16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novaković: Kovid negativno uticao i na rad skijališta, biće otvorena u toku decembra

Društvo

Comments 0

Novaković: Kovid negativno uticao i na rad skijališta, biće otvorena u toku decembra

Izvor: RTCG

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Pomoćnik izvršnog direktora za pravne poslove Skijališta Crne Gore Danilo Novaković, saopštio je gostujući u Jutarnjem programu TVCG, da je kovid negativno uticao i na rad skijališta, ali da će biti otvorena u toku decembra. Zbog svakodnevnog rasta broja zaraženih, bilježe opadanje interesovanja inostranih gostiju. Novaković ističe da Skijališta trpe i zbog privremenog zatvaranja granica, te otkazivanja međunarodnih sajmova turizma, na kojima je i Crna Gora promovisala svoju destinaciju i povezivala sa najvećim touroperatorima.

1.Kako se dosadašnja situacija odrazila na Skijališta?

Prvenstveno, da napomenem, Skijališta Crne Gore su privredno društvo čiji je osnivač i vlasnik kapitala osnovala Vlada Crne Gore. Skijališta su osnovana za upravljanje ski centrima: Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinski centar Komovi i eco avanturistički park Komovi. Opšte poznato je da je prva faza ski centra Kolašin 1600 izgrađena i isti je u februaru 2019.godine stavljen u funkciju, pri čemu se uveliko radi na širenju infrastrukturnih kapaciteta tog ski centra, dok su ski centri Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla u procesu izgradnje, pri čemu se njihovo stavljanje u funkciju očekuje krajem sljedeće godine, a ukupna vrijednost do sada ugovorenih projekata premašuje 100 mil €.

Obzirom da Skijališta Crne Gore obavljaju turističku djelatnost, fokus razvoja kompanije je usmjeren na razvoj ponude orjentisane na cjelogodišnji biznis, kroz ljetnje i zimske turističke sezone. Postojeća situacija uzrokovana Covid19 virusom naravno da je uticala na poslovanje kompanije obzirom da je uveliko poremetila sistem funkcionisanja privrede na globalnom nivou. Konkretno, što se tiče turističke djelatnosti, došlo je do privremenog zatvaranja granica velikog broja država medju kojima je bila i naša, privremeno je stopiran ili ograničen i medjunarodni saobraćaj, otkazani su svi medjunarodni sajmovi turizma na kojima promovišete svoju destinaciju i na kojima se povezujete sa najvećim touroperatorima, obustavljen je privremeno rad velikog broja turističkih agencija i pitanje je koliko njih će imati snagu da prevaziđe ovu krizu i da nastavi sa poslovanjem, ugostiteljski objekti se konstantno suočavaju sa novim mjerama poslovanja nametnutim od strane nadležnih zdravstvenih organa i institucija sa ciljem suzbijanja i sprječavanja daljeg širenja pandemije.

Kao što i sami znate u decembru će biti godinu dana od kako se virus zvanično pojavio u svijetu, a o njemu se i dalje malo zna. I dalje je opravdano prisutan veliki strah kod ljudi što je uticalo na drastično smanjenje turističkih putovanja. Dosadašnja situacija se odrazila kako na cijeli svijet tako i na Skijališta Crne Gore, konkretno na drugi dio zimske turističke sezone 2019/2020 i na cjelokupnu ljetnju turističku sezonu na ski centru Kolašin 1600. Cjelokupna ljetnja turistička sezona bila je orjentisana na domaće stanovništvo, usljed čega su i cijene bile prilagođene domaćim turistima (bile snižene do 60%). Na ski centru su preduzete sve mjere predložene od strane NKT-a u cilju smanjenja i suzbijanja širenja pandemije Covid 19 virusa. U skladu sa tim Skijališta Crne Gore su morala da odlože realizacuju velikog broja događaja poput takmičenja, koncerata, poslovnih proslava, team building aktivnosti, promocija, sajmova i drugih na ski centru Kolašin 1600, ali i pored toga, a obzirom na okolnosti, uspjeli smo da ostavrimo prihode na nivou od nekih 60% od planiranih prihoda za 2020.godinu.


2. Kako teku pripreme za predstojeću sezonu i šta one podrazumijevaju?

Što se tiče priprema za zimsku turističku sezonu 2020/21 ponuda je fokusirana na domaće tržište i na tržišta iz regiona. Na žalost, trenutna situacija sa Covid 19 virusom i dalje nam ne ide u prilog. Svakodnevno povećanje broja zaraženih direktno utiče na opadanje interesovanja inostranih gostiju za Crnom Gorom kao renomiranom turističkom destinacijom. Medjutim, mi poslujemo sa uvjerenjem da će se situcaija znatno poboljšati do otvaranja zimske turističke sezone, te da će posjeta, pored domicilnih gostiju, biti ispunjena i turistima iz regiona.

3. Kada će biti otvorena sezona?

Zimska sezona 2020/21, ukoliko to dopuste okolnosti uslovljene pandemijom Covid19 virusa, će biti otvorena sredinom decembra mjeseca tekuće godine.

4. U kojoj je fazi izgradnja žičare K7?

Izgradnja žičare K7 i 10 km skijaških staza uz nju je u fazi izgradnje. Skijaške staze su u najvećem obimu završene, a oprema žičare se doprema na lokaciju ski centra Kolašin 1600 i izvođač je uveden u posao (izvođač Novi Volvox, žičara Dopplemyer). Kako smo očekivali i najavljivali ova žičara i skijaške staze su trebale da budu stavljene u funkciju u toku predstojeće zimske sezone. Međutim, u toku pripremanja lokacije za buduću žičaru imali smo problema sa postupcima eksproprijacije, koji su krajem septembra okončani, a i problemi izazvani usljed pogoršanja situacije sa virusom Covid 19 u našoj zemlji su u mnogome doprinijeli da ova žičara ne bude završena za predstojeću sezonu. Svakako žičara će biti završena u toku sljedeće godine i stavljena u fukciju za zimsku sezonu 2021/2022, pri čemu ćemo tada na području Kolašin, a u odnosu na infrastrukturu ski centra Kolašin 1450, imati oko 45 km skijaških staza.

5. Šta će biti u ponudi na skijalištima? Noviteti?

Što se tiče ski centra Kolašin 1600, za zimsku turističku sezonu u ponudi će biti 10,5 km skijaških staza, dakle u odnosu na prethodnu sezonu imaćemo 6 km skijaških staza više, usluge ski rentala, ski škole, caffe bara i restorana Troglava, panoramske vožnje žičarom i tako dalje. Ukoliko, u medjuvremenu, dođe do pozitivnih promjena usljed kojih će NKT odobriti ponova masovna okupljanja, sa zadovoljstvom ćemo nastaviti sa organizacijom takmičenja, team building aktivnosti, raznih vidova manifestacija, proslava i drugih događaja.

6 .Ima li rezervacija i najava za dolazak stranih turista?

Najava je bilo dosta, kao i velikog interesovanja obzirom da smo formirali veliku bazu touroperatora iz Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Izraela, kao država iz regiona, medjutim i dalje je sve neizvjesno upravo zbog pogoršanja situacije izazvane pandemoijom Covid 19 virusa, ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu.

7. Kakve se vremenske prilike najavljuju i možete li i koliko unaprijed znati hoće li biti snijega?

Naravno da pratimo meteorološku situaciju i najave za predstojeću sezonu. Očekuje se hladnija zima nego što je to bilo poslednje dvije, tri godine, tako da se pripremamo za veće sniježne nanose. Ne možemo sa sigurnošću znati u kojoj količini će biti snijega niti kada možemo očekivati puštanje staza u funkciju skijanja, ali možemo reći da smo u potpunosti spremni što se tiče tehničke strane ski centra Kolašin 1600, a preciznija dugoročna prognoza se očekuje u drugoj polovini novembra mjeseca.

8. Ukoliko se situacija sa koronom nastavi, kako ćete organizovati rad?

Rad ćemo, kao i do sada, prilagođavati u skladu sa preporukama NKT-a, ali svakako, obzirom da se radi o velikom otvorenom prostoru očekujemo upravo da gosti provode više vremena na snijegu i u prirodi.

9. Koji su gorući problemi sa kojima se suočavate u toku priprema za zimsku sezonu?

Neizvjesnost. Upravo zbog prisustva virusa i dalje ne znate kojom brzinom i sa kojom mjerom će oscilirati i kako će se to dalje odražavati na globalni ekonomski sistem. Neizvijesnot je postojala i tokom priprema i realizacije ljetnje turističke sezone, gdje smo imali ugovorene ture velikog broja touroperatora iz regiona i na žalost sve je otkazano. Takođe, otkazali smo kompletan kalednar događaja koji smo planirali u saradnji sa našim poslovnim partnerima. Nadamo se da će se uskoro iskorijeniti ili u mnogome suzbiti Covid 19 virus, nakon čega ćemo moći da nastavimo sa realizacijom poslovnih planova i ostvarivanjem pozitivnih poslovnih rezultata. Dokazaćemo da su Skijališta Crne Gore biser crnogorskog turizma orjentisan na cjelogodišnji biznis.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR