23 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

26.09.

27° / 17°

Srijeda

27.09.

27° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

27° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

25° / 17°

Ponedjeljak

02.10.

28° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zaštitnik: Primijeniti Zakon i suspendovati policijske službenike

Društvo

Comments 0

Zaštitnik: Primijeniti Zakon i suspendovati policijske službenike

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom različitih tumačenja imperativne norme čl. 176, st. 1. t.3  Zakona o unutrašnjim poslovima, te apela NVO Akcije za ljudska prava da se uključi u inicijativu zaštite zakonitosti rada u odnosu na Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zaštitnik poziva na dosljednu primjenu prava, odnosno postupanje u skladu sa citiranom odredbom, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

"Podsjećamo da navedena odredba propisuje da će policijski službenik privremeno biti udaljen sa rada, ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom.

Ne prejudicirajući konačni ishod krivičnog postupka, Zaštitnik podsjeća da privremeno udaljenje sa posla traje samo do okončanja krivičnog postupka, te da se to već činilo u nedavnoj praksi ovog organa.

Kako je javnost već obaviještena, u pitanju je pet policijskih službenika protiv kojih je 16. maja 2022. godine, Rješenjem Osnovnog suda u Podgorici Kvo. br. 22/22, potvrđena optužnica zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza iz čl. 166 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore na štetu građanina M.B", navode u saopštenju.

Zaštitnik podsjeća da je u svom Mišljenju br. 01-448/20-7 od 20.11.2020. godine, nakon sprovedenog ispitnog postupka, utvrdio da su, tada još uvijek neidentifikovani policijski službenici nečovječno i ponižavajuće postupili na štetu pomenutog građanina, kod kojega su nakon sudsko-medicinskog pregleda dijagnostifikovane brojne tjelesne povrede.

"Koristimo i ovu priliku da ponovimo da je Zaštitnik više puta kazao da je teško očekivati da se može uspostaviti sistem apsolutne i potpune eliminacije zloupotreba službenog položaja, uključujući i policijsko zlostavljanje. Međutim, u sistemu koji počiva na vladavini prava, odgovor na svako policijsko zlostavljanje mora biti promptan i efikasan i samim tim, odvraćajući za svako buduće kršenje zakona. Ovdje se misli na okolnost da suzbijanje zlostavljana mora početi "u kući" u kojoj se dogodilo (standard Komiteta za prevenciju mučenja Savjeta Evrope), uključujući identifikaciju počinilaca i potrebu da se slučaj efikasno i brzo istraži i procesuira. Takav pristup bi spriječio generalizaciju svake vrste i sačuvao ugled organizacije u kojoj većina policijskih službenika požrtvovano i profesionalno obavljaju svoj posao.

Na taj način se stvaraju preduslovi da se eventualno zlostavljanje prevenira u najvećoj mjeri, a slučajevi zlostvljanja svedu na najmanju moguću mjeru na dobrobit svih građanki i građana", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR