10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ODT CT naredilo istragu protiv policajca zbog mučenja i falsifikovanja službenih isprava tokom ustoličenja Joanikija

Društvo

Tag Gallery
Comments 11

ODT CT naredilo istragu protiv policajca zbog mučenja i falsifikovanja službenih isprava tokom ustoličenja Joanikija

Izvor: M portal

  • Viber
Koristili gumene metke, pucali po građanima koji su se udaljavali, krivotvorili izvještaje o upotrebi hemijskih sredstava...

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju izdalo je naredbu za sprovođenje istrage u krivičnom predmetu koji se vodi protiv okrivljenih službenika Uprave policije Crne Gore Dragiše Mugoše, Baja Varajića, Ljubiše Bajovića, Dragoslava Stanišića, Neđeljka Markovića, Dragomira Vlahovića, Vladana Nedovića i Srđana Janića, zbog događaja na Cetinju petog septembra 2021. godine, tokom ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. Naredba za sprovođenje istrage izdata je 14. oktobra ove godine, a potpisuje je državna tužiteljka Sanja Radunović.

Osnovno državno tužilaštvo policajcima na teret stavlja krivično djelo mučenje, iz člana 167 stav 2, u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje službene isprave iz člana 414 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi člana 48 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Za ova krivična djela propisane su kazne od jedne do osam godina zatvora, odnosno od tri mjeseca do pet godina zatvora.

U naredbi za sprovođenje istrage navodi se da ODT osnovano sumnja da su okrivljeni službenici Uprave policije, prekoračenjem službenih ovlašenja, nezakonito upotrijebili sredstva prinude i hemijska sredstva prema okupljenim građanima, kao i da su bili svjesni svog djela i njegove zabranjenosti.

Ova naredba ODT-a odnosi se na događaje koji su se dešavali petog septembra ujutru, između 07 i 10:40 sati.

Dragiša Mugoša, službenik Centra bezbjednosti Podgorica, koji je petog septembra na Cetinju imao ulogu savjetnika direktora Uprave policije i neposrednog rukovodioca Sektora III, prema navodima ODT-a, ostalim okrivljenim je izdao naređenje koje su oni izvršili: koristili su gumene metke čija je upotreba zabranjena, hemijska sredstva i sredstva posebne namjene, a sve to nesrazmjerno opasnosti koja im je prijetila. Takođe se navodi da su policajci ispaljivali hemijske projektile ne samo prema pojedincima od kojih su smatrali da im prijeti neposredna opasnost, već i sporadično u okupljene građane i u one koji su se udaljavali sa lica mjesta. Namjerno su, navodi ODT, ciljali nesmrtonosnom municijom u tlo, kako bi meci odskočili prije pogađanja mete, a kod upotrebe hemijskih sredstava koja su se prenosila zrakom, nijesu uzeli u obzir vremenske prilike, konfiguraciju terena i stanovništvo u datom području.

Dan nakon dešavanja na Cetinju, 06. septembra 2021. godine, okrivljeni su falsifikovali službene isprave, u namjeri da prikriju prekomjernu upotrebu sredstava prinude prema građanima. Naime, Dragiša Mugoša je u pisanom Izvještaju o izdavanju naređenja za upotrebu sredstava prinude broj 14-216/21-19649/2 od 6.9.2021. godine, napisao je da je izdao naređenje za upotrebu ukupno 14 hemijskih metaka, 14 hemijskih bombi i dva ručna spreja. Ostali okrivljeni su u svojim izvještajima o upotrebi sredstava prinude, naveli da su upotrijebili ukupno 17 hemijskih metaka.

Ipak, ODT je na osnovu Izvještaja Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije utvrdilo da su samo pripadnici Sektora III petog septembra na Cetinju upotrijebili čak 85 sredstava prinude, među kojima su bila 72 hemijska metka. 

.
.

IZVJEŠTAJ ODJELJENJA ZA UNUTRAŠNJU KONTROLU POLICIJE

U periodu od šest sati ujutru do 10:40 petog septembra, na području Prijestonice Cetinje policijski službenici Uprave policije, upotrijebili ukupno 134 sredstva prinude, od čega 93 patrona - hemijska metka ispaljena iz hemijskih pušaka i pištolja, 33 ručne hemijske bombe, 3 fleš bombe, 3 šok bombe i 2 spreja sa nadražujućim dejstvom, piše u Izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova – Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije K.br. 55/2021. od 30. juna 2022. godine, koji je dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju. Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije analiziralo je video snimke koji su smješteni na 10 DVD-a i utvrdilo je da su pripadnici Sektora III, kojim je rukovodio okrivljeni Dragiša Mugoša, upotrijebili znatno više sredstava nego što su to prikazali u svojim izvještajima o upotrebi sredstava prinude.

Dakle, pripadnici Sektora III upotrijebili su ukupno 85 sredstava prinude: 72 hemijska metka, 10 hemijskih bombi, 2 spreja sa nadražujućim dejstvom, 1 hemijski metak/bomba, nesumnjivo je utvrdilo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije.

Okrivljeni su u svojim izvještajima o upotrebi sredstava prinude prikazali da su upotrijebili višestruko manje sredstava prinude: 17 hemijskih metaka, 12 hemijskih bombi i 2 spreja sa nadražujućim dejstvom.

U Izvještaju Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije se navodi da su, uporedo sa analizom video snimaka, vršili i identifikaciju policijskih službenika koji su upotrebljavali sredstva prinude, na osnovu identifikacionih brojeva koji su bili istaknuti na opremi policijskih službenika. U tu svrhu su iz CB i OB pribavljeni spiskovi idnetifikacionih brojeva koje su policijski službenici zadužili u ranijem periodu, kao i spisak novih identifikacionih brojeva koje su zadužili pred odlazak u Cetinje.

 KO JE BACIO PRVE SUZAVCE NA DVORSKOM TRGU?

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije utvrdilo je da su netačni navodi okrivljenog službenika CB Bijelo Polje Srđana Janića, koji je u svom izvještaju br.16/2-226-21-5453/2 od 06. septembra 2021. naveo da je dan ranije oko šest sati ujutru, po naređenju Dragiše Mugoše, upotrijebio dvije ručne hemijske bombe bačene prema građanima okupljenim na Dvorskom trgu.

Unutrašnja kontrola je nesporno utvrdila, zahvaljujući video snimcima i dodijeljenim identifikacionim brojevima, da je Janić iz hemijske puške koju je dužio, petog septembra oko 9 sati, u Njegoševoj ulici, ispalio nekoliko hemijskih metaka u pravcu građana koji su se nalazili u ulici V Proleterske, a da je potom oko 10 sati, isped Erste banke u Njegoševoj ulici, prema grupi građana koja se nalazila na Balšića pazaru ispalio jedan hemijski metak. Osim po jedinstvenom broju koji se dodjeljuje svakom policajcu, Janić je identifikovan i po specifičnoj tetovaži na ruci.

Međutim, u naredbi za sprovođenje istrage koju je izdalo ODT Cetinje ne navodi se dio Izvještaja Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije u kojem je eventualno utvrđeno ko je i po čijem naređenju bacio prve suzavce na Dvorskom trgu i da li je suzavce na oba mjesta ispalio Janić po naređenju Mugoše, a potom namjerno u svom izvještaju preskočio da navede da je upotrijebio hemijska sredstva u Njegoševoj ulici, kako bi smanjio njihov broj.

UPOTRIJEBLJENO ZNATNO VIŠE HEMIJSKIH SREDSTAVA NEGO ŠTO SU POLICAJCI PRIJAVILI U IZVJEŠTAJIMA

U istom Izvještaju Odjeljenja za unutrašnju kontrolu piše da je policija tokom petog septembra 2021. godine na Cetinju upotrijebila 202 sredstva prinude: 151 hemijski metak-patron suzavca ispaljenih iz hemijskih pušaka i pištolja, 25 ručnih hemijskih bombi, 18 hemijskih bombi ili hemijskih metaka, četiri šok bombe i četiri spreja sa nadražujućim dejstvom.

Unutrašnja kontrola osnovano sumnja da su policijski službenici istog dana upotrijebili još i 31 sredstvo prinude, o čemu bi se precizno mogao izjasni vještak odgovarajuće struke nakon pregleda spornih video snimaka. Konstatovano je da je u izvještajima o upotrebi sredstava prinude prikazan znatno manji broj ukupno upotrijebljenih sredstava prinude. Policajci su naveli da su upotrijebili ukupno 134 sredstva prinude, od čega 93 patrona - hemijska metka ispaljena iz hemijskih pušaka i pištolja, 33 ručne hemijske bombe, 3 fleš bombe, 3 šok bombe i 2 spreja sa nadražujućim dejstvom.

POVREDE

U naredbi za sprovođenje istrage, ODT Cetinje kao oštećenu stranu navodi imena 35 građana Crne Gore, kod kojih su utvrđene različite vrste povreda nanijetih 5. septembra 2021. godine na Cetinju:

-         Dragan Todorović tešku tjelesnu povredu u vidu dvije oguljotine i otok u predjelu nadlane lijeve šake praćene prelomom 5. prsta lijeve šake i dvije oguljotine i otok u predjelu donje trećine spoljašnje strane lijeve podkoljenice;

-         Ratko Ćirović tešku tjelesnu povredu u vidu razderine u predjelu 2. i 3. prsta lijeve šake, praćene prelom članaka 2. i 3. prsta lijeve šake;

-         Branko Martinović laku tjelesnu povredu u vidu krvnog podliva u predjelu donjeg dijela kvadranta prednje strane trbuha;

-         Dejan Gogić laku tjelesnu povredu u vidu tri nagnječenja-kružne oguljotine sa okolnim krvnim podlivom u predjelu zadnje strane grudnog koša u donjem dijelu i lijeve polovone slabinskog predjela;

-         Slobodan Nikolić laku tjelesnu povredu u vidu opekotine II stepena u predjelu desne strane lica, desne strane vrata i desne ušne školjke, praćeno gorenjem kose i trepavica i lakostepenim oštećenjem sluha na desnom uhu i zujanjem u desnom uhu, kao i opekotine II stepena u predjelu prvog prsta lijeve šake;

-         Dragomir Janković laku tjelesnu povredu u vidu tri razderine u predjelu unutrašnje strane lijeve podkoljenice, razderine unutrašnje strane lijevog lakta i dvije razderine u lijevom sjedalnom predjelu;

-         Ljubica Marinović laku tjelesnu povredu u vidu zapaljenja režnjače oba oka;

-         Snežana Lakić laku tjelesnu povredu u vidu tri razderine u predjelu spoljašnje strane desne podkoljenice i dijagnostikovanu akutnu psihičku reakciju na težak stres;

-         Ilija Ičević laku tjelesnu povredu u vidu oguljotine u predjelu prednje strane lijeve butine;

-         Radosav Perišić laku tjelesnu povredu u vidu oguljotine u predjelu lijeve podlaktice;

-         Željko Jablan lake tjelesne povrede u vidu razderine kapaka desnog oka i krvnog podliva iznad desnog oka, krvnog podliva u predjelu spoljašnje strane desne nadlaktice, trakasto krvnog podliva u predjelu desne strane leđa i trakastog krvnog podliva u predjelu prednje strane trbuha;

-         Pero Vujović laku tjelesnu povredu u vidu prisustva stranog tijela u oku;

-         Vladan Đurović laku tjelesnu povredu u vidu opekotine u predjelu desne šake;

-         Zoran Ičević laku tjelesnu povredu u vidu razdarine kapaka u lijevoj polovini čeonog predjela;

-         Anda Marković laku tjelesnu povredu u vidu tri razderine u predjelu lijeve podkoljenice i razderine u predjelu lijeve podlaktice;

-         Hasan Ramović laku tjelesnu povredu u vidu oguljotine u predjelu obije podkoljenice;

-         Tamara Drašković laku tjelesnu povredu u vidu razderine u predjelu lijeve butine i razderine u predjelu unutrašnje strane desnog koljena, kao i oguljotine u predjelu obije podkoljenice;

-         Srđan Šofranac laku tjelesnu povredu u vidu razderine u predjelu desne podkoljenice, dvije razderine u predjelu lijeve podkoljenice i razderine u predjelu desne butine;

-         Željko Stanišić laku tjelesnu povredu u vidu pet razderina u predjelu desne noge i dvije razderine u predjelu lijeve podkoljenice;

-         Dragomir Janković laku tjelesnu povredu u vidu tri razderine u predjelu lijeve podkoljenice, razderine u lijevoj polovini sjedalnog predjela i razderine u predjelu lijevog lakta;

-         Dragan Stojanović laku tjelesnu povredu u vidu razderine u predjelu lijeve podkoljenice i nagnječenje u predjelu trećeg prsta desne šake;

-         Radojka Gardašević laku tjelesnu povredu u predjelu desne podkoljenice i desne nadkoljenice;

-         Ranko Krivokapić laku tjelesnu povredu u vidu tri razderine sa otokom u predjelu granice zadnje i spoljašnje strane lijeve butine i oguljotine sa otokom u lijevoj polovini sjedalnog predjela;

-         Olga Popović laku tjelesnu povredu u vidu oguljotine i crvenila u predjelu zadnje strane desne butine,

-         Ljubica Marinković, Dejana Milićević, Dragan Paović, Ranko Jovetić, Zoran Kapisoda, Radmila Jurić laku tjelesnu povredu u vidu zapaljenja režnjače oba oka;

-         Vanja Bulatović, Milica Đukanović, Jovana Đuranović, Maja Latković i Aleksandar Božović lake tjelesne povrede u vidu zapaljenja režnjače oba oka i otežanog disanja;

-         Balša Zajić, Darko Janković, Edin Čoković i Milena Đurović, koja nije bila učesnica okupljanja već se nalazila u porodičnom stanu, imaju utvrđeno stanje nakon akutne psihičke reakcije na težak stres. 

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

Ima nas koji smo bili i sve viđeli, neka nas advokati zovu kao svjedoke. Ima snimaka đe pucaju na nas i bacaju šok bombe, a mi mirno stojimo... Pravda je na našoj strani, a glavni i odgovorni je danas ponosan na tu akciju Dritan i njegova srpska bratija, pi...

Djurovucinc

I još nešto,vidio sam ozljedu od gumenog metka Snježani Lakić,ovdje kvalifikovanu kao lakšu. Tvrdili su da gumene metke nijesu ispaljivali. Mogu mislit kakve su tek ozljede kvalifikovane kao teže ako je ova kod Snježane lakša. A pride g Abazović je ponosan na akciju policije i helikopterskog ustoli

Djurovučinic

Ničim ugroženi,bačili su suzavac u baštu Gradske kafane na Trgu ,iako su pod prinudom naredili da je napustimo,a kodon u dotičnoj ulici je ispaljivao patrone suzavca nama u leđa prilikom napuštanja Gradske kafane. Klasično iživljavanje neodgovornih policajaca,budući je sve bilo završeno...