11 °

max 23 ° / min 11 °

Nedjelja

28.04.

23° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protest ispred RTCG zbog debate o abortusu: Gojko, šta misliš o pedofiliji?

Izvor: Foto: Pobjeda

Društvo

Tag Video
Comments 5
Pogledajte kako su građani dočekali Gojka Perovića

Protest ispred RTCG zbog debate o abortusu: Gojko, šta misliš o pedofiliji?

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa od oko oko stotinu građanki i građana okupila se večeras ispred zgrade RTCG, neposredno prije početka emisije koja nastoji da aktuelizuje temu ženskih prava (i oduzimanje istih), koja su, kako su naveli, u našoj zemlji bila zakonski riješena dok je Crna Gora bila slobodna i sekularna država.

Večeras se na Javnom servisu organizuje debata na temu abortusa, u kojoj će gostovati Slađana Ćorić (Ministarstvo zdravlja), Vojislav Šimun (specijalista ginekologije i akušerstva KCCG), Gojko Perović (protojerej-stavrofor SPC) i Paula Petričević (feministkinja, aktivistkinja i profesorica filozofije).

Građanke su se spontano okupile da bi, kako su rekle, "izrazile nezadovoljstvo zbog aspiracija strane crkve da kontroliše i upravlja životima žena, a posredno kontroliše rađanje i sudbine ljudi, a što je mitroplit te crkve Joanikije Mićović nedavno najavio, a Javni servis ovakvim konceptom očigledno i podržao".

"Suprotstavljajući se neznanju, bahatosti, neosvješćenosti, bezobrazluku i nekulturi svojstvene onima koji su ubijeđeni da odlučuju u tuđe ime, građanke Crne Gore su skrenule pažnju da su u priči o oduzimanju prava ženama da odlučuju o svom tijelu najglasniji muškarci, i to najčešće oni koji su se zavjetovali na celibat", istakle su građanke u saopštenju.

Okupljeni su imali i reakciju na dolazak Perovića u RTCG.

Ko bi, ironično ističu, više znao o trudnoći, abortusu i rađanju nego oni koji to nikada nisu iskusili.

"Šovinisti, oni koji su osveštavali oružje, prikrivali pedofiliju u svojim redovima, spremni da zabrane abortus ali ne i da osude stradanje nevinih žrtava među kojima je najviše žena i djece", naglasile su građanke.

Ima i nekih žena koje su podjednako glasne, a njihove riječi su, ocjenjuju, puno tužnije, ali i opasnije. 

"Mogu one da ne razumiju nečiju odluku da ode na abortus, ali ne smiju niti imaju pravo da o tome sude i još manje da odlučuju hoće li to pravo imati druge žene ili ne. Abortus je prije svega odluka žene koja je trudna, a potom i zajednička odluka nje i njenog partnera", kazale su građanke.

Ako je neko za pravo na abortus, ne znači da je protiv života, djece, porodice.

"Vrijeme je da se lažni moralisti konačno osvijeste i shvate da svaka osoba ima pravo da sa svojim tijelom i životom radi šta želi i smatra najboljim u tom trenutku. Neće umjesto nje odučivati crkva", poručile su građanke.

Na protestu su nošene parole: "Dalje ruke od mojih jajnika", "Djevojčice, a ne majke", "Abortirajmo klerofašistički mrak", "Gojko, šta misliš o spirali?", "Gośa, sta misliš o silovanju?", "Ženi ženino, popu popovo", "Zaludu mijenjate naslove, zakon mijenjeti nećete" i dr.

Građanke su poručile da parola "Vi nijeste za život, vi ste za kontrolu i moć" nikada nije bila važnija a borba za to i dalje traje, "da se Crna Gora ne bi pretvorila u roman Margaret Atvud a žene u poslušne sluškinje".

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Raonikije

@Sapijens Zalosnih snimatelja...Toliko su se trudili,pretcavali,da snime svaki korak ovog fazoniranog provokatora,a zene(glavni povod dogadjaja) u objektiv ulaze samo slucajno ,kao pozadina ovog crnomatijasa.I ovaj dogadjaj potvrdjuje da od jos od 05.09 2021. imamo crkveni ,a ne javni servis?!

Sapijens

Nije Gojko kriv! Ua onome ko ga je pozvao i dao mu prostor...