dovelo do toga da je Crna Gora danas konkurentna na najprestižnijem evropskom okvirnom programu – Horizont2020 sa stopom uspješnosti iznad EU prosjeka, navodi se u saopptenju Ministarstva nauke,

Kao najmanja zemlja u regionu, kako je navedeno, podstakli smo i izgradnju krupne istraživačke infrastrukture – SEEIIST projekta za region od 40miliona stanovnika.

"Želim da temelje koje smo izgradili čuvate i nadogradite. Očekujem od vas da gdje god vas karijera odnese razmišljate na koji način možete da doprinesete svojoj zemlji i pomognete novim generacijama koje će doći iza vas. Nemojte biti sebični kad je u pitanju vaše znanje, dijelite ga sa drugima jer ako ga dijelite ono će postajati samo veće i bogatije. Do kraja mandata je ostalo još par nedelja ali želim da znate da ću ja kao Sanja Damjanović uvijek biti uz vas i nesebično dijeliti sa vama sve moje međunarodne kontake i sigurna sam da će budućnost biti mjesto našeg susreta", zaključila je Damjanović.

Ministarstvo nauke je, i ove godine, sprovelo Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja u Crnoj Gori, koje se dodjeljuju na period do 3 godine i podrazumijevaju mjesečnu naknadu istraživačima u visini od 700 eura, besplatnu školarinu na doktorskim studijama na univerzitetima u Crnoj Gori, ali i značajna sredstva za istraživanja, čiji je važan segment međunarodna ili intersektorska mobilnost, u iznosu do 10.000 eura godišnje. Prvi put ovaj Konkurs je objavljen 2018. godine, kada je podržano 19 kandidata, u 2019. godini se taj broj povećava na 35 a sa ovogodišnjih 15 kandidata postigli smo planirani cilj od 50 doktoranada koji će doprinijeti razvoju Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Aha

Đe je ona što je vratila stipendiju? Ona Čabarkapa što “brani svetinje”...Sve sam vidio, ali da je osoba dogurala do doktorskih, a da ne umije rečenicu svezat... Čudo jedno...