14 °

max 14 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpski udžbenici negiraju crnogorski jezik: Tako srpski nazivaju "neki Crnogorci"

Društvo

Comments 15

Srpski udžbenici negiraju crnogorski jezik: Tako srpski nazivaju "neki Crnogorci"

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorska partija (CP) saopštila je da se u novim udžbenicima srpskog jezika za 8. razred osnovne škole u Srbiji navodi da crnogorski jezik ne postoji, već da srpski jezik tako nazivaju „neki Crnogorci”.

To je, kako su rekli u toj partiji, stav Odbora za standardizaciju srpskoga jezika koji djeluje u okviru Instituta za srpski jezik SANU. Pored crnogorskog, negiraju se hrvatski i bosanski jezik.

- Naime, u južnoj grupi slovenskih jezika u udžbeniku su nabrojani srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik. U fusnoti za srpski jezik se navodi: „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski (bošnjački) i crnogorski” - navedeno je u saopštenju CP-a.

Crnogorska partija ovaj, kako su rekli, skandalozan čin obrazovnih vlasti u Srbiji vidi kao još jedan u nizu udara na nacionalni identitet Crnogoraca i nastavak kreiranja društvenog ambijenta u kojem je sve što dolazi iz Crne Gore manje vrijedno ili nepostojeće.

- Pored diskriminacije sopstvenih građana koji pripadaju manjinskim zajednicama, zvanični Beograd nastavlja da demonstrira nedostatak poštovanja prema državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu što ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima i međusobnom uvažavanju - naglašeno je u saopštenju.

U CP-u očekuju od državnih institucija Crne Gore da reaguju i osude apsurdnu, naučno neutemeljenu, neodrživu i netačnu tezu o nepostojanju crnogorskog jezika.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Ce-Vi

A đe nam je CANU nebilo je da se makar jednom glasne po bilo kom pitanju vezano za negiranje Crne Gore, Crnogorskog jezika i Crnogorske nacije. Ponašaju se kao balsamovane mumije. Jedino su agilni na blagajni kada dođu da uzimaju veliku apanažu. Još smo im izgradili i zgradu da bi im bilo udobnije.

Deni

Ma koga briga sta rade u Srbiji.

Branko

Samo malo po malo raditi sa mladosti. Njima govoriti, ne komplicirano nego jednostavno, jasno i kratko. I korak po korak će sve doći na svoje. Približi se mladosti i pitaj kako i gdje krenuti - biti će 1000 ideja od Instagram pa do TikTok i fejs aktivizma.