24 °

max 24 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

22° / 13°

Srijeda

15.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora 1. oktobra ostaje bez planske dokumentacije! Ko je kriv za urbanistički haos na pomolu i šta su posljedice?

Društvo

Comments 9

Crna Gora 1. oktobra ostaje bez planske dokumentacije! Ko je kriv za urbanistički haos na pomolu i šta su posljedice?

Jednostavno rečeno, nakon 1. oktobra neće biti moguće izdati urbanističko tehničke uslove kao osnovu za izradu projektne dokumentacije i legalno građenje niti jednoga jedinoga objekta u Crnoj Gori!

Autor: Antena M

  • Viber

Nepun mjesec ostao je do isteka roka za usvajanje Prostornog plana Crne Gore i Plana generalne regulacije. Imajući u vidu sve okolnosti (Vlada je u tehničkom mandatu, resorno Ministarstvo i ministarka Ana Novaković Đurović odavno su osvjedočili nesposobnost da se izbore i sa neuporedivo lakšim problemima, a usvajanje PPCG i PGR izuzetno je zahtjevan posao) jasno je da su šanse za njegovo okončanje do 1. oktobra puka teorija.

Navodno, slamka za koju se hvataju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je amandman kojim bi pretrajala Vlada Dritana Abazovića, u dubokom tehničkom mandatu, amandmanima produžila rokove za usvajanje ova dva kapitalno važna plana.

U suprotnom, slijedi veliki i istinski haos. Država će ostati bez važeće planske dokumentacije. U stvarnosti to znači:

-      Svi važeći planovi (PUPovi, DUPovi, LSLovi, DSLovi…) prestaju da važe 1. oktobra 2023.

-      Svi ugovori o izradi planske dokumentacije, koja je sada u toku, neće moći da se ralizuju nakon tog datuma, što znači da prestaje izrada svih ugovorenih planova!

Jednostavno rečeno, nakon 1. oktobra neće biti moguće izdati urbanističko tehničke uslove kao osnovu za izradu projektne dokumentacije i legalno građenje niti jednoga jedinoga objekta u Crnoj Gori!

Pošto država neće omogućiti legalne uslove za građenje objekata, sagovornici Antene M ukazuju na paradoks - očekuje se veliki pritisak investitora kao i nelegalna gradnja na svim nivoima.

Da li je ovo realizacija na sva zvona promovisane “borbe protiv nelegalne gradnje” ili su to širom otvorena vrata za sve nove bespravne objekte, rezignirano pitaju ljudi iz struke sa kojima je Antena M bila u kontaktu.

Prema važećem Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji reguliše oblast planiranja, definisano je da je obavezno donošenje jedino dva plana na državnom nivou, to su Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije.

Izrada i donošenje planskih dokumenata

Vrste planskih dokumenata

Član 15
Planski dokumenti su:
1) prostorni plan Crne Gore;
2) plan generalne regulacije Crne Gore.
Donošenje prostornog plana Crne Gore i plana generalne regulacije Crne Gore je obavezno.
Prostorni plan Crne Gore i plan generalne regulacije Crne Gore donosi Skupština Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština).

Period donošenja

Član 18
Prostorni plan Crne Gore donosi se za period od 20 godina.
Plan generalne regulacije Crne Gore donosi se za period od deset godina

Prostorni plan Crne Gore (PPCG) je u sistemu planiranja prostora u Crnoj Gori najvažniji planski dokument kojim se planira razvoj i opšta osnova organizacije, korišćenja i uređenja prostora. Odmah za njim, kao drugi, detaljniji nivo planiranja je Plan generalne regulacije. Plan generalne regulacije je regulacioni plan koji je trebalo da zamijeni kompletnu važeću plansku dokumentaciju i po kome bi se sprovodila dalja izgradnja, uređenje i zaštita prostora. 

Odluka o izradi Prostornog Plana CG donijeta je u decembru 2018 godine. Do danas Plan nije usvojen.

Trenutno važeći “Prostorni plan Crne Gore do 2020” (donesen 2008. godine) je plan čije su smjernice za razvoj i zaštitu istekle i ne mogu predstavljati sištinski a ni pravno osnov za dalji razvoj zemlje. 

Kao što smo ranije pisali nadležno Ministarstvo odustalo je od Plana generalne regulacije.

Vlada Crne Gore, na sjednici održanoj uoči Nove 2022. godine pomjerila je za 1. oktobar 2023. krajnji rok za izradu novog Prostornog plana Crne Gore. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da bi to mogla biti jedna od većih odluka u ovoj godini, a ministarka Novaković Đurović izrazila je nadu da će PP do tada biti usvojen u Skupštini Crne Gore.

Očito, 1. oktobar 2023. premijeru i ministarki tada je izgledao kao daleka budućnost. No, vrijeme ima tu osobinu da prolazi. Naročito kad se protraći nemarno pa dovede do bezakonja u planiranju.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

MilaK

i poslije Ratka tri puta gori ratko koji je još nvo aktivistkinja u ruhu trule korumpirane ure.

Javor

Jeste zaista, hahaha! Eno prijete rezanjem vena i masovnim harakirijem ako ne bude Dritan i družina ušla u vladu.

ziro

Apostoli i oslobodioci,za ove tri godine,jefini zadatak bio je unistavanje institucija sistema ,samim tim i nestajankem drzave.