23 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PEN centar: Zahtijevamo da Vlada poništi odluku i smijeni Žiri za dodjelu nagrade Miroslavljevo jevanđelje

Društvo

Comments 7

PEN centar: Zahtijevamo da Vlada poništi odluku i smijeni Žiri za dodjelu nagrade Miroslavljevo jevanđelje

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski PEN centar uputio je zahtjev Vladi Crne Gore za poništenje odluke o dodjeli nagrade Miroslavljevo jevanđelje i smjenu žirija koji je donio tu odluku. 

"Ovogodišnja nagrada Miroslavljevo jevanđelje dodijeljena je autoru koji u svojoj knjizi i javno iznošenim stavovima nedvosmisleno pokazuje i promoviše fašistički odnos prema Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima, Albancima i Hrvatima, dakle, prema apsolutnoj većini građana Crne Gore.

Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da – u interesu sprečavanja daljnje i sve dublje fašizacije koju jasno pokazuje njena kulturna i obrazovna politika – poništi odluku o ovogodišnjoj dodjeli nagrade Miroslavljevo jevanđelje", navode u saopštenju. 

Kako dodaju, donošenjem skandalozne odluke, Žiri za dodjelu nagrade pokazao je neskriveni afinitet prema fašizaciji crnogorskog društva, kao i podršku „crnogorskoj“ verziji fašističkog zla protiv koga se već stotinu godina bori cijeli civilizovani svijet!

"Zahtijevamo da Vlada Crne Gore smijeni Žiri za dodjelu nagrade Miroslavljevo jevanđelje.

Uprava Crnogorskoga PEN centra upozorava Vladu Crne Gore da će se svim legitimnim sredstvima boriti protiv njene politike fašizacije institucija prosvjete, kulture i nauke.

O njenoj pogubnoj politici obavijestićemo rukovodstvo Internacionalnog PEN centra, sve nacionalne PEN centre, kao i druge relevantne međunarodne adrese", naveli su u saopštenju. 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

D V

@Katunjanin Ponosni i čestiti Milorad Popović "ne povlači"nagradu već treba da je vrati javno (spali)..to nije čin "povlačenja pred fašizmom" već obrnuto simbol prkosa i borbene odlučnosti protiv nadošlog zla...Balša Brković i Miro Vuksanović neće sigurno.

Katunjanin

@D V -Ne dozivljavamo to na isti nacin. Uz duzno postovanje svacijeg misljenja smatram da bi povlacenje svoje zasluzene nagrade znacilo povlacenje pred ovom fasistickom ideologijom koja je zahvatila Crnu Goru. Moramo i dalje da njegujemo svoje vrijednosti I da se uporno borimo protiv fasizma i asimi

D V

@Katunjanin Poštovani...ili nijeste razumjeli ili nećete da razumijete moje napisano. Ne može i nesmije Milorad Popović časni čovjek i patriota CG biti u istom stroju sa istom nagradom sa četničko crkvenim zlikovcem i krvnikom CG države.