20 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

05.06.

24° / 16°

Utorak

06.06.

25° / 17°

Srijeda

07.06.

23° / 18°

Četvrtak

08.06.

25° / 18°

Petak

09.06.

25° / 17°

Subota

10.06.

25° / 15°

Nedjelja

11.06.

26° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Direktor Torlaka objašnjava zašto je povučena serija BCG vakcine

Izvor: Pixabay

Društvo

Comments 0

Direktor Torlaka objašnjava zašto je povučena serija BCG vakcine

Autor: Antena M

  • Viber

Jedna serija “Torlakove” BCG vakcine, koja se daje bebama protiv tuberkuloze, povučena je sa tržišta. Luka Dragačević, direktor ovog instituta koji decenijama proizvodi BCG vakcinu, objasnio je u razgovoru za RTS zašto je do povlačenja došlo. Torlakove vakcine povučene su i u Crnoj Gori.

Direktor “Torlaka“ kaže da je povlačenje serija ljekova iz prometa uobičajena praksa, a do toga je ovaj put došlo nakon interne provjere u Institutu.

BCG vakcina se daje bebama u jednoj dozi i riječ je o tzv. živoj vakcini.

“Vidjeli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu lijeka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama. Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora“, rekao je Luka Dragačević.

Odmah po dobijanju rezultata, u roku od sat vremena, „Torlak“ je obavijestio sve zavode i relevantne institucije, piše RTS.

Dragačević ponavlja da nema razloga za zabrinutost, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod njih u Srbiji 92 procenta.

“Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor, imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže“, rekao je Luka Dragačević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR