16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDT formiralo predmet protiv članova Savjeta RTCG koji su glasali za Raonića

Društvo

Comments 6
Utvrđivaće se da li su Raonić, Mićović i Đukanović počinili krivično djelo

SDT formiralo predmet protiv članova Savjeta RTCG koji su glasali za Raonića

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Specijalno državno tužilaštvo je formiralo krivični predmet protiv pojedinih članova Savjeta Radio televizije Crne Gore, kazao je Pobjedi portparol SDT Vukas Radonjić.

Radonjić je kazao da su u izviđaju prikupljeni određeni pisani i elektronski dokazi, obavještenja i podaci od Savjeta Radio i televizije Crne Gore.

- Taj materijal se trenutno razmatra, kako bi se odlučilo na koji način će se nastaviti rad u predmetu – saopštio je Radonjić.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je, 16. juna ove godine, ovom tužilaštvu dostavilo krivični predmet protiv pojedinih članova Savjeta Radio i televizije Crne Gore, kao stvarno nadležnom, jer su javni funkcioneri prijavljeni i za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Krivični predmet je formiran po krivičnoj prijavi NVO Media Centar iz Podgorice.

Media centar je podnio protiv predsjednika i članova Savjeta RTCG Veselina Drljevića, Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića, Amine Murić, zato što su kao javni funkcioneri odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi nezakonito izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću.

Portparol SDT-a je rekao da o do sada donijetim zaključcima SDT ne može dati informacije kako se ne bi ugrozila svrha postupka.

A iz Osnovonog državnog tužilaštva su jutros potvrdili da je predmet formiran protiv generalnog direktora RTCG Borisa Raonića, advokatice RTCG Zorice Đukanović i rukovodioca pravne službe Javnog servisa Želimira Mićovića dostavljem SDT-u.

Tako će se i o njima SDT ocjenjivati da li u njihovim radnjama ima krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekivsnja ili nekogdrugog krivičnog djela za koje je nadležno SDT.

Raonić, Mićović i Đukanović su saslušani 22. juna u Osnovnom državnom tužilaštvu kao osumnjičeni zbog krivičnog djela zbog krivičnog djela neizvršenje sudske presude putem podstrekivanja.

Raonić, Đukanović i Mićović su saslušani po prijavi Media centra, zato što su podsticali predsjednika i članove Savjeta RTCG na izvršenje krivičnog djela neizvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi nezakonito izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću, čime su počinili krivično djelo podstrekavanje na vršenje krivičnog djela iz člana 24 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Raonić je 1. juna ponovo imenovan za generalnog direktora, uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda, prema kojoj je presuđeno da je izabran nezakonito u avgustu 2021. godine - jer je bio u sukobu interesa. Raonić je u trenutku izbora već obavljao drugu javnu funkciju - člana Savjeta Agencije za elektronske medije. To je predstavljalo kršenje Zakona o nacionalnom javnom emiteru.

Viši sud je tada kao pravnu preporuku Savjetu dao dvije mogućnosti – da raspiše novi konkurs ili da od preostalih kandidata koji su se javili 2021. godine izabere novog direktora.

- Pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju je ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa, u kojem postupku tuženi ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i da odluči u skladu sa zakonom – piše u presudi.

Ipak, Savjet je 1. juna izabrao da ne raspisuje novi konkurs, već su ponovo odlučivali između Nikole Markovića, Milutina Stijepovića, Srđana Čovića, ali i Borisa Raonića, što je u direktnoj suprotnosti sa presudom Višeg suda koji nalaže da se u ponovljenom postupku izbor može vršiti samo od preostalih kandidata.

U izjašnjavanju o listi kandidata učestvovali su Veselin Drljević (predsjednik), Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović, Amina Murić. Četiri glasa su bila za Raonića, a jedan listić je bio nevažeći, odnosno nije zaokružen nijedan kandidat.

Uoči glasanja sjednicu je napustila potpredsjednica Savjeta Marijana Camović-Veličković, koja je prethodno najavila da neće učestvovati u odlučivanju ukoliko većina u Savjetu, po sugestijama pravne službe, ipak istraje, protivno odluci suda, na tome da se Raonić ne izuzme sa liste kandidata sa konkursa koji je raspisan 17. juna 2021. godine.

Ona je insistirala na tome da je sud presudom jasno stavio do znanja što misli o izboru Raonića 2021. godine i da je trebalo na to pitanje da bude stavljena tačka, umjesto što se pravnim tumačenjima advokata-zastupnika RTCG u sporu koji su izgubili, i pravnog savjetnika Savjeta RTCG, pokušava ponovo omogućiti Raoniću da sjedne na isto mjesto.

Iz istog razloga se iz tajnog glasanja izuzela Milica Špajak, koja je tokom diskusije najavila da neće učestvovati ako preovlađujući stav bude da se ipak ide na glasanje o imenovanju direktora od kandidata među kojima bi bio i Raonić.

Sjednici na kojoj je reizabran Raonić, nije prisustvovao Predrag Marsenić, niti Bojan Baća koji je uoči sjednice podnio ostavku.

Zbog ovakvog reizbora je ODT samostalno frormirao predmet 3. juna, a i Media centar je podnio tužbu. Ti predmeti su objedinjeni i o njima če odlučivati SDT.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Tek tako

Valjda ce ove sa RTS pohapsit jer je baš osvježilo svaki drugi dan onaj Maroš i slicni sa popovima prave emisije

@@@@

Sto to jos SAVEZU IZVIDJACA nije jasno u slucaju Raonic?