17 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jesu li pitanja Antene M teška ili je Vlada uzbičila?

Društvo

Tag Gallery
Comments 7

Jesu li pitanja Antene M teška ili je Vlada uzbičila?

Obično se u ministarstvima prave mrtvi kad dobiju upite Antene M. Ponekad, pak, pokušaju da nas naprave ludim, tajeći podatke o bahato potrošenom novcu,divljanju službenim vozilima, dodijeljenim državljanstvima...

Autor: Antena M

  • Viber

Za one kojima se ovakav naslov čini uvredljivim po članove Krivokapićevog kabineta, podsjećanje da je upravo premijer izrazom "uzbičila" opisao učenika bez dovoljno poštovanja za nastavnike. Dakle, ta je riječ legitimna kao "mjera" odnosa mnogih ministara i nižih državnih službenika prema pravu javnosti da zna kako oni rade i za šta troše državni novac. Jer, tu svoju zakonom im propisanu obavezu, ne izvršavaju - barem kad ih pita Antena M.

Obično se u ministarstvima "prave mrtvi" kad dobiju upite Antene M. Ponekad, pak, pokušaju da nas naprave ludim. Tako je bilo sa našim pitanjima u vezi četvoročlane delegacije koja je poslana na Filmski festival u Kanu. Evo odgovora koji smo dobili iz Ministarstva PNKS.

"Zarad  budućeg, nadamo se, obostrano profesionalnog odnosa Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i vašeg medija, ali i objektivne informisanosti cjelokupne crnogorske javnosti, odgovaramo vam na pitanje povodom posjete naše delegacije filmskom fesitivalu u Kanu.

Naime, na 74-om Kanskom festivalu prikazan je crnogorski film Zdravka Velimirovića „Dan četrnaesti“ u kategoriji Kanski klasici. Iz navedenog razloga, prisustvo crnogorske delegacije na ovom renomiranom evropskom filmskom festivalu, bilo je neophodno. U sastavu delegacije, bili su  članovi Crnogorske kinoteke i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Poziv koji je bio upućen MPNKS-u,  podrazumijevao je, izmedju ostalih, prisustvo Ministarke, Državne sekretarke i još dva člana. S obzirom da je priroda posjete to dozvoljavala, Ministarka je, uz saglasnost svih članova, odlučila da festivalu u Kanu prisustvuju drugi zaposleni,  i time, na sopstvenom primjeru, pokazala poštovanje politike Vlade, koja se, u konkretnom slučaju, odnosi na kreiranje društva jednakih šansi za sve.

MPNKS ostaje nepokolebljivo pri stavu da crnogorsko društvo mora postati društvo jednakosti i ravnopravnosti svih gradjana, i to je misija kojoj ćemo biti  posvećeni u svakom segmentu svog rada. Ministar je samo prvi medju jednakima".

Antena M, međutim, nije tražila odgovor u formi literarnog uratka, nego suve činjenice i brojke, odnosno novčane iznose. Jednostavno, nije nam bilo jasno kakve veze sa kinematografijom imaju nositeljke ove tri funkcije u MPNKS? Osim što, možda, vole film i, vjerovatno, putovanja.

1.Jovana Ostojić – sekretarka Ministarstva

2.Dragana Stanović, vd generalnog direktora Direktorata za investicije, javne nabavke, finansije i računovodstvo i nadzor investicija i javnih nabavki u organima državne uprave

3.Slavica Drašković, vd generalnog direktora Direktorata za unutrašnju reviziju I nadzor rada organa državne uprave.
 
Četvrta članica delegacije Anita Lagator dobila je pozivno pismo organizatora i zato za nju nijesmo ni pitali. Ostale je za put u Kan delegirala ministarka. Pitali smo: po kom kriteriju, jer naziv njihovih funkcija ne upućuje na bilo kakvu vezu sa kinematografijom. Film je, inače, u oblasti stvaralaštva koja je prepoznata kroz Direktorat za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva, ali iz toga, resornoga Direktorata niko nije bio delegiran za ovaj službeni put!?

Nijesmo slučajno pitali koliko je državnog novca potrošeno na ovo putovanje? Da li su četiri dame, tokom biravka u Kanu, bile smještene u četiri luksuzna apartmana? Da li je dnevnica za svaku od njih bila po 500€? Da li su na aerodromima ili prilikom projekcije našeg filma "Dan četrnaesti" koristile neki specijalni servis, koji je trebalo dodatno platiti?

Na pitanje o troškovima u odgovoru, kao što ste vidjeli- ni slova!? Uprkos, prethodno, dirljivo iskazanoj spremnosti na saradnju u dopisu kojim nas obavještavaju da ministarka Bratić, ipak, nije koristila VIP salon na beogradskom aerodromu, prilikom odlaska u službenu posjetu Bugarskoj.

"Ovakvi medijski natpisi, koji su netačni, ne samo da narušavaju ugled i čast Ministarke i članova delegacije, već i ugled Crne Gore. Smatramo neprimjerenim objavu informacija koje nisu provjerene, a neprofesionalnim ne kontaktirati Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kako bi dobili tačnu i potpunu informaciju.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta se obratilo Ministarstvu vanjskih poslova radi dobijanja informacije da li je moguće obezbijediti VIP salon za ministarku Bratić na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, u vremenu izmedju dva leta.

Od strane Ambasade Crne Gore u Beogradu, stiglo je obavještenje da je cijena VIP salona 400 eura za sat vremena. Kako je cijena izuzetno visoka, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je 23.07.2021.godine obavijestilo Ambasadu Crne Gore da neće koristiti usluge VIP salona.

Delegacija Ministarstva je vrijeme od četiri sata, izmedju dva leta, provela u čekaonici aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu, kao i svi ostali putnici, jer je cijena od 400 eura po satu previše skupa, pa čak i nepristojna.

Troškove smještaja u Bugarskoj za delegaciju Crne Gore snosi Ministarstvo kulture Vlade Bugarske.

Loša praksa u svim segmentima društva se mora iskorijeniti i nadamo se da će se to brzo desiti, kada je Crna Gora u pitanju.

Molimo vas da nas za sve informacije koje se tiču Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kontaktirate prije objave teksta, kako se ne bi dešavale ovakve i slične situacije. Mi vam uvijek stojimo na raspolaganju".

Kako nam stoje na raspologanju, upravo predočavamo javnosti...

Uvažavajući komplikacije sa zdravljem ministarke Bratić tokom boravka u Sofiji, ovu smo temu stavili na čekanje do njenog izlaska iz bolnice.

Srećom, ministarka je sada dobro, pa možemo da postavimo i dodatna pitanja: da li je tačno da se u  MPNKS tzv. "varijabila" isplaćuje i zaposlenima koji su na bolovanju? Ako jeste- za koji rad dobijaju taj dodatni novac? Da li je istina da se koristi faksimil državnog sekretara koji je već mjesecima na bolovanju? Da li se novac utrošen na putovanja, dnevnice, VIP usluge, "varijabile"... pokušava uštedjeti tako što zaposleni koji su premješteni na Cetinje nemaju klima uređaje u kancelarijama, a ponegdje ni čestite prozore!?

No, nije mega resor Vesne Bratić izuzetak po šumovima u komunikaciji sa Antenom M. Iako smo više puta prethodnih dana slali upite MUP, sa jednostavnim pitanjem: da li je izvjesna Svjetlana Stijović (BiH), po zanimanju defektolog-oligofrenolog, koja je dobila državljanstvo Crne Gore, supruga ministra Aleksandra Stijovića(?) odgovor koji je mogao stati u dva slova (da ili ne) još nijesmo dobili!?

Ovo je tipičan primjer naših opetovanih i, po pravilu bezuspješnih, pokušaja da u regularnoj proceduri dobijemo odgovore koj su državne adrese obavezne da nam daju u razumnom roku. Da to, kad hoće, mogu, pokazuje brzina kojom doturaju podatke svojim medijima-biltenima, zaduženim da promovišu Vladine poteze i peglaju brljotine ministara. 

U subotu (31. jula) smo od Uprave policije tražili informaciju o službenom automobilu registarskih oznaka PGCGK74 koji je, kako tvrde naši čitaoci, divljao na putu Podgorica-Cetinje, u blizini Meteriza. Muk traje.



Mogli bi unedogled, ali još samo da podsjetimo na pitanje koje čami u ladicama saradnika dvojice ministara sa ozbiljnim međunarodnim referencama u CV i solidnim stažom života i rada u zemljama u kojima se zna red. Tražili smo odgovore: zašto su, tokom službene posjete Zagrebu, odsjeli u skupom hotelu Esplanade, a ne u prikladnom Dubrovniku ili Westinn-u? Ni do danas nam se niko nije glasnuo!?

Šta reći osim još jednom konstatovati: količina populističkog, demagoškog zaklinjanja u domaćinski odnos prema državnoj kasi i propagiranja transparentnosti javne uprave, upravo je suprotna poštovanju tih obaveza što ih Vlada Zdravka Krivokapića u praksi sprovodi. Riječi i djela "apostola" u dramatičnom su raskoraku... nepriličnom deklarisanim vjernicima evropskih vrijednosti.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Valter

Ovo se zove RAZBIJANJE. Ostavke bando!

Vjera

Pretužno, deprimirajuće..Samo molim, bez imalo pakosti, da se razumije: po načinu kako komuniciraju s prosvjetarima, a i drugim javnostima, jako su slični Šehovićevoj garnituri! Vjerujte mi!