21 °

max 24 ° / min 16 °

Subota

10.06.

24° / 16°

Nedjelja

11.06.

23° / 17°

Ponedjeljak

12.06.

25° / 16°

Utorak

13.06.

24° / 14°

Srijeda

14.06.

24° / 17°

Četvrtak

15.06.

23° / 17°

Petak

16.06.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za imigrante iz islamskih zemalja u Spužu i na Božaju - ramazan jok!

Izvor: Beta/AP

Društvo

Comments 7

Za imigrante iz islamskih zemalja u Spužu i na Božaju - ramazan jok!

Autor: Antena M

  • Viber

U centrima za imigrante, u Spužu i na Božaju, trenutno je preko 140 osoba, uglavnom muslimana. Prema pouzdanim podacima Antene M, njima nije omogućeno da ramazanski post, koji je u toku, praktikuju u skladu sa postulatima islama.

Više nezavisnih izvora Antene M potvrdilo je da Direkcija za prihvat tražilaca azila nije obezbijedila imigrantima iz islamskih država da praktikuju ramazanski post, iako je na to obavezna i uprkos činjenici da za to postoje tehnički uslovi.

Poštovanje vjerskih prava imigranata dio je naših obaveza iz Poglavlja 24, kojim se Crna Gora obavezala na poštovanje ljudskih prava. Uz to, EU izdašno finansira pokrivanje troškova koje naša država ima u zbrinjavanju nevoljnika iz ratom zahvaćenih ili nemirnih država, dominantno arapskog svijeta.

U centru za imigrante u Spužu postoji kuhinja, restoran i dovoljan broj zaposlenih da se imigrantima omogući ishrana u skladu sa režimom ramazanskog posta. Takođe, UNHCR je, prema našim informacijama, donirao Direkciji za prihvat azilanata pakete sa hranom, upravo s ciljem olakšanja njihove ishrane u danima posta i u centru na Božaju, koji ne raspolaže kapacitetima, kakvi postoje u Spužu.

Zbog čega je Direkcija ignorisala ovu svoju obavezu i pokazala nepoštovanje prema vjerskim pravima azilanata, odgovor smo potražili od Irene Rakočević, načelnice toga organa.

Rakočević nam je, međutim, kratko kazala da nije ovlašćena da daje izjave, pa ako zelimo odgovor, moramo poslati pitanja na zvaničnu mail adresu MUP-a.

Prema našim saznanjima, Direktoratu za azilante ovim povodom će se, možda već danas, obratiti Islamska zajednica CG.

Ramazan je deveti mjesec po islamskom kalendaru, traje trideset ili dvadeset devet dana, i predstavlja mjesec odricanja od hrane, pića, pušenja, bilo kakvih tjelesnih zadovoljstava ali i ružnih riječi i nedoličnog ponašanja, od zore do zalaska sunca. Tokom ramazana, post je obavezan za sve psiho-fizički zdrave muslimane, a praktikuju se dva obroka: rani, lagani - sehur; i obilan, nakon zalaska sunca - iftar.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Bato

Poste oni i te kako.Spremaju i sluze im se obroci svakog ramazana.Znam jer saradjujem sa njima.A nacelnica je veliki covjek

Vukašin

@hajle_selasije Vjrovatno kada bi se malo potrudio i pogledao što je u stvari Svetosavlje i ko je osnivač tog vjerskog faš..pokreta bi znao da je to fašistička ideologija a da samim tim Srpska crkva koja je propagira je faš.Zato ti misliš da neko ne voli Srpsku crkvu zbog pravoslavlja i tu griješiš

Giro D Shabo

@hajle_selasije - i što veli Bogati načelnica: nijesam nadležna za mjesto koje pokrivam - zovite Sergeja...!