13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pitanje za Ambasadu SAD: Koliko je realno da kandidat popa Backovića i Filipa Ivanovića bude posvećen NATO, sankcijama Rusiji i podršci Ukrajini

Društvo

Tag Gallery
Comments 27

Pitanje za Ambasadu SAD: Koliko je realno da kandidat popa Backovića i Filipa Ivanovića bude posvećen NATO, sankcijama Rusiji i podršci Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

R.A.

Miajlo Backović, sveštenik, sekretar u podurčnoj eparhiji budimljansko-nikšićkoj Metodija Ostojića (Crkva Srbije) bio je jedan od najagilniji agitatora za Jakova Milatovića, uoči prvoga kruga izbora za predsjednika CG. A na početku kampanje za drugi krug, oglasio se (navodno, jer vjerodostojnost nijesmo mogli sa stoprocentnom sigurnošću provjeriti) u zatvorenoj grupi na društvenim mrežama “okružnicom” u kojoj poziva svoje sljedbenike da se glasa za Jakova Milatovića.

On je uspostavio “simboliku” sa 2. aprilom 2019, kada je organizovao proteste na Miholjskoj prevlaci kod Tivta u uspješnom nastojanju da spriječi građevinsku inspekciju da poruši “krstionicu”, divlje sagrađeni objekat na “pjeni od mora” na zemljištu u neotuđivoj svojinu države Crne Gore.

“Drugi krug i konačna pobjeda nad Milom Đukanovićem biće takođe 2-og aprila ove godine”, poručuje Backović i dodaje:

“Slava Gospodu i predsjedniku JAKOVU”.

U “okružnici” Backović pominje “vođe gubitničkog tabora”, svrstavajući ih u “autsajderske partije i pojedince” i iskazuje uvjerenje da će njihovi birači podržati Jakova čak i ako oni "ne pozovu svoje glasače" da to urade.

Backović je početkom 2022. godine učestvovao u uličnim protestima protiv obaranja vlade Zdravka Krivokapića – u kojoj je Milatović bio ministar ekonomije.

Takođe, Backović je blizak s Dejanom Vukšićem, bivšim direktorom ANB-a, koji sada učestvuje u Milatovićevoj kampanji.

Prethodno je Vukšić, kao advokat, bio Backovićev pravni zastupnik.

Društvo

Šef Udbe ispratio Backovića

14.08.2021. 14:22

Miajlo Backović godinama unazad ne skriva od javnosti da je ruski konfident: nosilc je ordena Vazdušno-desantne vojske (VDV) Oružanih snaga Ruske federacije, formacije koja sada učestvuje u krvavoj agresiji na Ukrajinu. Brojni izvori Antene M tvrde da preko njega i na ovim predsjedničkim izborima teče glavni kanal ruske podrške njihovom favoritu za prvog čovjeka Crne Gore.

Na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta orden mu je 2. oktobra 2016. uručio general-major Aleksandar Salujanov, bivši komandant i veteran VDV. U Kotoru je Backović učestvovao u stvranju tzv. Balkanske kozačke vojske, kada su tim gradom defilovali uniformisani ruski oficiri i moto-šminkeri iz „Noćnih vukova”.

Dvije godine ranije, Backović, kako je saopštio javnosti, „boravi u Moskvi da bi predsjedniku Vladimiru Putinu odnio na poklon plac u Grblju (Boki Kotorskoj)”.

„Neka Putin bira plac, u Gornjem ili Donjem Grblju, svejedno je”, kazao je Backović. „Ako mu treba za rezidenciju, kuću za odmor ili vilu, Grblju bi bila velika čast”.

Backović je poznat i po tome što je demonstrativno sjedio prilikom zvaničnog intoniranja Himne Crne Gore.

Uz veličanja Putina i Rusije, logično je da Backović u brojnim izjavama godinama širi anti-NATO propagandu. U tome u krugu podržavalaca Milatovića nije jedini.

Filip Ivanović, član predsjedništva Evropa sad, jedan od sikofanata Milatovićeve kampanje, autor je članka koji u naslovu eksplicitno poručuje: NATO nije naš interes”. Članak je u dnevniku “Vijesti” objavio prije devet godina i obiluje skrivenim narativom ruske propagande – i niti jednim stavom u međuvremenu nije ga relativizovao ili ga se odrekao.

Prema Ivanoviću, “NATO nije garant bezbjednosti”, jer “prijetnja od frontalnog sukoba državâ je svedena na minimum”; “priključenje NATO-u ne smanjuje, već naprotiv povećava, opasnost od terorizma”; “pitanje NATO-a je i pitanje etike – da li ćemo kao država i kao pojedinci prihvatiti zakon džungle”.

“Smatram da pristupanje NATO-u nije ni vojni, ni ekonomski, a ni moralni, interes Crne Gore, niti je to odraz njenog istorijskog ili BUDUĆEG IDENTITETA”, poručuje Ivanović.

Ako su, dakle, poznati anti-NATO stavovi Backovića, ili Ivanovića, ili drugih u užem taboru Milatovića – kao i dominatne većine “litijaša” koji su preuzeli vlast u Crnoj Gori ili imali veliki uticaj na nju i posljedično kreiranje mejnstrima javnoga mnjenja – ne iznenađuje tendencija pada podrške članstvu naše zemlje, kao i porast broja onih koji bi da Crna Gora izađe iz NATO-a.

Krivokapićeva vlada, u kojoj je sjedio Milatović, a čiji je dio bio kao direktor ANB-a i Dejan Vukšić, odlagala je što je duže mogla usvajanje sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Tome uprkos, Ambasada SAD u Podgorici, opet “zabijajući glavu u pijesak” kao i u vrijeme tzv. litija, u jučerašnjem saopštenju kao da u istu ravan stavlja dvojicu kandidata na predstojećim izborima:

“Čekamo drugi krug u narednim nedjeljama. Ko god od kandidata da pobijedi – Sjedinjene Države očekuju da Crna Gora ostane aktivni saveznik Sjevernoatlantske alijanse, snažno posvećena evroatlantskim vrijednostima. Uključujući podršku Ukrajini i sankcijama Rusiji, dok hitro napreduje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”.

Komentari (27)

POŠALJI KOMENTAR

Betoven

@Mocart Ti stvarno misliš da se neko nama ozbiljno bavi svaki dan. Njima je dovoljno da Milatović kaže da poddržava EU i NATO. I to sigurno neće mijenjati, jer sam zna da je to pogibeljno za njega. To što srpstvo napreduje na terenu to velike ne zanima niti to primjete.

Mocart

@Betoven, hahaha, pa zadnjih dvije godine vanjska politika je NULA, liše onog dijela koji je u ingerenciji predsjednika Drđave. Vjerujem ti ja da Milatović neće mijenjati prosrpske kadrove u vanjskoj politici, niti onaj Kabinet vratiti u Brisel đe mu je mjesto.

brat

Bice puni zatvori, sva je prilika. Narocito fukara misli da ce, obukavsi mantiju biti postedjen..... No, dobro, nazire se kraj civilizacijskog posrnuca Crne Gore. Crkva sto je orgijala, orgijala je. Kraj