20 °

max 29 ° / min 19 °

Ponedjeljak

27.09.

29° / 19°

Utorak

28.09.

26° / 18°

Srijeda

29.09.

25° / 16°

Četvrtak

30.09.

23° / 16°

Petak

01.10.

20° / 15°

Subota

02.10.

22° / 13°

Nedjelja

03.10.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Inspektor: Bojanić Lalović i ostali direktori nijesu mogli biti smijenjeni zbog neformiranja školskih odbora

Društvo

Comments 2

Inspektor: Bojanić Lalović i ostali direktori nijesu mogli biti smijenjeni zbog neformiranja školskih odbora

Izvor: CDM

Autor: Antena M

  • Viber

Činjenica da školski odbor u Gimnaziji Slobodan Škerović, nije konstituisan u predviđenom roku, nije mogao biti razlog za razrješenje direktorice Zoje Bojanić Lalović, ili bilo kojeg direktora bilo koje javne ustanove iz oblasti obrazovanja, jer Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem čelu je Vesna Bratić nije odredilo svoje predstavnike za školske odbore, navodi se u nalazu prosvjetnog inspektora Veska Joksimovića, u koji je CdM imao uvid.

CdM-u se javilo više prosvjetnih radnika koji su smatrali da su smjene direktora u vaspitno obrazovnim ustanovama nezakonite iz razloga što su skoro svi direktori smijenjeni navodno zbog povrede radne obaveze te neformiranja školskih odbora. Napominju da je pri formiranju školskih odbora neophodno da i Ministarstvo delegira svoje predstavnike što nije uradilo.

Shodno tome, iniciran je nadzor u Gimnaziji Slobodan Škerović u Podgorici pri čemu je prosvjetna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove utvrdila: “Činjenica da skolski odbor u pomenutoj ustanovi nije konstituisan u predviđenom roku, nije mogao biti razlog za razrješenje direktora ili bilo kojeg direktora bilo koje javne ustanove iz oblasti obrazovanja”.

Nalaz inspektora

Prosvjetni inspektor između ostalog u izvještaju konstatuje da uvidom u zapisnik sa sjednice Nastavničkog vijeća izbor predstavnika zaposlenih ustanove u školski odbor nije izvršen.

“Takođe, Savjet roditelja nije izvršio izbor predstvnika roditelja u školski odbor ustanove, saglasno zakonu. Nadalje, što je veoma važno napomenuti, a u kontekstu predstavke, jeste da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije izvršilo izbor predstavnika u školski odbor pomenute ustanove, kako je to zakonom propisano. Naime, članom 73 stav 7 Opšeg zakona o obrazovanju i vaspitanju je propisano da predstavnike Ministarstva bira i razrješava ministar. Članom 73 stav 8 istog zakona je propisano da predstavnike zaposlenih bira nastavničko, odnosno stručno vijeće tajnim glasanjem. Članom 73 stav 9 istog zakona je propisano da predstavnike roditelja bira savjet roditelja tajnim glasanjem”, navodi Joksimović.

Dakle, konstatuje on, može se zaključiti da činjenica da školski odbor u pomenutoj ustanovi nije konstituisan u predviđenom roku nije mogao biti razlog za razrješenje prethodne direktorice ili bilo kojeg direktora bilo koje javne ustanove iz oblasti obrazovanja, jer iz pomenutih razloga za to objektivno i suštinski, dakle zakonski ne bi trebali biti odgovorni.

“Ovo dodatno sa razloga što se prethodna direktorica ustanove obratila Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta zahtjevom za izbor dva predstavnika Ministarstva za školski odbor broj 1736 od 30. juna 2021. Takođe, direktori javnih ustanova iz oblasti obrazovanja nemaju mandat, niti imaju nadležnost, da utiču i određuju izbor predstavnika Ministarstva u školski ili upravni odbor bilo koje ustanove iz oblasti obrazovanja”, zaključio je Joksimović.

Nakon smjene Bojanić Lalović za v.d. direktorice podgoričke gimnazije postavljena je Biljana Vučurović, supruga poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića.

Ovim je ukazano da je resor Vesne Bratić nezakonito smijenio direktore obrazovnih institucija.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović ranije je upozorio da razrješenje direktora osnovnih i srednjih škola na osnovu Odluka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta može proizvesti visoke budžetske izdatke za državu.

“Masovno i linearno razrješenje direktora osnovnih i srednjih škola koje je izvršeno od strane resornog minstarstva vrlo izvjesno će proizvesti sudske postupke protiv države – ministarstva, koje će ili su već pokrenuli razriješeni direktori, i koji mogu proizvesti visoke budžetske izdatke za državu, za slučaj da se utvrde greške ministarstva na koje ukazuju smijenjeni direktori”, istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima, generalni problem je pitanje cjelishodnost i osnovanosti “masovnog razrješenja” bez kriterijuma u kojima se skoro svi razrješeni profesori/direktori tretiraju na istovjetan način.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Što reći i o smijenjenim direktorima,ćute kao zaliveni,čast izuzecima! Kad ćemo se svi zajedno pobuniti protiv bolesnika koji vode ovu državu i upravljaju našim životnim resursima,uništavajući sve!?

Crnorka 100%

Ovo se sve znalo, ali su svi ćutali. Dritan je čak rekao da joj neko podmeće. I šta sad? Šta još treba da uradi da je smijene ovi naši šupljoglavi političari?