9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spor zakupca i vlasnika zemljišta gasi najstarije crnogorsko skijalište

Društvo

Comments 0

Spor zakupca i vlasnika zemljišta gasi najstarije crnogorsko skijalište

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Iako decenijama unazad prepoznat kao zimski turistički centar Crne Gore Žabljak će, po svemu sudeći, ostati bez, godinama najavljivane, višemilionske investicije u Ski- centar Savin kuk, jer je UNESCO u svom posljednjem izvještaju odobrio rekonstrukciju postojećih žičara, ali ne i proširenje kapaciteta skijališta u zaštićenoj zoni NP Durmitor, a Vlada Crne Gore nedavno odlučila da raskine ugovor s projektantom i izvođačem radova i predložila da se nabavljene instalacije iskoriste za spajanje skijališta „Žarski“ i „Cmiljača“.

Dakle, već je jasno da će najveće skijalište u durmitorskom kraju prvi snijeg dočekati s opremom starom više od 30 godina, jer zima samo što nije počela, a pitanje je da li će se sportisti i rekreativci, pa sve i da se proglasi kraj pandemije, okupljati i na Javorovači i to zbog imovinsko-pravnih odnosa koji su aktuelizovani posljednjih mjeseci.

Malo se ko više sjeća kad su se skijaši posljednji put spuštili sa Štuoca, skakaonica na Žabljaku je odavno zaboravljena, ali svi su vjerovali da Savin kuk dobija novo ruho i da će Javorovača, kao najstarije skijalište u tom kraju, biti sigurna uzdanica i utočište ljubiteljima sportova na snijegu. Najnovija dešavanja razočarala su Žabljačane, pogotovo turističke radnike, pa su uslijedile reakcije pojedinaca i nevladinih organizacija, jer je jasno da na Durmitoru nema sezone bez skijališta.

Neizvjesnost

Opšte nezadovoljstvo narasta, „slučaj Javorovača“ je kap koja preliva čašu turističke gorčine na Žabljaku, a na pragu smo zime, pa su se u prevazilaženje problematike uključili rukovodstvo lokalne uprave i Ministarstvo turizma.

Međutim, po srijedi su sudski sporovi i „privatna stvar“, zbog koje je na najvećem gubitku biti kompletno društvo, turizam, privreda, Žabljačani i ne samo oni.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević tvrdi da oni ne mogu da se miješaju u imovinsko-pravne odnose, komentarišu sudske presude i bave se poštovanjem ili nepoštovanjem ugovora između zakupca i vlasnika zemljišta.

"Lokalna uprava jedino zna da joj je važan opstanak Javorovače, najstarijeg skijališta u Crnoj Gori. Država i nadležne institucije bi trebale da se uključe u ovu problematiku, a pitanje je da li je moguće da se izvrši eksproprijacija ili da se nekim drugim modelom dođe do dugoročnog i kvalitetnog rješenja. Javorovača je izuzetno važna za razvoj zimskog turizma u ovom kraju, tim prije što decenijama žičara na Štuocu nije u funkciji, a i na Savinom kuku trenutno su izostala najavljena ulaganja", zaključuje Vukićević.

Dokumentacija

Ugostiteljski objekat na skijalištu Javorovača stradao je u požaru 2009. godine, a već naredne Žabljačanin Vuk Popović je otkupio taj ski-centar, odnosno ugostiteljski objekat (300 kvadrata), ski-liftove i kompletnu infrastrukturu. Preuzeo je i ugovorne obaveze o zakupu sa vlasnicima zemlje koja se nalazi u podnožju i centralnom dijelu skijališta, dok ostali vlasnici, kako Popović tvrdi, nijesu željeli da potpišu ugovor, već se njima posebno plaćalo korišćenje i to godišnje, svakome pojedinačno.

"Nakon preuzimanja vlasništva firme, uredno smo dobili sva neophodna dokumenta za nesmetan rad, dozvolu za rekonstrukciju objekta, struju, komunalne priključke i sve ostalo što prati neophodnu dokumentaciju da bi jedno skijaliste moglo početi s radom. Od tada pa sve do prošle godine ugovor sa vlasnicima zemljišta je bio na snazi, kada je raskinut i kada su vlasnici zemljišta iskoristili svoje pravo i sudskim putem tražili raskid ugovora usljed nedostatka volje, želje i interesa da ga produže. Razlozi leže i u činjenici da je zbog par loših zimskih sezona, nedostatka snijega i samog rada skijališta došlo do kašnjenja plaćanja zakupnine koja je bila ugovorena do 31. marta tekuće godine jer smo imali pravo korišćenja samo u toku zime.

Donošenjem Zakona o skijališima, Uredbe o naknadi korišćenja skijališta, prostornog plana i DUP-a Javorovača, smatrali smo, a i dalje smatramo da se država i resorno ministarstvo moraju uključiti u rješavanje problema. Smatramo da Ministarstvo, ako je već donijelo zakone i planove za skijališta, treba da ima odgovore i na pitanja vlasništva nad zemljištem ili njenog korišćenja. Nažalost, odgovora nije bilo, a problema jeste na svim malim skijalištima u Crnoj Gori: Javorovača – Žabljak, Lokve kod Berana, Turjak – Rožaje i jednim dijelom na Vučju kod Nikćića", tvrdi Popović, uvjeren da mala skijališta treba sačuvati zbog svoje specifičnosti jer su ona regrutni centri budućih skijaša i služe omasovljenju korisnika zimskih sportova koji će u budućnosti biti korisnici ski-centara koji se grade u Crnoj Gori.

Trajno rješenje

Vuk Popović kaže da je njegov cilj da se iznađe rješenje sa vlasnicima zemljišta, te da to bude na opšte zadovoljstvo, ne dovodeći u pitanje pravo svojine.

"Takođe, izrazili smo spremnost da, ukoliko vlasnici smatraju da naša firma ne može ispunjavati obaveze i organizaciju skijališta, kompletnu infrastrukturu ustupimo na korišćenje državi i vlasnicima zemlje sve dok se ne nađe trajno rešenje, a sve u cilju kontinuiteta rada skijališta koje radi već ćetiri decenije sa kraćim prekidim", ističe Popović.

On objašnjava da je Ski-centar Javorovača već počeo demontiranje kompletne infrastrukture i potpisao ugovor sa specijalizovanom firmom koja će da izvede radove.

"Firma Ski-centar Javorovača ni u jednom trenutku nije postavila pitanje vlasništva nad zemljištem. Da li je zemlja kupovana ili zakupljivana početkom 80-ih godina, na koji način je tada kompenzovan dio preko kog su postavljeni stubovi za ski-lift i slično ne želimo da komentarišemo. Isključivo smo se vodili dokumentima koja smo našli od 2010. godine kada smo mi preuzeli firmu", zaključuje Popović.

Procijenjena vrijednost infrastrukture, mašina za štampanje staza na Javorovači je 350.000 eura, godišnji remonti, atesti i ispitivanja koštaju do 10.000 eura, a tokom zime na skijalištu je angažovano i 20-ak radnika. Logično, sam se nameće odgovor na pitanje kolike bi bile posljedice gašenja ovog skijališta.

Prodato, a nije evidentirano u katastru?

I na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta kroz brojne tačke dnevnog reda provlačila se problematika Ski-centra Javorovača. Čuli su se i komentari da je prije više od tri decenije HTO „Montenegroturist“ (kao firma u državnom vlasništvu) kupio tu zemlju od Šaulića, koji su svih ovih godina naplaćivali zakupninu, ali u Upravi za nekretnine ova promjena nije evidentirana. Zbog toga je bilo prijedloga i da se pokrene krivična odgovornost službenika u katastru koji su tada radili.

Vlasnici zemlje ne protive se skijalištu, već su samo željeli rentu

Srđan Vuković jedan od vlasnika imovine, koji živi u Beogradu, zna da je DUP-om na Javorovači planirano skijalište, te da im ono ne smeta. Naprotiv.

"Ne znam zbog čega se digla tolika ujdurma. Stvar je vrlo jasna – zakupac nije ispunjavao svoje ugovorne obaveze i mi smo pokrenuli sudski spor. Presuđeno je u našu korist 31. decembra 2019. godine, najprije na Žabljaku, a potom i u bjelopoljskom Višem sudu. Vlasnik Ski-centra Javorovača izbjegavao je da plaća zakup, a da je poštovao klauzule ugovora mi se ne bi ni bunili, već možda i razmišljali o nekom zajedničkom ulaganju. Još je jedan sudski spor u toku i kad se kompletna priča pravno privede kraju vjerujemo da će se pojaviti novi investitor, da će na Javorovaču stići zakupac koji će napraviti skijalište kakvo zaslužuju i Žabljak i Crna Gora. Naravno, mi ne želimo da zatvaramo Javorovaču", kaže za Pobjedu Srđan Vuković, dodajući da su DUP-om čak dobili primamljive uslove za gradnju u tom kraju.

Podsjeća Vuković da je kompletna imovina koju zahvata Ski-centar Javorovača starevina porodice Šaulić, za koju u tom kraju svi znaju i koja je jedan od utemeljivača Žabljaka. Šaulići su, osim Vukovića, preci i Jontovića, Petrovića, Boljevića..., a Srđan Vuković kaže da njegova rodbina ima imovinu i mimo granica skijališta, da su mnogi izgradili kuće na tim imanjima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR