10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Slučaj diskriminisanja osoblja FCJK: Novac za uvećanje zarada na računu resora Vojinovića, ipak odbijaju da izvrše zakonsku obavezu?

Izvor: screenshot/youtube

Društvo

Comments 4

Slučaj diskriminisanja osoblja FCJK: Novac za uvećanje zarada na računu resora Vojinovića, ipak odbijaju da izvrše zakonsku obavezu?

Autor: Dženita Kuč

  • Viber

Povodom aktuelne teme zarada u Javnom sektoru, tačnije zarada na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Antena M se obratila Ministarstvu prosvjete sa pitanjem zašto samo osoblje ovog Fakulteta ne prima uvećane zarade, na osnovu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Podsjećamo, kada je FCJK počeoi sa radom, jasno je bilo naznačeno da se ovaj Zakon odnosi i na ovu visokoškolsku jedinicu, kao i svaka njegova izmjena i dopuna.

Kako saznajemo, sredstva za realizaciju akta o povećanju zarada obezbijeđena su i za Fakultet za crnogorski jezik i književnost  kod potrošačke jedinice Ministarstva prosvjete, a povod za izdvajanje ovih sredstava naznačene su kao aktivnosti podrške FCJK, u iznosu od 32.635,82 eura.

Na pitanje zašto onda profesorima sa Fakulteta nijesu isplaćena već obezbijeđena sredstva, iz Ministarstva su saopštili:

“Izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, članom 22, utvrđuje se izmjena koeficijenta redovnog profesora na Univerzitetu, vanrednog profesora na Univerzitetu i docenta na Univerzitetu.

Navedenim članom Zakona se doslovno ističe da se izmjene koeficijenta zarade odnose na zaposlene na Univerzitetu.

Imajući u vidu činjenicu da Fakultet za crnogorski jezik i književnost nije dio Univerziteta Crne Gore, već je samostalna studijska jedinica koju je osnovala Vlada Crne Gore, Ministarstvo prosvjete se obratilo Ministarstvu finansija za tumačenje odredaba člana 22, Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Nakon pribavljenog tumačenja, Ministarstvo prosvjete će u cjelosti postupiti po njemu.

Sama činjenica da na određenim budžetskim pozicijama potrošačke jedinice postoje određena novčana sredstva, ne znači i nužno utrošak tih sredstava po bilo kom osnovu, osim za namjene predviđene Zakonom o budžetu. Zbog nejasnoće u citiranoj zakonskoj odredbi, a prije tumačenja navedene odredbe od strane Ministarstva finansija, Ministarstvo prosvjete je u nemogućnosti da izvrši zakonitu raspodjelu pomenutih sredstava”.

U izjavi za Antenu M kažu da se Ministarstvo prosvjete u cjelosti bazira na pravni sistem države Crne Gore i svoj rad upodobljava važećim zakonskim rješenjima. U konkretnom slučaju, ne postoji tvrdnja Ministarstva prosvjete, već, kako kažu, prosta činjenica da sam zakon u spornoj odredbi, pored kategorije lica kojima se uvećava koeficijent zarade, bliže određuje da se navedeno uvećanje odnosi na zvanja na Univerzitetu.

Kako u zakonu ne piše “Profesor na Univerzitetu”, nego “Profesor univerziteta”, a to je zvanje koje su i profesori Fakulteta za crnogorski jezik i književnost stekli na domaćim i regionalnim univerzitetima, zanimljivo je po kojem osnovu Ministarstvo prosvjete obračunava zarade, ako ne po osnovu tih zvanja?!

Na pitanje da li planiraju da isplate sredstva Fakultetu ili će i dalje da se oslanjaju na ove tvrdnje, iz Ministarstva su saopštili da će nakon tumačenja odredbe člana 22 Zakona o budžetu za 2022, u cijelosti postupiti po navedenom tumačenju, a samim tim će se otkloniti nedoumice koje su nastale posljednjim Izmjenama i dopunama navedenog zakona.

Ministarstvo finansija se već izjasnilo i namjenski prebacilo novac Ministarstvu prosvjete, za povećanje plata akademskom osoblju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, što upućuje na to da se, iza odgovora Ministarstva prosvjete krije falsifikat, zla namjera i diskriminisanost prema FCJK-u.

Fakultet za crnogorski jezik i kjniževnost

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Baka

A mogao je Dzmjanovic bez prisustva na onom blamu od potpisivanja tzv.TU . Moze ga to jednog dana skupo kostati . Za Joka je druga prica . Jokova podlost i ogranicena pamet , sve trpi . A Djeka ga je zavrsio za sva vremena kod svakog čestitog Albanca i gradjanina Crne Gore . Kako se lako obrukati , to je nevjerovato . A on se duplo obrukao . O Dritanu - nepotrebno je pricati .

Rusofilija

Dakle, MF je prebačilo pare za povišicu plata FCJK, ali ih je zarobio ruski agent u ulozi ministra prosvjete koji sad traži mišljenje MF. E ovakve zemlje nema u koliko sunce grije.

Dijana

Vojinovic kojem smeta sve sto je Crnogorsko! Dokazani cetnik u sredini iz koje dolazi! Vojinovicu za pare koje si dao crkvi srbije morat ces da odgovaras, jer te pare su svih gradjana ove drzave a nijesmo svi saglasni da ti aminujemo da ih poklonis popovima i crkvi srbije!