17 °

max 17 ° / min 12 °

Petak

01.12.

17° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tužilaštvo danas o reizboru Raonića, on poručuje: Tomašević sada nije u konfliktu interesa

Društvo

Comments 3

Tužilaštvo danas o reizboru Raonića, on poručuje: Tomašević sada nije u konfliktu interesa

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je Pobjedi da nije bilo pravnih smetnji da za vršiteljku dužnosti direktorice Televizije CG postavi Mariju Tomašević koja je nedavno razriješena sa čelne pozicije u TVCG jer, kako je naveo, ona sada nije više u konfliktu interesa, a pritom je i dalje zaposlena u Javnom servisu.

Time je obrazložio odluku da doskorašnju direktorku TVCG, koju je 21. jula razriješio dužnosti zbog toga što je u upravnom postupku utvrđeno da je u momentu imenovanja bila u konfliktu interesa, ponovo imenuje - ali sada kao v. d. na tu poziciju.

Raonić je Pobjedi kazao da je Tomašević razrješenjem s funkcije direktorice Televizije Crne Gore zadržala radni odnos u RTCG, te je potom imenovana za v. d. iz reda zaposlenih.

Postupak za utvrđivanje nezakonitog izbora Tomašević na mjesto direktorice Televizije CG je započet na inicijativu Media centra još 3. septembra 2021. godine, nekoliko dana nakon njenog imenovanja.

Raonić je donio odluku o razrješenju 21. jula, jer je Uprava za inspekcijske poslove nakon 20 mjeseci kontrole, 6. jula donijela rješenje da je 27. avgusta 2021. godine Tomašević nezakonito izabrana za direktoricu Televizije CG. Njen izbor je bio nezakonit jer je u trenutku imenovanja njen rođeni brat Dražen Medojević bio javni funkcioner tj. član Državne izborne komisije, što je u suprotnosti za Zakonom o RTCG. Medojević je podnio ostavku na članstvo pet dana nakon njenog izbora.

Konkurs nakon ljeta

Na pitanje Pobjede po kom osnovu je sklopljen novi v. d. ugovor sa njom, Raonić je odgovorio da je to učinjeno po osnovu Zakona o radu, Zakona o JS RTCG i Statuta RTCG.

Raonić je kazao da nije imenovao nekog drugog za v. d. funkciju „ jer je ona najbolje rješenje, a nema zakonskih prepreka za imenovanje“.

A da li će Tomašević, nakon izvjesnog vremena, ponovo vršiti funkciju direktorice TVCG u punom mandatu - uzevši u obzir da za njeno imenovanje više pravnih prepreka nema jer njen brat Dražen Medojević više nije član DIK-a, prema riječima Raonića zavisiće od kvaliteta prijavljenih kandidata.

On je najavio da će konkurs za novog direktora Televizije CG biti raspisan nakon ljeta.

Traže razrješenje generalnog direktora

Media centar je juče dostavio predsjedniku i članovima/cama Savjeta RTCG inicijativu za razrješenje generalnog direktora RTCG jer je prekršio zakon u postupku imenovanja direktorice Telvizije Crne Gore (TVCG) Marije Tomašević.

- Ukazujemo vam da je članom 53 u stavu 1 tačka 2 Zakona propisano da generalni direktor, direktor Radija Crne Gore i direktor Televizije Crne Gore mogu biti razriješeni prije isteka vremena na koje su imenovani „ako ne postupaju po zakonu i opštim aktima RTC“ – poručio je Dragoljub Duško Vuković u ime Media centra.

Podsjetio je Savjet RTCG na to da je Uprava za inspekcijske poslove sprovela inspekcijski nadzor u postupku zapošljavanja direktorice TVCG po inicijativi Media centra.

Nakon skoro dvije godine od pokretanja postupka, prema navodima medija, Inspekcija je konstatovala kršenje zakona u ovom postupku i naložila RTCG da ispravi nedostatke. Nalazom i nalogom Inspekcije stvorene su formalne pretpostavke za pokretanje postupka razrješenja generalnog direktora RTCG u skladu sa članom 53 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG.

- Savjet RTCG i u ovom slučaju može izabrati da okrene glavu od kršenja zakona i da ne sankcioniše generalnog direktora RTCG. Djelovanje u skladu sa zakonom bio bi poželjan zaokret u odnosu na dosadašnji rad Savjeta, koji je do sada podržavao sve želje generalnog direktora, pa čak i nedavnu da se ne poštuje pravosnažna sudska presuda povodom njegovog nezakonitog imenovanja na funkciju – kazao je Vuković.

Prostor za tužbe

On je kazao i da nezakonito djelovanje generalnog direktora, uz sve druge propuste na koje ukazuje i Državna revizorska institucija, a koje se tiču nezakonitih isplata naknada na zarade, otvara prostor za tužbe zaposlenih pred nadležnim sudovima i nanošenje štete RTCG jer se sve odluke koje su potpisali u prethodne dvije godine generalni direktor RTCG i direktorica TVCG mogu staviti van snage u sudskom postupku, uz nadokanadu štete zaposlenima.

- Ukoliko predsjednik Savjeta RTCG ne osjeća potrebu da pokrene pitanje odgovornosti generalnog direktora, pozivamo članove/ice Savjeta koji osjećaju odgovornost prema zajednici da pokrenu inicijativu za sazivanje sjednice Savjeta i pokretanje postupka razrješenja generalnog direktora - poručio je Vuković.

ODT danas o Raoniću

Osim što je UIP donijela rješenje da je Tomašević nezakonito postavljena na mjesto direktorice Televizije CG, Viši sud je sredinom maja donio presudu da je i Boris Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora, jer je u trenutku imenovanja bio član Savjeta Agencije za elektronske medije, što je u suprotnosti sa Zakonom o RTCG.

Raonićeva funkcija, odnosno imenovanje je trenutno pod istragom ODT i SDT. Iz ODT je Pobjedi rečeno da će se o Raonićevom slučaju izjasniti danas.

On je saslušan u svojstu osumnjičenog 22. juna, a u istom svojstvu su saslušani i advokatica RTCG-a Zorica Đukanović i rukovodilac pravne službe Javnog servisa Želimir Mićović.

Nakon što je Viši sud presudio da je Raonić nezakonito imenovan, dogodilo se rijetko nepoštovanje presuda suda: Savjet RTCG je ponovo 1. juna izabrao Raonića za generalnog direktora. Reizborom mu je omogućeno da ostane do kraja mandata.

Uprkos tome što je Viši sud kazao da se novi generalni direktor treba izabrati po novom konkursu ili od preostalih kandidata sa prethodnog konkursa iz 2021. godine, Savjet je odlučio da u te „preostale“ ostavi i Raonića i da ga ponovo izglasa.

U tome nijesu, od prisutnih, učestvovale samo potpredsjednica Savjeta Marijana Camović-Veličković i Milica Špajak koje su kazale da se neće protiviti odluci suda. Ipak, tajnim glasanjem Raonić je dobio četiri glasa podrške, učestvovali su predsjednik i četiri člana Savjeta RTCG-a Veselin Drljević, Filip Lazović, Predrag Miranović, Amina Murić i Naod Zorić. Jedan listić je bio nevažeći, jer je u kutiju ubačen prazan.

Pred SDT će se naći i prijava koju je Media centar podnio protiv predsjednika i članova Savjeta RTCG Veselina Drljevića, Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića, Amine Murić, zato što su kao javni funkcioneri odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi nezakonito izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Bros

@śsssssss - da li je to prica, da li je to avion… to je Super Raonikije II!

śsssssss

jači od zakona, brži od metka, snažniji od lokomotive. to je super Raonikije!!

ljeposava

Odlučio Raonic,on zna !Sta tu ima tužilaštvo da se miješa!Samo jos neka pusti ono”Jači smo od zakona”.