13 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hajdana Huter o izjavi Premijera: Nije bilo upada u Manastir, ušli smo sa papirom u ruci i doživjeli uvrede i kletve popova!

Društvo

Tag Video
Comments 8

Hajdana Huter o izjavi Premijera: Nije bilo upada u Manastir, ušli smo sa papirom u ruci i doživjeli uvrede i kletve popova!

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon  što je Zdravko Krivokapić, odgovarajući na pitanja  poslanika u Skupštini, kazao da je jedna grupa danas bezuspješno pokušala da upadne u Cetinjski manastir, otvoreno aludirajući da je pozadina toga čina politička, stigao je demanti te i takve premijerove izjave.

Cetinjanka Hajdana Huter kaže da je ona bila jedna od dvije osobe koje su danas bila ispred Cetinjskog manastira. Tvrdi  da posrijedi nije bio pokušaj upada, nego namjera da provjere papire u vezi sa spornim radovima, zbog kojih su nedavno Cetinjani protestovali i nakon čega je Inspekcija izdala nalog za obustavu.

Huter za Antenu M objašnjava:

"Čula sam šta je premijer kazao u Skupštini.  Demantovala bih, međutim, njegovu izjvu. Uopošte nije bio upad u Manastir, mi imamo čak i snimak koji to dokazuje. U pitanju su dvije odobe, ja i jedan sugrađanin smo ušli sa pisanim dokumentom, odnosno zahtjevom, tražili da nam se da uvid u dokumenta koju su uputili Upravi za zaštitu kulturnih dobara i šta su im oni odgovorili".

Kaže da su ona i njen sugrađanin Vido Jovanović prvo pristupili Manastiru, odakle su ih korektno i mirno uputili na Mitropoliju.

"Nas dvoje smo se uputili prema Mitropoliji, na vratima nas je dočekao čovjek svim ljubazno i korektno. Ušli smo uz dozvolu i sve je bilo u redu. Onda su počeli da izlaze popovi, jedan po jedan, prvo su negodovali zbog snimanja, a kad smo prestali da snimamo nastali su verbalni napadi i uvrede uz uzvike 'mrš', od strane sveštenstva SPC, upućene meni i mom sugrađaninu".

Huter kaže da nemaju snimljen čitav događaj, ali imaju i više nego dovoljno video materijala koji dokazuje njihovu tvrdnju da upada u Cetinjski mansatir nije bilo i da su došli mirno.

"Imamo (na snimku) ulaz u Manastir, ulaz na kapiju Mitropolije i imamo ispraćaj odozgo u moment kada je već došla policija", navodi Huter.

Dodaje da je tamo bilo više policajaca, te da smatra i da oni mogu biti svjedoci njenih riječi.

"Ja imam snimak samog ulaza u Mitropoliju, tu se vidi kako nam otvaraju vrata, nas dvoje ulazimo, za nama zatvaraju vrata kapije, sasvim uljudno i kulturno čekamo. Ja kažem da smo došli da razgovaramo sa upraviteljom Manastira, sve vrijeme u rukama držim papir koji želim da predam. Na kraju, kad su počeli da izlaze popovi, na moju molbu da uzmu papir i pogledaju o čemu se radi, jer je to bio jedan sasvim običan građanski zahtjev, jedan od popova ga je uzeo i iscijepao ga", navodi Huter i dodaje:

"Nastavila sva haranga protiv nas i u prisustvu policije od strane jednog sveštenog lica, kojem ne znam ime, koji je nastavio u maniru njihovog vladike sa kletvama Svetog Petra Cetinjskog. Govori da sam ja manita žena, da sam luda, da će meni suditi Sveti Petar, bojim li se ja kletve Svetog Petra i tome slično".

Hajdana Huter naglašava da ima osnova za sumnju u devastaciju Cetinjskog manastira i poručuje da, kao zabrinuta i odgovorna građanka, samo želi garanciju države da se prilkom intervencija na spomeniku kulture poštuje zakon:   

"Vi ste vidjeli slike od sinoć. U kontejnjeru preko puta manastira izbijale su pločice i paketi i tačno se vidi da je rađena keramika. Uglavnom neko kaže da jeste u tom dijelu gdje su stopirani radovi, neko da nije. Mi smo samo zabrinuti građani koji ćemo istog momenta kad država kaže da je sve pod kontrolom i kada nam daju dokumenta da se sve radi u skladu sa zakonom, zahvaliti se i odustati od bilo kakve potrage i interesovanja".

Podsjetimo, u dijelu Cetinjskog manastira u kojem se nakad nalazila Njegoševa štamparija, popovi Srpske crkve nedavno su pregnuli da izgrade mokri čvor i nužnik. Protest Cetinjana zgroženih takvim nepoštovanjem crnogorske svetinje, premijer Krivokapić i poslanik Demokrata Momo Koprivica danas su kvalifikovali kao napad na sveštenstvo i objekte SPC. Ranije je poslanica DF Jelena Božović zaprijetila aktiviranjem paramilitarnih formacija radi zaštite pravoslavnih popova.

Demokrate Crne Gore juče su inicirale da dan Njegoševog rođenja bude državni praznik- Dan kulture. 

 

 

 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Hunter6

@JF "Cilj opravdava sredstvo". Crkva je "vera" su samo orudje za mqzanje ociju narodu.

Hunter6

Svaka interakcija sa okupatorskom crkvom i njenim vojnicima mora biti snimljena da bi se zastitili Crnogorci od lazi i manipulacije koje Velikosrbi koriste za politicku borbu kao nesto sasvim normalno i prirodno. Zapamtite "Cilj opravdava sredstvo" i to svaki dan potvrdjuju i zato nemajte iluzija.

saci

Ako su vijernici sta ce im onaj sulundar za rostilj, sto se vidi na snimku. ako su svestenici?? koji nisu!!! trebali bi da se ponasaju kao isus, a ne da se modernizuju jos malo pa ce i centralno da uvedu jer klime su vec instalirali. I ovakve vi bazivate svestenicima, sta reci osim "ZALOSNO".