16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cenzura Ministarstva prosvjete na FB stranici: Brišu sve kritike na račun Ministarstva ili ministra, i u tome ne vide ništa loše

Društvo

Tag Gallery
Comments 1

Cenzura Ministarstva prosvjete na FB stranici: Brišu sve kritike na račun Ministarstva ili ministra, i u tome ne vide ništa loše

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber
Poručuju da stranica ne služi za prepucavanja korisnika koji imaju različite stavove o različitim temama.

Ukoliko prelistate Facebook stranicu Ministarstva prosvjete rijetko ispod kojeg teksta ćete naići na komentar, a ukoliko se to dogodi, komentar će isključivo sadržati pohvale rada tog vladinog resora.

Naime, Ministarstvo je uvelo praksu brisanja svih negativnih komentara sa zvanične Facebook stranice, koji predstavljaju bilo kakvu kritiku ili sugestiju resoru ministra Miomira Vojinovića. 

Tako se na objavljenu vijest o odgađanju početka drugog polugođa nalazi preko stotinu reakcija, ali je samo jedan komentar.

Antena M pratila je prethodnih dana komentare ispod navedene vijesti i uočila da su svi negativni komentari izbrisani, i to u vrlo kratkom roku. Uspjeli smo međutim da zabilježimo neke od njih prije nego su uklonjeni.

.

.

Iz Ministarstva prosvjete ne negiraju da uklanjaju sve komentare koji im nijesu po volji, smatrajući to opravdanim.

U odgovorima dostavljenim Anteni M navode da stranica Ministarstva prosvjete na društvenoj mreži Facebook služi za obavještavanje javnosti o aktivnostima Ministarstva.

"A nikako za prepucavanja korisnika koji imaju različite stavove o različitim temama. Konstruktivne i dobronamjerne kritike su uvijek dobrodošle, ali neprikladnim i neumjesnim porukama nije mjesto na našem profilu na toj društvenoj mreži.

Na kraju, ističemo, a to mogu potvrditi i građani koji nam se obraćaju svakodnevno putem inbox-a, da redovno odgovaramo svima kako bi i na taj način pokazali građanima da smo dostupni i spremni na saradnju", navode iz Ministarstva.

Koliko su komentari koje je uspjela da zabilježi Antena M, a koji su izbrisani sa stranice Ministarstva, neprimjereni i neprikladni - prosudite sami.

Antena M podsjeća Ministarstvo, koje bi trebalo da nas obrazuje, na član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Svako ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu posjedovanja sopstvenog mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice."

To pravo definiše i crnogorski Ustav.

"Svako ima pravo na slobodu izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način. Pravo na slobodu izražavanja može se ograničiti samo pravom drugoga na dostojanstvo, ugled i čast i ako se ugrožava javni moral ili bezbjednost Crne Gore", navodi se u članu 47 najvišeg pravnog akta naše države.

A ako čitajući Ustav, dođu do člana 50 pročitaće da:

"U Crnoj Gori nema cenzure. Nadležni sud može spriječiti širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obavještavanja samo ako je to neophodno radi: sprečavanja pozivanja na nasilno rušenje Ustavom utvrđenog poretka; očuvanja teritorijalnog integriteta Crne Gore; sprečavanja propagiranja rata ili podstrekavanja na nasilje ili vršenje krivičnog djela; sprečavanja propagiranja rasne, nacionalne i vjerske mržnje ili diskriminacije".

Na naše pitanje hoće li Ministarstvo nastaviti praksu brisanja komentara nijesu odgovorili, čime se građanima šalje jasna poruka - džabe ćete pisat'. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

pop

Vidji vidji Vojinovića,ko bi rekao da zna što je to cenzura naučila ga Milica zanovetnica hahahahaha. Kako naše djske ostavi lući jer Vojinović nije nabavio lož ulje za grijanje