8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Političari ne mogu tek tako da biraju menadžment i upravljačku strukturu javnih servisa

Izvor: Gradska TV

Društvo

Comments 0

Vujović: Političari ne mogu tek tako da biraju menadžment i upravljačku strukturu javnih servisa

Izvor: Gradska TV

Autor: Antena M

  • Viber

Neprihvatljivo je da se političari miješaju u uređivačku politiku medija, jer im oni ne pripadaju stupanjem na vlast, ocijenili su sagovornici Gradske RTV, komentarišući najavu buduće predsjednice Skupštine Glavnog grada Jelene Borovinić Bojović da će Gradska televizija i njena programska šema morati da se mijenja iz korijena. Rad nacionalnih i lokalnih javnih emitera uređen je zakonom i prema njima se tako isključivo mora i postupati, poručuju naši sagovornici.

“Što se tiče Gradske TV, ta televizija je bila sve samo nije bila Podgorica. Ta televizija nije predstavljala građane i građanke Podgorice. Ona je prosto služila kao jedan propagandni punkt jedne partije, jednog partijskog sistema, u kojem je na veoma ružan način diskvalifikovala veoma često ljude po vjerskoj, nacionalnoj pripadnosti i svemu ostalom. Dakle, sve što je predstavljala Gradska RTV mi ne želimo. I to nije lice Podgorice”, kazala je Borovinić Bojović.

Po ko zna koji put se mora skrenuti pažnja političarima koji dolaze na vlast da su mediji i njihova uređivačka politika nezavisni, ističe izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović. Položaj nacionalnih i lokalnih javnih emitera je, kako objašnjava, preciznije regulisan zakonom.

“Zakonom je propisano na koji način se bira menadžment i upravljačka struktura javnih servisa, kako se ona razrješava. Tako da političari ne mogu tek tako, ako su došli primjera radi na vlast u lokalnoj zajednici, da mijenjaju ljude i da preuzimaju rukovođenje jednim medijem”, objašnjava Vujović.

Istog stava je i direktorica CGO-a Daliborka Uljarević, koja naglašava da je, u slučaju kršenja zakonskih odredbi ili etičkih načela od strane medija, prvi korak zakonska provjera.

“I da se onda određujete prema tome. Da vidimo gdje su stvarno bila kršenja etičkih normi. Pa ukoliko ih ima i ukoliko su ona tog obima, onda se ulazi u neke promjene. Ovako napamet nastupati, ja mislim da to samo šalje poruku nama se ne sviđa ova ekipa, mi ćemo dovesti našu i uređivati onako kako mi mislimo da treba. Nije posao političara da uređuje medije”, naglašava Uljarević.

Dodaje da su političari u Crnoj Gori opsjednuti medijima i potrebom da ih uređuju, kako bi izvještavali u njihovom interesu.

“To neće pomoći nikako ni razvoj naših medija, a generalno se to može tumačiti kao dio prijetnji koje mi imamo i koje notificiramo stalno u odnosu prema medijima i sužavanju njihovih sloboda. Političari moraju da se naviknu na kritički pristup medija, dopadalo im se to ili ne. To trpimo uostalom i mi u civilnom sektoru”, zaključuje Uljarević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR