11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

16.04.

16° / 7°

Subota

17.04.

15° / 10°

Nedjelja

18.04.

15° / 10°

Ponedjeljak

19.04.

13° / 8°

Utorak

20.04.

14° / 10°

Srijeda

21.04.

15° / 10°

Četvrtak

22.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uspjeh Mašinskog fakulteta na Konkursu Ministarstva nauke za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte

Izvor: ucg.ac.me

Društvo

Comments 0

Uspjeh Mašinskog fakulteta na Konkursu Ministarstva nauke za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Antena M

  • Viber

Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore postigao je veliki uspjeh na Konkursu Ministarstva nauke za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte. 

Od ukupno prijavljena 63 projekta, četiri su bila sa Mašinskog fakulteta.

Kako se navodi, Ministarstvo je bodovalo prijavljene projekte i sastavilo rang listu projekata koji su dobili više od 80 poena od maksimalnih 100. Takvih projekata je bilo 35 iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i poljoprivrednih nauka. Svi projekti sa Mašinskog fakulteta nalaze se među prvih 12 sa rang liste.

Prvi na rang listi i jedini koji je dobio maksimalnih 100 poena je projekat Eksperimentalno i numeričko istraživanje hidrauličkog udara - HUDAR, iz oblasi Energija, čiji je rukovodilac prof. dr Uroš Karadžić.

Na drugom mjestu sa Mašinskog fakulteta, a sedmi na rang listi je projekat Istraživanje ekoloških i ekonomskih aspekata emisije izduvnih gasova od drumskog saobraćaja u urbanim sredinama - EKOURB, sa osvojenih 95 poena, koliko ima i šestoplasirani. Projekat je iz oblasti Održivog razvoja i turizma, a rukovodioc je prof. dr Radoje Vujadinović.

Na devetom mjestu rang liste nalazi se projekat Modeliranje i optimizacija potrošnje energije u rezidencijalnim objektima u realnom vremenu - MOPEREV, iz oblasti Energija, rukovodioca prof. dr Igora Vušanovića, a na dvanaestom mjestu je projekat: Razvoj i implementacija procesa/Friction Stir Welding - RIM FSW, iz oblasti Novi materijali, proizvodi i usluge, rukovodioca doc. dr Nikole Šibalića.

Oba projekta nalaze se u grupi projekata koji su zauzeli 9. do 13. mjesto na rang listi i osvojili po 92.5 poena.

Nakon pregovora Ministarstva sa rukovodiocima projekata, realizacija projekata će početi od januara 2021. godine, sa rokom za implementaciju do 2 godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR