14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vahtel: FCJK na silnom udaru proruskih i prosrpskih snaga, zaštitimo ga od diskriminacije

Izvor: Screenshot Youtube

Društvo

Comments 2

Vahtel: FCJK na silnom udaru proruskih i prosrpskih snaga, zaštitimo ga od diskriminacije

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom diskriminacije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost reagovao je Endru Baruh Vahtel, univerzitetski profesor i akademik Američke akademije nauka i umjetnosti, predśednik Međunarodnog komiteta za zaštitu i unapređenje rada FCJK. 

Najnoviji podatak da akademsko osoblje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju ne prima od 1. avgusta uvećane zarade kao njihove kolege na Univerzitetu Crne Gore nastavak je planiranih obračuna sa FCJK, navodi on. 

Njegovo reagovanje prenosimo integralno: 

"Kao filolog i istoričar s crnogorskim kolegama sam uspostavio saradnju kad je osnovan Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

Zahvaljujući ovoj instituciji mi u inostranstvu imamo uvid u relevantnu književnu i jezikoslovnu montenegristiku. U tom smislu, kad govorimo o crnogorskoj filologiji, u slavenskom svijetu prije svega se govori o aktivnostima FCJK, o časopisu Lingua Montenegrina i simpozijumu Cetinjski filološki dani.

Nažalost, ove moje crnogorske kolege i Fakultet za crnogorski jezik i književnost već dvije godine izloženi su teškoj situaciji, medijskim i administrativnim opstukcijama od strane ministarstava Vlade Crne Gore.

Zbog toga i jeste formiran Međunarodni komitet za zaštitu i unapređenje rada FCJK od nas tridesetak slavista, a na čijem sam čelu ja. Na osnivanju Komiteta složili smo se „naše će djelovanje biti u skladu s opšteprihvaćenim civilizacijskim vrijednostima i uvjerenjem da u globalizovanome svijetu mali jezici i kulture trebaju posebnu zaštitu od pritisaka i svih oblika jezičkoga i kulturnog imperijalizma.“

Naša je obaveza da na kršenje ljudskih prava od strane Vlade Crne Gore uvijek reagujemo i cetinjski Fakultet za crnogorski jezik i književnost zaštitimo od diskriminacije.

Prepoznajemo da srpske stranke svoje političke programe ostvaruju s ciljem da velikosrpskoj ideologiji potčine multikulturno crnogorsko društvo i sva njegova građanska obilježja.

Kao snažan protivnik svakoj tiraniji, klerikalizaciji i fašizaciji crnogorskoga društva, Fakultet za crnogorski jezik i književnost nalazi se na silnom udaru ovih proruskih i prosrpskih snaga koje sada upravljaju Crnom Gorom.

Najnoviji podatak da akademsko osoblje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju ne prima od 1. avgusta uvećane zarade kao njihove kolege na Univerzitetu Crne Gore nastavak je planiranih obračuna s FCJK.

Takvi postupci nezamislivi su u današnjoj civilizaciji i s obzirom na to još veća je naša obaveza da skrenemo pažnju na ovakvo ponašanje prema naučnicima u Crnoj Gori. U ime slavističkog svijeta šaljem vam poruku oštrog protivljenja gušenju i diskriminaciji montenegristike i crnogorskih kolega sa FCJK."

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

đe je podrška

Sramno. Svi ćute. Đe su oni što su dobijali grdne pare od Dps-a. Đe su trinaestojulci i Can-ovci.

srpski teror

Pod hitno zaustaviti teror srpskih i ruskih špijuna (Dfd, Snp-a, Demokrata, Ure).