15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko su patriote kojima je Konjević položio vijenac i postavio spomen ploču na grobnicu?

Društvo

Comments 6

Ko su patriote kojima je Konjević položio vijenac i postavio spomen ploču na grobnicu?

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević, položio je jutros vijenac i spomen ploču na grobnicu gdje su sahranjeni nekadašnji predsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane u egzilu, general Milutin Vučinić, te diplomate i komandiri Savo Petrović i Ilija Martinović, na rimskom groblju Kampo Verano.

Na ploči piše:

“Ovđe počivaju neuomorni borci za pravo, čast i slobodu Crne Gore, koji u najtežim danima ostaše vjerni zakletvi. Zahvalna otadžbina Crna Gora, jun 2022”.

General Vučinić i komandiri Petrović i Martinović sahranjeni su na groblju Kampo Verano 1921, 1922. i 1924. godine u posebnim grobnicama koje su bile obilježene njihovim imenima. Međutim, kako se o njima niko nije imao brinuti, 1934. godine njihovi posmrtni ostaci premješteni su u zajedničku groobnicu. Do sada nikada nije obilježavano njihovo mjesto sahrane.

Dajemo njihove kratke biografije

General Milutin Vučinić (1869-1922) Školovao se u Italiji. Završio vojnu akademiju. Bio je oficir crnogorske vojske, oficir Knjaževe garde, zatim komandant brigade i divizije. Proslavljeni komandant iz Balkanskih ratova 1912-1913. i Prvog svjetskog rata 1914-1916. Jedan od organizatora Božićnog ustanka 1919. u Podgorici. Emigrirao u Italiju. U emigraciji je kao divizijar (general) bio ministar vojni, a potom i predsjednik Vlade u egzilu. Preminuo iznenada u Rimu, sahranjen na groblju Kampo Verano (Campo Verano), uz najviše vojne počasti i prisustvo kompletnog političkog i vojnog vrha Italije.

Ilija Martinović (1887-1921). Školovao se u Italiji, u Monci. Po povratku u Crnu Goru radio kao kancelar u italijanskom poslanstvu na Cetinju. Jedan od organizatora Božićnog ustanka 1919. godine. Bio je sekretar Štaba božićnih ustanika. Nakon sloma ustanka emigrirao u Italiju. U periodu od 1919. do 1921. godine boravio je u Rimu. Kretao se u visokim diplomatskim krugovima i preko svojih prijateljskih veza zalagao se za obnovu nezavisnosti Crne Gore. Sastavljao je brojne diplomatske i protestne note i povelje i u ime crnogorske emigracije ih upućivao najvišim međunarodnim adresama i uglednim ličnostima. Pisao je notu upućenu predsjedniku SAD-a, Vudrou Vilsonu, u kojoj se traži da se ne dozvoli da se gazi pravo i sloboda Crnogoraca. Sastavljač je i note koja je upućena Konferenciji mira u Parizu 1919. godine itd. U crnogorskoj vojsci u egzilu imao je čin komandira. Preminuo je pod nerazriješenim okolnostima u janauru 1921.

Savo Petrović (1890-1924). Školovao se u Carigradu. Nakon sloma Crne Gore otišao je u Švajcarsku. Radio je kao sekretar Generalnog crnogorskog konzulata u Ženevi. Potom je prešao u Nicu, gdje je radio kao visoki činovnik crnogorske Kraljevske vlade u egzilu. Potom je bio u Italiji, kao načelnik Presbiroa u Komandi crnogorske vojske u Gaeti. Imao je čin komandira. Potom je bio načelnik Ministarstva inostranih djela, upravnik Generalnog konzulata u Rimu. Veoma aktivan je bio u emigraciji, pisao je brojne protesne note. Održavao je veze sa mnogim strancima u borbi za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

Dobitnik je diplome italijanskog Instituta „Minerva“. Pred smrt je rekao „“Ostaviću kosti u tuđini, a da ne vidim slobodnu Crnu Goru“. Preminuo pod nerazriješenim okolnostima.

(Biografije pripremio dr Srđa Martnović)

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Ekavica

“OVDE počivaju… “? Tu počiva crnogorski jezik zajedno sa njima

Onogošt

G.Konjeviću hvala Vam.Ovo što ste uradili je za svako poštovanje.Crna Gora je u svojoj dugoj i slavnoj istoriji uvjek imala ljude sa kojima se ponosila.Nažalost uvjek ima i mali,broj onih kojih se stidi i koji ne zaslužuju ni da se pomenu.

BijeliPavle

Zato što se obrazovanje bavilo lažnom srpskom neprijateljskom istorijom, udžbenicima iz bg na ekavici