10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prosvjetna zajednica traži od  Vlade da ukloni oznaku tajnosti sa Izvještaja o vršnjačkom nasilju

Društvo

Comments 0

Prosvjetna zajednica traži od Vlade da ukloni oznaku tajnosti sa Izvještaja o vršnjačkom nasilju

Autor: Antena M

  • Viber

Upravni odbor Prosvjetne zajednice Crne Gore uputio je inicijativu Vladi i Ministarstvu prosvjete kojom traže da se ukloni oznaka tajnosti sa Izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Iz Upravnog odbora Prosvjetne zajednice podsjetili su da je, prije tačno godinu dana 42. Vlada Crne Gore tokom tehničkog mandata, donijela odluku da proglasi tajnim dokument koji je izuzetno značajan za javnost.

“Objavljivanje pomenutog dokumenta moglo nam je dati uvid u pozitivne i negativne strane Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma na osnovu kog bi se izradio novi akcioni plan. Nažalost, neodgovornost državnih zvaničnika koji nijesu bili u stanju da pogledaju istini u oči i priznaju poražavajuće rezultate, dovela je do niza incidenata u našim školama”, ističu u saopštenju.

 U nedostatku zaštitara, ukazuju iz UO Prosvjetne zajednice Crne Gore, učenici mogu bez problema unijeti oružje u škole.

“Ne postoji nikakav mehanizam za sprečavanje vršnjačkog nasilja, a školama su vezane ruke: jedino što nastavnici mogu uraditi je dati nižu ocjenu vladanja koja, očekivano, nema nikakav efekat za korekciju ponašanja. Postavlja se pitanje: da li crnogorski političari zaista žele da se desi neka veća nesreća u kojoj će neko dijete ili djeca izgubiti život pa da tek onda krenu u rješavanje problema? Kada se nesreća desi – kasno je”, poručuju iz UO Prosvjetne zajednice.

Sada je, smatraju oni, krajnje vrijeme da se učini prvi korak – “ukloni oznaka tajnosti sa Izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama”.

“Potrebno je da se hitno izrade makar osnovne smjernice dok situacija ne izmakne kontroli. Molimo vas da shvatite ozbiljnost situacije, da imate u vidu da su u pitanju djeca i uradite ono što je neophodno”, zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR