17 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.05.

24° / 14°

Utorak

30.05.

24° / 14°

Srijeda

31.05.

24° / 15°

Četvrtak

01.06.

24° / 17°

Petak

02.06.

24° / 16°

Subota

03.06.

22° / 16°

Nedjelja

04.06.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Bijelom Polju zajednička željeznička granična stanica Crne Gore i Srbije

Izvor: Pobjeda

Društvo

Comments 1

U Bijelom Polju zajednička željeznička granična stanica Crne Gore i Srbije

Izvor: rtcg

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Vlada je najavila otvaranje zajedničke željezničke granične stanice Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju, čime će se, kako su kazali, skratiti vrijeme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije i omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i povećanje stepena korišćenja transportnih sredstava. To se može vidjeti u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine, prenosi RTCG.

Program je nedavno usvojila Vlada.

Taj projekat, kako se navodi, spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcioni plan. Tim dokumentom je, kako se navodi, bila planirana izgradnja zajedničkog željezničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore.

-Predložena reformska mjera tretira samo jedan granični prelaz, kao zreliji za realizaciju u odnosu na neke druge (na primjer, Tuzi na granici sa Albanijom, koji je takođe dio Akcionog plana), za koje tek treba zatvoriti finansijsku konstrukciju i pokrenuti odgovarajuće procedure nabavki. Ova reformska mjera se može posmatrati i kao dio šireg nastojanja da se podstakne koridorski razvoj i skrati vrijeme prevoza tereta od Luke Bar ka Srbiji - piše u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025.

Najavljeno je da su u toku 2023. planirane završne aktivnosti na izvođenju radova adaptacije i rekonstrukcije stanične zgrade u Bijelom Polju, uređenju staničnog trga, pristupa stanici, kao i ugradnja novog osvjetljenja na svim kolosjecima stanice Bijelo Polje.

U toku 2024. planiran je završetak radova, provjera svih potpisanih protokola, zatim dislociranje državnih organa obje države i početak rada zajedničke granične stanice Bijelo Polje.

Takođe, za 2025. planirana je puna implementacija rada u stanici, uz davanje predloga za poboljšavanje rada. Za realizaciju su zaduženi Ministarstvo kapitalnih investicija i Žaljeznička infrastruktura Crne Gore.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

ali ne zajednicke..granice..to znaci povreda suveriniteta drzave CG..a jos se moze desiti..da prevoze nauruzanje..