13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žabljak: Dan pustovane vune u NP Durmitor

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Žabljak: Dan pustovane vune u NP Durmitor

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i NP “Durmitor”, uz podršku Opštine Žabljak, danas su organizovali radionicu radnog naslova Dan pustovane vune u NP Durmitor.

“Svrha radionice je i mogućnost prerade prirodnih materijala, u ovom slučaju vune, kao i povećanje potencijala samoodrživosti zaštićenih područja. Riječ je o tradicionalnoj obradi vune i autentičnom proizvodu koji bi se kroz dalju saradnju otkupljivao i plasirao u suvenirnicma crnogorskih Nacionalnih parkova”, kazala je Marina Manojlović, stručni saradnik za domaću radinost u JPNPCG i naglasila da se uz mogućnost zarade obogaćuje i turistička ponuda.

Ovom kao i u više prethodnih radionica ovog tipa rukovodi Branka Pajović, profesorica sa Žabljaka. Kaže da su žene sa Žabljaka zainteresovane za učešće u ovakvim aktivnostima.

“Radimo filcovanje vune od kuđelje i kao finalni proizvod dobijamo slike ili oblike od prirodne ili bojene vune. Obzirom da žene sa Žabljaka nemaju dovoljno vremena da se posvete ovom poslu, u školi sam oformila sekciju koja zapaženo radi a učenici eko i preduzetničke OŠ "Dušan Obradović" su danas ovdje”, kazala je Pajović koja se ovim vještinama posvetila tokom boravka u Engleskoj gdje je vuna kao sirovima i predmeti koji se proizvedu veoma zastupljeni u proizvodnji i prodaji.

Etnološkinju Snežanu Vukotić raduje što se radovima od vune, koji su dobar termički isolator, vraćamo tradiciji.

“Istovremeno i što se veže sa modernim i popularize kod mladih. Prostor Durmitora od davnina je obilježavala proizvodnja odjevnih predmeta od vune. Ti predmeti su se pojavili prije tkanja jer su postojale valjaonice. Treba i dalje da se njeguje a ovaj novi vid finalizacije vune kroz proizvodnju suvenira osvaja svijet”, kazala je Vukotić.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR