17 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Međunarodni kod za crnogorski jezik u ambalaži Jovana Markuša

Društvo

Tag Gallery
Comments 17

Međunarodni kod za crnogorski jezik u ambalaži Jovana Markuša

Autor: Antena M

  • Viber

Na poznatome četničkom portalu In4s oglasila se jutros jedna moralna tranja tekstom „Da li postoji crnogorski jezik u međunarodnoj kodifikaciji jezika na koji se pozivala bivša vlast?“ u kojem tvrdi  da „Adnan Čirgić komandant parajezičke formacije 'Čirgilica' i nadležni u 'Institutu za standardizaciju Crne Gore' treba da pokažu javnosti međunarodni standard ISO 639-1 i ISO 639-2, gdje su dati nazivi svih jezika, da vidimo da li postoji crnogorski jezik“.

Na to pitanje nakon poduže njemu svojstvene „argumentacije“ sâm odgovara i zaključuje: „Istina je sljedeća: 1. Na sjednici u Vašingtonu 2017. g. nije usvojen predlog za kod jezika, već su ga smatrali srpskim. 2. Da su prihvatili kod za crnogorski jezik, izdali bi novi standard iz 2017. g. 3. Ne postoji standard iz 2017. g. a time ne postoji ni kod za crnogorski jezik. 4. Čirgić i ostali učesnici ove obmane su mjesto i datum održavanja sjednice ISO komiteta, iako na sjednici ništa nije odlučeno, proglasili kao da je tada 'crnogorski jezik' kodifikovan. Drugim riječima obmanuli su javnost. Na osnovu ove laži je u Crnoj Gori ustanovljen jezik koji nema međunarodni kod. Zbog svega ovoga učesnici ove obmane i skandala morali bi i krivično odgovarati.“

Tako u duhu svijetle svoje tradicije crnogorsku javnost obmanjuje nekad komunistički a sad četnički potrpežnjak Jovan Markuš.

Umjesto podužega odgovora ovome vazdašnjem denuncijantu, javnosti radi ukazujem na činjenice. Osmoga decembra 2017. Kongresna biblioteka u Vašingtonu odobrila je troslovni međunarodni kod za crnogorski jezik u skladu s ISO 639-2 međunarodnim standardom. Odobrena oznaka za crnogorski jezik je CNR, naziv na engleskome jeziku je Montenegrin, na francuskome monténégrin, a na njemačkome Montenegrinisch, a sve to može se provjeriti na ovome linku: https://www.loc.gov/standards/iso639-2/php/code_list.php te na tabeli koju donosim u prilogu, a koju je Markuš „zaboravio“ da pokaže.

Tako je uspješno okončano dobijanje međunarodnoga koda za crnogorski jezik iako su svim silama pokušavali to da ospore tradicionalni domaći izdajnici poput ovoga o kojemu je riječ. S tim kodom upoznate su i slavističke katedre širom svijeta, o značaju njegova dodjeljivanja govorili su i svjetski autoriteti poput američkoga slavista akademika Marka Grinberga, a čestitke su upućene s raznih prestižnih adresa. A njegovo dobijanje bilo je i povod da crnogorski jezik dobije svoje mjesto u prestižnoj međunarodnoj Enciklopediji slovenskih jezika i lingvistika.

Adnan Čirgić, predśednik Tehničkoga komiteta Kodifikacija jezika

 

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Vnmk

Kako su izronili iz mraka 90.tih ovi gmizavci sadašnje vlasti!

Certainty

Joco, jedno je sigurno - Markuš si 100%

Ljepotan

E ne znam je li Mrava i majka blagosiljala kad se od njega rastavljala, a kako ga je pošteni svijet blagosilja vidi mu se i sad po faci i napretku.