9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi rektor dolazi iz srpske Crne Gore i kaže: Kulturno osvajanje temeljnije, ogroman potencijal za uticaj Rusije u SPC

Izvor: Screenshot Youtube

Društvo

Tag Video
Comments 13

Novi rektor dolazi iz srpske Crne Gore i kaže: Kulturno osvajanje temeljnije, ogroman potencijal za uticaj Rusije u SPC

Autor: Antena M

  • Viber

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore od danas je predsjednik Matice srpske i osnivač opskurnog portala In4s, Vladimir Božović.

Božović važi za ključnog čovjeka ruskih i srpskih operacija sračunatih na pretvaranje Crne Gore u dio "srpskog sveta", a jedan od njegovih mentora na UCG mu je godinama Miodrag Perović, jedan od osnivača i suvlasnika koncerna Vijesti.

O Božovićevoj bliskosti sa obavještajno-bezbjednosnim strukturama u Beogradu i Moskvi spekuliše se odavno i naveliko. Uoči i nakon parlamentarnih izbora pominjan je kao "flaster" premijera Krivokapića, odnosno osoba zadužena za kontrolu ponašanja predsjednika Vlade CG. 

U jednom snimku na Jutjubu, sa konferencije u Beogradu iz 2015. najavljivan je kao izlagač iz "Srpske Crne Gore", a Božović je zahvalio na "toplom prijemu". Ono što je nakon toga izgovorio bilo je predskazanje svega što se potom desilo: pobjeda panpravoslavnog kleronacionalizma nad građanskom i prozapadnom opcijom u Crnoj Gori.

"Da li znate za zemlju u kojoj su posljednjih 20 godina inženjeri novog identiteta osmislili i novi jezik i ime novog jezika, samo da bi se time udaljili od suštine istorijskog bića i nasleđa njenog naroda?

Da li ste čuli za zemlju u kojoj je tradicionalna crkva napadnuta od pseudoreligioznih organizacija koje su sponzorisane sa Zapada, a maskirane u formi pravoslavlja?

Da li vam je poznata takva zemlja? Koje je njeno ime, Ukrajina ili Crna Gora?

Ove sličnosti između ove dvije zemlje su namjerno, naravno, istaknute da bi frapantan nivo saglasnosti navedenih detalja nedvosmisleno ukazao da se radi o istoj polit tehnologiji koja je pripremljena u obje zemlje i naravno s istim ciljem”, istakao je tada Božović.

U govoru takođe ističe da su besmislene podjele postavljene na dva antipoda - srpski i novocrnogorski nacionalni osjećaj. 

"Danas u Crnoj Gori statistički sadržajni volumen srpske i proruske društvene svijesti se potpuno poklapaju. Tu činjenicu moramo posebno istaći i naglasiti kao ključnu u slučaju eventualne strategije razvoja ruskih vektora meke moći u CG. Stoga stvaranje uslova za adekvatan prijem i razvoj srpske kulture u CG je potpuno kompatibilan proces sa jačanjem ruskog kulturnog i političkog uticaja.

Danas nažalost ruska kultura u CG je svedena na domen klasične književnosti, ali zbog trendova u savremenom obrazovanju, znamo kako oni teku, i taj uticaj koji je nekad bio značajan je oslabljen i stavljen u nižerazredni položaj. Ipak, srpski kulturni potencijal je ogroman, i ako gdje ima smisla govoriti o regionalnom liderstvu, a da to nije puko politikansko šepurenje, onda je to upravo kultura. Organizacije koje vrše prenos takozvane meke moći osmišljeno i uz korišćenje savremenih marketinških komunikativnih koncepata sa jedne kulturne i državne adrese mogu biti od ključnog značaja za opstanak i vitalnost nacije, odnosno njenog identitetskog modela", naveo je on. 

Zapad i Vlada, prema njegovim riječima, sprovode kampanju dubinskog iskorjenjivanja srpskog elementa u tradiciji i istorijskom biću tradicionalnog naroda u Crnoj Gori. 

"Taj proces teče naročito kroz grube falsifikate istorijskih činjenica. U tom smislu poseban akcenat je na školskom odnosno obrazovnom sistemu. Pod posebnom lupom tog identitetskog inženjeringa su istorija i maternji jezik i književnost. Poseban opasan proces sa nesagledivim posljedicama po identitetsko pitanje i stabilnost Crne Gore  odvija se prema SPC", kazao je Božović, dodajući da "režim sprovodi brutalni progon crkve".

Meka moć je, kazao je tada, ključna stvar u razvoju neke buduće političke strategije ka Crnoj Gori.

"Danas pojam teritorija, posebno nacionalna teritorija, nije isključivo geografska odrednica, već je to sociopsihološki pojam koji se odnosi na oblast kulturnog uticaja. U tom smislu neuporedivo više teritorije, pod znacima navoda, je osvojio Holivud od Pentagona. Kulturno osvajanje je temeljnije, jer direktno utiče na stvaranje i razvoj istorijske svijesti o pripadanju i identitetu. Na primjer, ako napravimo toplotnu mapu srpskog kulturnog uticaja u regionu, vidjećemo da je ta teritorija neuporedivo veća od one geografske u kojoj žive Srbi ili srpska jezička zajednica. Iako meka moć u svojoj definiciji sadrži druge komponente mislim da je kultura centralni sastojak ovog pojma. Dakle da bi Crnu Goru zadržali u srpskom identitetskom polju, a time i u zoni ruskog uticaja potrebno nam je osnaživanje kultunih i medijskih institucija u regionu", kazao je Tada Božović. 

On je kazao da je "najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori SPC".

"To je ogromni potencijal koji Rusija nije iskoristila. Ako Rusija želi CG u zoni svog budućeg uticaja mora uzeti aktivnije učešće u budućim političkim dešavanjima, a prije svega pokušaju da se zaštiti taj najvitalniji subjekt na koji se može osloniti, a to je SPC", rekao je Božović.

Vladimira Božovića često je, posebno u periodu formiranja nove vlasti, pominjao Nebojša Medojević, navodeći ga kao jednog od ključnih aktera.

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta ustvrdio je čak da je, prema njegovim informacijama, šef Matice srpske u Crnoj Gori Vladimir Božović agent jedne zapadne službe, a pominjao je i da je agent Agencije za nacionalnu bezbjednost.

"Miško Perović, Željko Ivanović, Daka Davidović, Gojko Perović uz asistenciju Vladimira Božovića trenutno formiraju Vladu u Crnoj Gori", govorio je ranije Medojević.

Kompletno izlaganje Božovića pogledajte u snimku: 

 

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

VUKOMITA

SRAMAN CIN, TREBA ZATVORITI UNIVERZITET OVAKAV JER JE OVIM CINOM POD OKUPACIJOM.. SRAMNO ZA SVE CRNOGORCE NA CELU SA SVIM PROFESORIMA I STUTENTIMA ISTOG..SAUCESCE

europeac

Kakav VAŠ osjećaj, ILI SI SRBIN ILI NISI. Jako je malo Srba koji ima Crnu Goru u srcu, više je negatora i zato se tako silite kao da ste svemogući. E VIVA MONTENEGRO

dragan

@Milos Ne radi se odje o Srbinu, vec o osnivacu fasistickog portala in4s, a drugo pogledaj video. Ovo da je i Crnogorac izgovorio, ne bi smio biti na celu UCG.