12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Odluka Krivokapića mogla bi da predstavlja ozbiljno distanciranje vlasti od nacionalističkih struktura

Društvo

Comments 1

Zeković: Odluka Krivokapića mogla bi da predstavlja ozbiljno distanciranje vlasti od nacionalističkih struktura

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Odluka Premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da pokrene postupak razrješenja ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića mogla bi da predstavlja prvo ozbiljno distanciranje novih vlasti od nacionalističkih struktura i daljeg podilaženja i činjenja ustupaka onima koji zbog ideoloških i kompromitovanih vjerskih uvjerenja negiraju ratne zločine i spremni su da uruše regionalne odnose, posebno sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, i tako nanesu štetu ugledu zemlje, ocjenjuje Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore

Na ovaj način, kako smatra,  aktuelna Vlada se odriče prethodne zamjene teza i konstatacije, bez činjeničnog uporišta, da "ne može da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim” jer je svim presudama Haškog tribunala dokazana individualna krivična odgovornost.

"Pokretanje ovog pitanja i samo razrješenje ministra u Skupštini je jedinstvena prilika da predsjednik i potpredsjednik Vlade, Krivokapić i Dritan Abazović, potvrde ljudskopravašku vjerodostojnost i demokratski kredibilitet novih vlasti, što vjerujem da je interes svih u crnogorskom društvu. Inicijativa sama po sebi i predstojeća parlamentarna diskusija, uz nastavak vladinih jasnih stavovova, mogu pomoći da se prestane sa obmanjivanjem javnosti a građanima Crne Gore pomogne da razumiju i prihvate presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju".

Današnja objava premijera, ističe Zeković, predstavlja zajednički uspjeh društva u cjelini: Vlade, opozicije, intelektualaca, medija, nezavisnih građanskih grupa, nevladinih organizacija.

"Ponovo se pokazuje vitalnost demokratije i po prvi put u istoriji moderne Crne Gore visoki vladin zvaničnik se razrješava tj. kažnjava zbog neprihvatljivog i moralno nedopustivog odnosa prema međunarodnom humanitarnom pravu", zaključuje Zeković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

MMV

Mislim da Zeković nike shvatio što je i kako rečeno. Nema tu nikakvog distanciranja.