9 °

max 11 ° / min 9 °

Četvrtak

08.12.

11° / 9°

Petak

09.12.

13° / 10°

Subota

10.12.

13° / 12°

Nedjelja

11.12.

13° / 9°

Ponedjeljak

12.12.

9° / 7°

Utorak

13.12.

7° / 4°

Srijeda

14.12.

9° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MZ: Crna Gora sa međunarodnim organizacijama radi na mobilizaciji sredstava za pomoć izbjeglima iz Ukrajine i Rusije

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Društvo

Comments 0

MZ: Crna Gora sa međunarodnim organizacijama radi na mobilizaciji sredstava za pomoć izbjeglima iz Ukrajine i Rusije

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora se suočava sa značajnim brojem izbjeglica sa teritorije Ukrajine, a u posljednje vrijeme i Rusije, što zahtijeva dodatni angažman institucija, međunarodnih partnera i organizacija, ali i svih činilica društva kako bi ova lica imala adekvatan tretman u Crnoj Gori, a posebno dostupnu zdravstvenu zaštitu. 

To je saopšteno tokom sastanka ministra zdravlja u tehničkom mandatu Dragoslava Šćekića, šefa Kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori (UNHCR) Žana Iva Bušardija i šefice Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mine Brajović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sagovornici su se saglasili da Crna Gora preduzima sve aktivnosti za nesmetan prihvat i boravak izbjeglih sa teritorija Ukrajine i Rusije, ali i da je neophodno dodatno uložiti napore kako bi i u narednom periodu u potpunosti bile ispoštovane sve potrebe koje zahtijava ovaj specifičan momenat posebno imajući u vidu činjenicu da nastupaju hladniji mjeseci koji mogu donijeti dodatne neizvjesnosti.

Ministar Šćekić je kazao da zdravstveni sistem, u skladu sa raspoloživim sredstvima i mogućnostima, pruža neophodnu zdravstvenu njegu svim licima koja imaju status izbjeglica, a koja su se obratila za pomoć zdravstvenom sistemu, ali i da se u narednom periodu mora uraditi ozbiljna analiza svih stanja i potreba koja podrazumijevaju medicinski angažman i zbrinjavanje kako bi i finansijska sredstva bila obezbijeđena na pravi način.

''Domaćinski se odnosimo prema ljudima koji traže pomoć, kako našem domicilnom stanovništvu, tako jesmo i nastavićemo da pružamo zdravstvenu zaštitu i izbjeglim licima. Ipak, moramo imati na umu osjetljiv finansijski momenat gdje ne smijemo dozvoliti da ''skliznemo'' u bilo kakvu vrstu populizma i obećanja bez pokrića.

Vlada Crne Gore se s posebnim snzibilitetom i brigom odnosi prema ovom pitanju i taj kurs se neće mijenjati. Raduje činjenica da su i međunarodni partneri zainteresovani da pomognu jer samo zajednička i udružena briga i rad mogu nas odvesti do krajnjeg cilja, a to je, u ovom slučaju, adekvatna zdravstvena zaštita za sva lica na teritoriji Crne Gore'' poručio je Šćekić.

Na sastanku je saopšteno da je od početka ratnih sukoba u Ukrajini kroz Crnu Goru prošlo oko 60.000 izbjeglica iz te zemlje, a da se u svakom trenutku njih oko 15.000 nalazi u našoj zemlji i da ovaj podatak svakako mora biti podsticaj za angažman kako institucija tako i zajednice u cjelini.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR