23 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FCJK: Gospođo ministarka i ostali izdajnici ustavnih vrijednosti crnogorskih, spremno vas čekamo

Društvo

Comments 3

FCJK: Gospođo ministarka i ostali izdajnici ustavnih vrijednosti crnogorskih, spremno vas čekamo

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorska javnost imala je danas prilike kroz odgovore na poslanička pitanja uvjeriti se još jednom u bezgraničnu mržnju Vesne Bratić, ministarke PNKS, prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost kao jednoj od ključnih javnih ustanova koja promoviše i izučava crnogorski jezik, književnost i kulturu. Zahvalni smo uvaženim poslanicima opozicije koji su postavljenim pitanjima izveli ministarku na „čistunac“, kako bi to rekao njen premijer, saopštili su iz uprave FCJK.

"Ne osvrćući se na sve pojedinosti koje je gospođa ministarka iznijela u crnogorskome parlamentu, skrenućemo pažnju na nekoliko detalja. U odgovoru na pitanje što misli o dosadašnjem radu FCJK ona je izdvojila knjigu Savića Markovića-Štedimlije o Njegošu želeći time obmanuti javnost kako FCJK zastupa pogrešne političko-ideološke stavove toga autora, iako je riječ o njegovim studijama o Njegošu koje prati opsežan predgovor jednoga od utemeljivača savremene montenegristike Danila Radojevića, u kojem je razjašnjeno sve ono što Bratićka pokušava prišiti Fakultetu.

Drugi autor koji je zasmetao gospođi ministarki jeste uvaženi profesor i akademik Milorad Nikčević koji u kolumnama raskrinkava neofašističku i pseudoreligijsku politiku kojom se crnogorski jezik predstavlja kao nepostojeći jezik, crnogorska nacija kao produkt etnoinženjeringa a Crnogorci kao Đilasova kopilad izašla iz Brozova Jajca, volovi i sl. Čudeći se navodno odakle u izdanju FCJK knjiga akademika Vukića Pulevića iz oblasti onomastike, tj. knjiga o narodnim nazivima biljaka, gospođa ministarka Pulevića kao naučnika svjetskoga renomea naziva čovjekom „bez referenci“. Istina, ni Pulević kao ni drugi autori s kojima je sarađivao i sarađuje FCJK nemaju reference do kojih drži gospođa ministarka – niko od njih nije ni kleronacionalist ni vjerski fanatik ni negator vrijednosti savremenoga crnogorskog društva", naveli su u saopštenju.

Nakon što nas je, dodaju, prije nekoliko dana ministar pravde u Vladi Crne Gore obavijestio da nema dokaza da se u Srebrenici dogodio genocid te da on ne priznaje odluke međunarodnih sudova, time pokazajući svoj odnos prema Bošnjacima, danas je ministarka Bratić u ime Ministarstva PNKS pokazala i odnos prema Albancima. (Nije propuštila ni pitanje o srebreničkome genocidu da okarakteriše kao populističko, odbijajući da se povodom njega izjasni.)

"Naime, jedna od četiri sporne tačke u radu FCJK koje je izdvojila jeste Leksikon albanskih lingvista autora Artana Hadžija i Tefe Topalija, a riječ je o knjizi koja je produkt međunarodne saradnje naše ustanove s odgovarajućim ustanovama iz suśedne Albanije. Ono što bode oči našoj ministarki – nama čini čast! Kao javna ustanova multinacionalne države čiji su Albanci značajan i autohton narod, bilo nam je zadovoljstvo i čast da s ustanovama nauke i prosvjete Albanije zajednički objavimo taj leksikon. U bogatoj izdavačkoj produkciji FCJK to nije jedina knjiga koja izlazi iz oblasti montenegristike, ali je jedina iz oblasti albanologije. Zato je među takvim knjigama jedino ona koje je produkt crnogorsko-albanske saradnje povrijedila suptilna nacionalna ośećanja predstavnice srpskoga svEta u Vladi Crne Gore.

Kako gospođa ministarka reče u Skupštini da ona voli stvari nazvati pravim imenom, u njenom maniru odgovorićemo joj i ovo. Odbacujemo kao gnusnu laž da Fakultet za crnogorski jezik i književnost nikad dosad nije predavao godišnje finansijske izvještaje niti godišnji finansijski plan. FCJK je i izvještaje i plan dostavljao redovno onoj ustanovi kojoj je bio dužan da ih dostavi, a to je Ministarstvo finansija. Što se tiče najavljenih revizora koji će kontrolisati poslovanje i rad FCJK, biće nam zadovoljstvo ustupiti svu dokumentaciju na uvid – isključivo u skladu sa zakonskom procedurom – onim revizorima koje nam pošalje ustanova koja je zadužena za taj posao, ali ne i nelegalnim revizorima koje neka ministarstva šalju u pohode na ustanove koje su predmet političkih obračuna i skandaloznoga političkog revanšizma aktulene Vlade", saopšteno je iz FCJK.

Što se pak tiče podatka da je MPNKS ispunilo svoje obaveze prema FCJK, obavještavaju crnogorsku javnost da je i to još jedna od lažnih informacija jer do dana današnjega martovska mjesečna rata za funkcionisanje FCJK nije uplaćena – uprkos zakonskoj obavezi toga ministarstva.

"Dakle, ne plate – kako to obmanjuje ministarka, nego novac za funkcionisanje FCJK.

Poručujemo još jednom da nećemo nijemo trpjeti politički revanšizam ženskoga četnika u ulozi ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta niti se prepasti evidentnoga političkog revanšizma s krajnjim ciljem nestanka Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. O tome ćemo izvijestiti relevantne međunarodne adrese, ali i pružiti organizovan zakoniti otpor svim daljim pokušajima nasrtanja na FCJK. Gospođo ministarka i ostali izdajnici ustavnih vrijednosti crnogorskih, spremno vas čekamo", zaključili su u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

BILJANA-SLJEME

Nakupi se min. Bratic cetnicki sičan, pa ga izli na uglene naucnike: prof. Pulevica i Nikcevica, najvece borce i patriote CG. A sto joj zasmeta umjetnicko djelo S. M. Stedimlije, dovede ga u okolis njihove prokusane ideologije: neokleriko-fasizma i svetosavskog nacizma. Lijepo se danas razgovori!

Bosiljka

Dugo smo čekali pojavljivanje žene četnika kako sebe naziva, sve se nadajući da je s funkcijom "oprala" predhodni "život". Izliv primitivizma, prostakluka, nevaspitanja u Skupštini Crne Gore je bio zapanjujući i sav pristojan svijet je osjetio "transfer blama". Živo blato je krenulo na Crnu Goru!

Predrag Malešić

Crnogorci su ponosan i trpeljiv narod, ćutali smo i trpili sve negacije i napade od Srpskog polusveta...Mislim da se negdje mora podvući crta. Poštovani profesori FCJK, budite spokojni, i nastavite svoj sveti rad na promovisanju najvećih građanskih vrijednosti. Ovaj put, ste Vi ta crta koju ćemo braniti na sve zakonite načine.