15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protest profesora i studenata FCJK: Koprivica provocirao poljupcima, pokušaj ulaska u zgradu Ministarstva

Izvor: Screenshot/rtcg

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 27

Protest profesora i studenata FCJK: Koprivica provocirao poljupcima, pokušaj ulaska u zgradu Ministarstva

Izvor: Antena M, RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Na Cetinju je danas organizovano protestno okupljanje profesora i saradnika Fakulteta za crnogorski jezik i književnost zbog toga što Vlada CG, odnosno resorno ministarstvo nije od prošle godine uplatilo nijednu ratu za tu ustanovu - uprkos zakonskoj obavezi privremenog finansiranja.

Oni su šetnju organizovali do Ministarstva kulture. Na protestu su govorili Boban Batrićević i Adnan Čirgić.

Studenti nose transparente sa napisima “Što ste na nas digli Rajku”, “Dritane sloboda misli se ne može uhapsiti”, “Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke, sporta i etničkog čišćenja”...

RTCG prenosi da su okupljeni u jednom trenutku pokušali da uđu u zgradu Ministarstva kulture.

Sve se, kako saznajemo, dogodilo nakon protesta, kada je je koordinator u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica izašao i slao poljupce okupljenima. Okupljeni su takvo ponašanje Dragana Koprivice doživjeli kao provokaciju.


Adnan Čirgić, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost kazao je da su ponosni što su javna visokošolska ustanova koja funkcioniše izvan UCG.

“Da nije tako ne bismo imali autonomiju, koju nam ova tuđinska vlada preko svoje ministarke želi ukinuti. Utopili bismo se u ćutnji UCG čija je autonomija zgažena postavljanjem partijskog kadra na njegovo čelo”, naveo je Čirgić.



Kazao je i da su danas više nego ikada ponosni što su se izborili da sjedište Fakulteta bude na Cetinju.

“Slobodarskoj instituciji je jedino mjesto u cetinjskom gnijezdu slobode”, kazao je Čirgić i ponovio da neće dozvoliti gašenje Fakulteta.

“Nećemo dozvoliti da Vlada premijera koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države ugasi FCJK”, naveo je Čirgić.

Istoričar s FCJK Boban Batrićević poručio je da je Cetinje danas raskošni simbol i vječni oganj crnogorske slobode.

“Koji poručuje neprijateljima da ona nije pokorena i da je neće nikada pokoriti”, poručio je Batrićević.

Kako je naveo Crna Gora danas živi nametnutu farsu, nedosanjanog sna u kojem nema mjesta za Crnogorce.

“Tu farsu danas sprovode oni koji su palili sveti crnogorski barjak, poništavali postojanje crnogorske nacije, crkve i jezika, koji prijete opstanku manjinskih naroda u Crnoj Gori”, naveo je Batrićević.

“Promoteri anitcrnogorske ideologije osokoljeni podrškom iz komšiluka i zamotani u tuđa državna znamenja, sada žele udariti na rad FCJK, koji nije pristao na kolaboraciju sa neprijateljima građanske Crne Gore”, kazao je Batrićević.

Podsjetimo spoljni ekspert za kulturu u resornom ministarstvu Dragan Koprivica poručio je na TVCG, da će Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju nastaviti da radi, te da nije namjera Vlade Crne Gore da ugasi taj fakultet.

Komentari (27)

POŠALJI KOMENTAR

BanjaCT

Crna Gora nije samo Crnogoraca. Ovaj slučaj sa Cetinja treba da zabrine sve dobronamjerne građane Crne Gore. Ovo što se juče desilo je opasna poruka. Cetinje će vazda biti na čojskoj strani ali juče ne viđeh tu elitu "intelektualnu" koja prima debele apanaže da se solidariše sa ovim mučenicima....

ND123

Juriš na "Kapitol" U USA zna se kako se postupa sa upadom u institucije a kod nas?!

Anthropos

Jezik je bitan dio nacionalnog identiteta. Zato ga i napadaju. Najveći problem je, ipak, neobjašnjivo ponižavajući odnos naše “kulturne elite”- prema vitalnim interesima CG? Ta elita se sprda sa ozbiljnim političkim temama - kao što su npr. puč/veleizdaja. Ili istorija, jezik, kultura, ...?