14 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Telekom: Iznijete brojne neistine, kompanija je uvijek spremna na dijalog utemeljen na finansijskim i poslovnim pokazateljima

Društvo

Comments 1

Telekom: Iznijete brojne neistine, kompanija je uvijek spremna na dijalog utemeljen na finansijskim i poslovnim pokazateljima

Autor: Antena M

  • Viber

Telekom je danas reagovanje saopštenjem u kojem navodi da su brojne netačne informacije iznijeli čelnik Sindikata Telekoma, Željko Burić, i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Srđa Keković, na današnjoj konferenciji za medije.

Kako su kazali, neistine koje si danas čuli ne iznenađuju jer sa istih adresa dolaze već dva mjeseca, koliko traje štrajk manjeg dijela zaposlenih u Crnogorskom Telekomu.

Reagovanje kompanije Telekom prenosimo integralno:

U ovom trenutku u štrajku učestvuje 177 zaposlenih Telekoma (a ne preko 200, kako iz nepoznatog razloga uporno tvrdi gospodin Burić), i svima njima kompanija je u skladu sa relevantnim zakonima i Ustavom Crne Gore obezbijedila sve uslove koje propisuju zakoni Crne Gore da iskoriste to svoje pravo.

Takođe, inspektori Agencije za inspekcijske poslove su dva puta utvrdili da Telekom „nije od dana početka štrajka zaposlio nova lica koja će zamjenjenivati učesnike u štrajku“, a Osnovni sud u Podgorici je odbio zahtjev Sindikata Telekoma da se zabraniti zaposlenima preko partnerskih kompanija da nastave da obavljaju poslove koje su obavljali i prije štrajka.

Imajući sve to u vidu, nejasan je interes prvog čovjeka USSCG da iz obraćanja u obraćanje iznosi netačne tvrdnje, osim sada već jasne želje da se, vodeći „dijalog“ uz argument sile i ucjene nad privatnom kompanijom i nad državom, uključi u upravljanje poslovanjem i budžetom međunarodne kompanije kakva je Crnogorski Telekom.

Samo se na taj način može objasniti skandalozna izjava predstavnika Unije slobodnih sindikata i Sindikata Telekoma, koji su u decembru prošle godine, pozvali građane Crne Gore da „bojkotuju usluge i proizvode koje Crnogorski Telekom pruža na tržistu“. Svi zaposleni Crnogorskog Telekoma – i oni koji učestvuju u ovom štrajku i oni koji ne učestvuju, kao i njihove porodice – žive od usluga koje naša kompanija pruža građanima, a koje rukovodstvo Sindikata i njihovi partneri iz Unije sindikata pozivaju građane da bojkotuju.

Pružanje podrške tim pokušajima i tim strujama dakle direktna je poruka svim stranim investitorima u Crnoj Gori – da nemaju potpunu kontrolu nad svojim kompanijama, bez obzira na to koliko njima uspješno upravljaju i kreiraju dobre uslove za rad.

Uz sve to, ponovićemo da je Telekom svim zaposlenima, uprkos isteku važećeg Aneksa Kolektivnog ugovora, garantovao nastavak benefita do potpisivanja novog Aneksa, a garancijama su obuhvaćeni benefiti u trajanju tri godine vrijedni 3,1 milion EUR:

•                  zdravstveno osiguranje za zaposlene s osiguranim iznosom od 1.500 eura limita godišnje u privatnim zdravstvenim ustanovama;

•                  nastavak subvencionisanja rekreacije odnosno teretana za zaposlene;

•                  nastavak subvencionisanja ljetovanja i zimovanja zaposlenih;

•                  nastavak subvencionisanja zdravstvene zaštite za djecu zaposlenih;

•                  otpremnine u visini do 40 mjesečnih plata i u maksimalnom iznosu od 67.300 EUR;

•                  ostanak zimnice u KU i uvođenje bonusa u ukupnom iznosu od 200.000 EUR, uz povećanje budžeta za bonuse za 150% (odnosno dodatnih 300.000 EUR) u slučaju ostvarenja ambicioznih kompanijskih ciljeva i individualnih ciljeva zaposlenih.

Uz sve to, zaposleni Telekoma imaju i odlične finansijske uslove za rad, pa je tako: 

•                  zahvaljujući dobrim rezultatima ostvarenim tokom 2022. godine, kompanija bila u mogućnosti da svim zaposlenima obezbijedi novčane nagrade za dobre rezultate;

•                  najniža neto plata isplaćena 2022. godine, za rad sa srednjom školom, iznosila 850 eura, što je više od prosječne neto plate u Crnoj Gori;

•                  kompanija još krajem prošle godine svim zaposlenima najavila povećanje zarada u prosjeku od 6% počevši od 1. januara 2023. godine. 

Menadžment kompanije spreman je odmah potpisati Aneks KU-a kojim se gore pobrojani benefiti produžavaju i postaju dio Kolektivnog ugovora, čiji nijedan član nije ukinut.

Čvrsto vjerujemo da socijalni dijalog treba da se vodi između relevantnih subjekata unutar svake kompanije, a Kompanija je uvijek spremna na dijalog utemeljen na finansijskim i poslovnim pokazateljima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Kuč

Unija slobodnih sindikata je ucjenjivacka organizacija koja u preduzecima pokusava da preuzme upravljanje nad istim preko ledja radnika . Nimalo ne vode racuna o svim radnicima vec samo i isljucivo o svojim članovima i njihovoj toboznjoj ugrozenosti. Uzgred clanarina kod njih iznosi 2% .