9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SNP: Registar pedofila da bude javan

Društvo

Comments 2

SNP: Registar pedofila da bude javan

Autor: Antena M

  • Viber

Slučaj silovanja osmogodišnje djevojčice u Podgorici podsjetio je, nažalost, da živimo u opasnom društvu i da naša djeca nisu zaštićena od ovakvih napada, saopšteno je iz SNP-a.

Kako dodaju, iako je Crna Gora još 2009. godine potpisala Konvenciju o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope, registar pedofila ni nakon 12 godina nije napravljen.

"Smatramo da registar pedofila treba da bude javan, kako bi svako mogao da mu pristupi i kako bi roditelji mogli dobiti informacije da li se neko od pedofila nalazi u blizini njihove djece. Na taj način znaćemo kome povjeravamo svoju djecu - u školama, vrtićima, sportskim društvima, umjetničkim udruženjima i sl. Potrebno je definisati i da iz registra pedofila više nema brisanja, odnosno da će seksualni predatori u toj evidenciji biti do svoje smrti", dodali su u saopštenju.

SNP CG smatra da se i kazne za pedofile moraju pooštriti, kao i da se mora uvesti nemogućnost zastare za djela polnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

"To je potrebno jer se radi o specifičnim krivičnim djelima koja se često prijavljuju tek kad dijete odraste, odnosno kad pođe deset i više godina. To je važno i zbog toga što u međuvremenu dok počinitelj nije osuđen, on na novim generacijama djece može počiniti isto krivično djelo.

Osim toga, važno je predvidjeti zabranu obavljanja djelatnosti ili dužnosti u kojima se dolazi u neposredni kontakt s djecom za pravosnažno osuđene zbog seksualnog zlostavljanja djeteta. Kao jednu od mjera za zaštitu djece treba propisati i da oni koji se javljaju za rad u ustanovi u kojoj redovno dolaze u kontakt s djecom poput vrtića, škola, centara za socijalni rad, sportskih klubova i slično, kao dio dokumentacije treba tražiti izvod iz registra pedofila", dodaju u saopštenju.

U SNP-u smatraju da, kada je riječ o kaznama za pedofile, potrebno ih je značajno povećati kako se više ne bi dešavalo da se oni nakon nekoliko mjeseci zatvora nađu na slobodi i dođu u priliku da ponove krivično djelo.

"Dakle, krajnje je vrijeme da se kao društvo ozbiljno pozabavimo ovim pitanjem i da zaštitimo djecu koja su naše najveće bogatstvo. Država mora pokazati odlučnost da se uhvati u koštac sa ovim problemom i da stane na kraj zlostavljanju naše djece", navode iz SNP-a.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Amy

Potpuno su u pravu!!! Čak su i u SAD ti registri javni, ne daje im se da žive blizu škola npr. a ne još da im se krije ime!!!!!

DV

Prvo precizan registar javnih i skrivenih cetnickih politickih partija i pojedinaca a koje pomaze i izdrzava budzet CG a koje direktno rade na izazivanju građanskog rata i unistenju drzave CG.