19 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

25° / 16°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komisija za ocjenjivanje: Je li trebalo da zažmurimo na 21. zadatak na koji je oko 200-300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor?

Društvo

Tag Gallery
Comments 3

Komisija za ocjenjivanje: Je li trebalo da zažmurimo na 21. zadatak na koji je oko 200-300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor?

Autor: Antena M

  • Viber

Komisije za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita iz Crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti uputila je reagovanje u kojem navode da su tražili pisani odgovor šta uraditi jer je ove godine prepisivanje masovno, ali da su naišli na ćutanje. 

Predlažu da svima koji nijesu zadovoljni dobijenom ocjenom bude omogućeno polaganje u vanrednom roku koji je planiran za 13. jun.

Reagovanje prenosimo integralno: 

"Bez namjere da se pravdamo bilo kome za odgovorni i ove godine posebno teški posao koji smo odradili, odlučismo da se i mi oglasimo i javno kažemo ono što smo vidjeli.

Ili je možda trebalo da zažmurimo?

Da zažmurimo na 21. zadatak na koji je oko 200-300 učenika dalo istovjetan, inače netačan odgovor: „Rečenica se može protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno“, a još 150-200 učenika je na isti zadatak napisalo odgovor: „Može se protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno, ili kao izraz zabrinutosti zbog njihovog djelovanja.“

Možda nije trebalo da vidimo stotine i stotine istih učeničkih odgovora na zadatak 18.b: „Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta koji u njemu prepoznaje sebe sa ugroženim osjećanjima prema svijetu.“, odnosno kraću verziju kod takođe stotine i stotine odgovora: „Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta“.

Da li je trebalo namjerno previdjeti eseje prepisane sa sajtova: https://pcfoto.biz blog 279960 („Selfie – trend kao društveni poremećaj“), https://sr.vikipedia.org („Petar II Petrović Njegoš“) i https://makanje.me („Vladika sa dušom pjesnika“) i slično?

Možda je neko mogao zažmuriti, ali mi ne. Posebno NE zbog 4000 i više učenika koji su pokazali svoje znanje. Žao nam je samo što među tim učenicima ima onih kojima fali jedan, dva ili tri boda za bolju ocjenu, a mi zbog objektivnosti i profesije koju časno obavljamo ne možemo i ne smijemo da zažmurimo i dodijelimo im te bodove tamo gdje ih nema. Da li neko danas misli na te učenike? Da li je trebalo da se Ministarstvo prosvjete i Državna maturska komisija bave njima i zbog njih spriječe ovo što se sada dešava, ili su oni nebitni jer ne dižu bunu i ne uzvikuju usred zgrade tri važne institucije obrazovanja: „Lopovi!“?

Komisija za ocjenjivanje je od starta ukazivala na problem i na to da će on posebno eskalirati na uvidu i prigovorima. Ali nijesu nas čuli ili nijesu htjeli da nas čuju. Tražili smo pisani odgovor šta uraditi jer je ove godine prepisivanje masovno. Naišli smo na ćutanje, odnosno na usmena objašnjenja i obećanja da će nam poslati pisani odgovor. I... nije se desilo ništa. Tačnije, desilo se svašta.

Ističemo da je Komisija za ocjenjivanje formirana od strane Državne maturske komisije, a na prijedlog Ispitnog centra, izvršila ocjenjivanje maturskih testova u periodu od 15. aprila do 23. maja 2023. godine. Ocjenjivanje je obavljeno u skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog ispita u gimnaziji i Pravilnikom o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, kao i Ugovorom koji su potpisali svi ocjenjivači.

U toku ocjenjivanja uočen je veliki broj učeničkih odgovora koji su istovjetni. Ocjenjivači su sve odgovore bodovali u skladu sa Uputstvom za bodovanje, a prepisane tekstualno duže odgovore (10, 11, 13, 16, 17c, 18b, 21, 22, 23b, 24. i 25. zadatak) evidentirali na koricama testa. Vodili smo i elektronsku evidenciju o prepisanim zadacima i, nakon završenog posla, sve podatke poslali upravi Ispitnog centra da bi sve bilo spremno za preliminarne rezultate. Da li je trebalo pisati nule, ili učenik je izgubio pravo polaganja u ovom ispitnom roku, ili nešto treće – o tome nije odlučivala Komisija za ocjenjivanje.

Dostavljamo samo dio tabele sa evidentiranim prepisanim odgovorima, šifre učenika su zatamnjene.

U toku rada, Komisija se dva puta obraćala mejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije.

U njima smo tražili odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, jer smo uočili da je preveliki broj učenika koji će, ukoliko se primijeni čl. 24 Pravilnika za gimnazije, odnosno čl. 27 Pravilnika za stručne škole, izgubiti pravo polaganja ispita u ovom ispitnom roku. Međutim, do kraja ocjenjivanja nijesmo dobili odgovore.

U toku uvida u testove učenici i roditelji svoju ljutnju usmjerili su na ocjenjivače, ističući da su načinom bodovanja namjerno oštećeni učenici iz pojedinih regija naše zemlje, ne znajući da ocjenjivači ocjenjuju testove pod šiframa i ne znaju ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

S obzirom na to da su 1. juna objavljeni preliminarni rezultati ispita, a 2. juna izvršen uvid u testove, rok za prigovore na ocjene je istekao istog dana u 19 sati. Ova Komisija nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove (što je preporuka?! Državne maturske komisije, o čemu nijesmo zvanično obaviješteni, već smo saznali iz medija) i mijenja već utvrđene bodove.

Ipak, pošto profesionalno obavljamo posao, i stalo nam je do učenika koji nijesu samo svojom krivicom dovedeni u ovu situaciju, opet predlažemo da SVIMA KOJI NIJESU ZADOVOLJNI dobijenom ocjenom bude omogućeno polaganje u vanrednom junskom roku koji je planiran za 13. jun.

Komisija za ocjenjivanje neće se više oglašavati."

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Petar

Trebali ste svima da im date nulu, zatvorite vrata ministarstva,stavite dva policajca i sikter a nece nam vodit glavnu rijec nepismeni,neznaveni i vec ukrivo usmjereni maturanti koji nemaju ni m za maturu.Treba uvesti prijemni ispit u gimnazije za najbolje i tacka a ne kuso i repato.

dpero

@mr Bravo za komentar, ovo skolstvo na celu sa ministrom ne vrijedi nista , nita sto znaju djaci a nijesu mogli nista ni nauciti od vecine "profesora" ali to je problem ove drzave jer su u prosveti primani najgori zavrseni studenti(neko je rekao osveta najlosijih djaka i studenata)

mr

Kako se braća unerediše na državu! Za njih nema ni Ustava, ni zakona, ni propisa...... ništa! Divljina neviđena! Sistem rulje i bukanja! Čudi me da nijesu priložili "spomenicu" sa litija i tako završili posao! Hiljade su primljene na posao bez ikakvog znanja i iskustva, samo sa priloženom potvrdom od SPC! Pošto se znanje više niđe ne traži, završite to...,... trebat će vam!