26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Vlada da preispita odluku o prestanku finansiranja kulturnog časopisa ARS

Društvo

Comments 0

Zeković: Vlada da preispita odluku o prestanku finansiranja kulturnog časopisa ARS

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obustavilo je dalje finansiranje časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja “Ars” koji je u o ovoj godini obilježio 35 godina izlaženja. 

Odluka o predstanku finansiranja je čisto politička i revanšistička i Vlada Crne Gore treba da preispita tu odluku i nađe način da pruži podršku daljem izlaženju ovog istorijski važnog časopisa, naveo je u saopštenju aktivista za ljudska prava i član Savjeta i koordinator Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Zeković.

Tim povodom je, kaže, pisao i uputio apel potpredsjedniku aktuelne Vlade Dritanu Abazoviću i njegovom savjetniku Filipu Adžiću.

"Od prvog dana uspostavljanja aktuelne Vlade, resorna ministarka gospođa Vesna Bratić, otvoreno i uz podršku angažovanih spoljnih eksperata, sprovodi sveobuhvatnu kampanju protiv struktura, pojedinaca i konkretnih proizvoda koji su pozitivna legitimacija savremene crnogorske kulturne scene. 

Gospođa ministarka Bratić, i resor kojim ista rukovodi, sprovodi velikosrpske ciljeve tako što demonizuje i kriminalizuje izdavača najuglednijeg crnogorskog časopisa. Na taj ga način (populistička predstava za javnost) predstavljaju nedostojnim za korišćenje javnog novca, a zapravo preduzimaju odlučujuće korake u sprovođenju cenzure i nestanku prostora u kojem je moguće afirmisati savremenu kulturu, kritičke poglede i važna identitetska i društvena pitanja", naveo je on u saopštenju.

Časopis “Ars”, još od 1986, svjedoči da Crna Gora ne pristaje na tretman provincije. Nastao je upravo kao odgovor na totalitarizam, kontrolu Saveza komunista nad intelektualnom scenom ali i na početak ekspanzije velikosrpskog nacionalizma.

Misiju je započeo kao vjesnik demokratskih promjena u Crnoj Gori ali i nastavio kao žestok kritičar pristupa koji je jednoumlje, umjesto demokratijom, zamijenio šovinizmom i nasiljem, čije su posljedice i danas dominantne, dodaje on.

"Umjesto da se opredijeli za zaustavljanje nacionalizma, jačanje tolerancije i pojačani nadzor nad  trošenjem javnog novca, vlast koja želi da se legitimiše i kao reformistička, ne treba da guši i gasi kultni časopis bez kojeg savremena kulturna scena teško može opstati",zaključio je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR