10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Metalurško-tehnološki fakultet dobitnik dva nacionalna projekta na konkursu Ministarstva nauke

Društvo

Comments 0

Metalurško-tehnološki fakultet dobitnik dva nacionalna projekta na konkursu Ministarstva nauke

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore dobitnik je dva nacionalna projekta na  konkursu Ministarstva nauke Crne Gore za dodjelu grantova za nacionalne naučnoistraživačke projekte, koji treba da rasterete ekološku sliku Crne Gore, navedeno je u saopštenju.

Dekan MTF-a Mira Vukčević rukovodilac je jednog od projekata, pod imenom „Etapno recikliranje crvenog mulja za nove građevinske materijale/proizvode“.

„Crveni mulj je industrijski otpad koji opterećuje ekološku sliku Crne Gore, a posebnom metodologijom istraživanja razmatraćemo mogućnost recikliranja, prethodno esktraktovanih teških metala i elemenata rijetkih zemalja, kao i titana iz deponovanog crvenog mulja, za proizvodnju materijala sa upotrebom u građevinskom sektoru: cementa, stakla, aeriranih betona, punioca, premaza, pjena.   Alkalni ostatak nakon etapne valorizacije mulja biće neutralisan  do tzv. Zero-Liquid-Discharge-a“, objasnila je Vukčević.

Drugi projekat je „Proizvodnja novih materijala za skladištenje vodonika na bazi mašinskog učenja“, kojim  rukovodi Vanja Asanović, sa MTF-a.

„Korišćenje vodonika kao energetskog vektora i nultog emitera ugljendioksida - CO2 zadovoljava kriterijume zelene energije, što je sa sa aspekta životne sredine značajno, a čemu upravo treba da doprinese proizvodnja novih materijala za skladištenje vodonika“ , ukazala je Vukčević.

Na još jednom nacionalnom projektu, čiji je nosilac Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, koordinator je profesor sa MTF-a, Željko Jaćimović.

Riječ je, kako su objasnili, o projektu Sinteza, fizičko-hemijska karakterizacija novosintetizovanih kompleksnih jedinjenja, njihova biološka aktivnost i potencijalna primjena u medicini, farmaciji i poljoprivredi.  

Metalurško tehnološki fakultet je, i pored otežane mobilnosti i specifičnih uslova  rada u pandemijskim uslovima, u 2020. zabilježio vrlo intenzivnu i plodonosnu projektnu aktivnost.

"Fakultet je koordinator, ili učesnik, u pet projekata sa međunarodnim učešćem i finansiranjem koji će stvoriti, više nego solidnu, bazu partnera i uslove za dalje konkurisanje na zahtjevnije  fondove i u okviru širih  konzorcijuma", zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR